STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 3

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
star wars theory 細個有過cancer, 佢自己話係luke 支撐住佢渡過嗰段時間,見到兒時偶像出嚟連表達自己情緒都唔得,要比你笑
掉返轉如果係個女仔因為見到真人Ahsoka 而喊會唔會比人笑? Double standard Hollywood

英文廢,中文唔好 譯得差屌得細力啲
新年快樂。May the force be with you。
真係好撚慘鍾意一樣野又要比人笑
其實Pablo同Dave係唔係fd底
笑佢咩
大把reaction d人睇到喊啦
佢retweet 其他post ,個post 係本身係sharing Star wars theory 嘅reaction, 寫“emotions are not for sharing"
所以同一時間咪笑緊一大班fans 為左luke 喊
新年快樂
光復星戰
光復香港
新年快樂
佢真心戇鳩,作為Lucasfilm creative executive竟然可以講句咁嘅嘢,第八集搞到咁佢都係其中一個元兇嚟
喊下都唔撚俾,好心啦。 Star wars theory其實真係好有心,當初7 8 9 咁撚柒佢都有支持下,e家好似俾自己鍾意既star wars背叛左咁
新年快樂
mando個wiki page中文洗唔洗咁detail
佢哋覺得只可以係female characters inspire female fans, male fans got inspired is childish, attention seeking
玩呢D franchise野只係賺男人錢同小朋友錢
你幾可見到女人買到成屋玩具
Kathleen Kennedy 同佢班support 唔係咁諗
https://youtu.be/61f4jZ6WUK8
佢哋啲片真係好高質
希望真係會有A New Hope
好想做盲撐毛
Hasbro之前兩次出"女仔"玩具line都失敗收場,唔識捉住星戰特色出真係好可惜。
雖然唔係話一定鍾意番自同一性別,但細路第一眼都會想搵似自己嘅角色。少出女角就自然女角銷量差,更加無必要做多啲;就算出08年前Padme/Leia都只係出Collector's Edition試水溫,又點做起普通女仔玩具市場
除咗Gendered Marketing同女主角撞樣以外,我認為同唔同fans enjoy星戰方式唔同有關。我嗰小圈子就鐘意寫文/畫畫多,官方商品多數買書。

反觀Her Universe出時裝或Baby Yoda (出眼影) 男女通殺就一石二鳥。女性市場明明係到,係睇Disney識唔識做啫。

利申:有朝一日都想買到成屋Clone,可能係我挑剔當年買唔落手啲3.75",宜家出多啲Ahsoka咪好
再講明明唔關Gendered Marketing事嘅光劍做咩搞咗十二年先出Rebels嗰陣都唔食住條水
其實我覺得最大問題係吸引人嘅女角真係唔多
當你個角色不論男女,唔夠吸嘅時候自然就唔會有人想買你啲產品

而迪士尼嘅手法仲要去hard sell 女權,佢咁做只會令更多人反感,不論我幾鍾意marvel都好我都好撚憎end game 女權果幕

反觀mando,佢真係出咁多個女角我都好鍾意
如果你唔同我講真係唔知第八集果下係sell緊女權

當你啲角色夠吸引嘅話,其實你出幾多都自然會有人買
孩仔最近開Ahsoka Bo-Katan 都第一時間俾人搶曬,想搶都搶唔到
同意,女角唔夠多元化正正係Forces of Destiny死因之一。白人啡髮已經佔咗五分三,叫未睇過電影嘅細路女點分 又唔見佢抄同期成功嘅doll line出外星主題,捉到鹿唔識脫角(+可動垃圾,服裝垃圾)

Mando方面,雖然受歡迎嘅都係自舊有嘅Action Girl troupe,但從來無強調性別(Mando'a語言/文化本來就唔理,只在乎能力),而角色間亦有價值觀衝突,唔係單純打手。同時兼顧發展傳統女性價值角色(Omera, Peli, Frog Lady),傳達到佢哋嘅信念,令其不只局限於「母親」或「妻子」。呢樣的確為大家上咗一課咩叫write STRONG character (who happens to be female), and not strong FEMALE characters.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞