STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 3

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
講清楚啲,雖然睇過作品嘅人自然會因為角色性格而唔係性別而鍾情,但站在市場角度上,無background knowledge嘅細路始終係主流。

1.少女角/女角玩具→少細路女fans=需求細=無必要寫新女角
2. 就算女fans買玩具,都會因為SW嗰大品牌而歸類落男仔玩具,並不能從數字上反映設計俾女仔市場嘅需求,跟住嘅宣傳重心亦會擺係男仔市場
3. 玩具業更唔會倒自己米,隨便破壞女仔玩公仔、男仔玩刀劍嘅既得利益

幾個惡性循環維持住Star Wars only for boys嘅假象,呢個大致就係Gendered Marketing嘅壞處。好彩近年商品、故事(僅限Filoni-verse)都開始重新平衡,多咗選擇係好事嚟嘅

最近番睇一次1-9
第八集真係睇到嘔血
所有野都好兒戲咁
第八集我到而家都淨係睇過一次
通常拎黎試dolby
因為得佢先有
岩岩又重溫左456
我發覺c3po真係好撚煩
其實我都唔係寫開野既人睇個以為好易,做落個下其實好難照字面轉完有時中文睇落好唔make sense 同奇怪就會轉下佢
私心係想廣東話化多啲嘅
最後個集拍到成pat屎咁
飛晒Rose既戲份、飛晒Luke變廢老既情節、Holdo淨係keep自爆果幕
都係唔合格,但未至於掟爛個電視,可以試下
6係靠佢先成功救世
R2d2先係真銀河英雄
飛曬呢啲仲有咩睇
c3po同jar jar可以一戰
真係得個嬲字
飛埋Rey搵老豆老母果段,嘥鳩氣
殺Snoke又係為扭而扭
打龍蝦兵又打到咁辛苦,好難想像Luke到底驚乜柒

屌你老母Rian Johnson
成套咪撚睇啦屌
睇劇照當睇左啦是但啦
對3PO係侮辱
除左近代既Rogue One
我最鍾意就係RotJ
睇住Luke由鄉下仔變Jedi
單挑Vader、面對Palpatine 都毫不畏懼
雖然揮劍係有D鳩下鳩下
又諗返起早幾年
好神心避曬D劇透,無上FB whatsapp都mute埋,第一日上收工即去入場睇
心情由好興奮,慢慢一路睇一路沉,但都仲有D希望尾段會唔會黎段精彩既救返到戲
結果最後完場個種失望真係難忘
自此對D star wras玩具都無曬興趣,直到mandalorian先叫好返D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞