F1 2021 季前討論區

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
無車睇個個走哂
呢個post應該可以用到開季
等netflix同冬測啦
出Netflix應該可以1001
負研發
無知一問, 其實練習schedule 係點?

尋日個新車手練習同冬測好似咁重要?

同平時車隊自己試車有咩唔同
你調轉咗嚟講
好明顯係Carlos is faster than you
Unsmooooth operraaatoor
練習係90+90+60 分星期五上下午同星期六上午
新車手同冬測每日有8個鐘玩 上下午各4 前者1日起2日止 後者就比6日你試
基本上練習係攞黎verify電腦為條track sim出緊既野 針對性高D
新車手測試主要係試車手能力 亦都試新件 尤其係下一季用嗰啲
冬測就攞黎試部新車既基本設計有無缺陷
kmag Grosjean 離開F1都好多人講
但魚雷走完全冇人理 好慘
其實佢兩個都叫charles 不用分得那麼細
某個晚上辛斯坐係紅色車房睇住條片哭𠹌咗
So...... Carlos is faster than you, can you confilm can you understood that message?
I am checking I am checking...
因為佢唔係第一次走
2021 Season Driver Lineup
Mercedes (GER)
1. TBA
2. Valtteri Bottas

Red Bull Honda (AUT)
1. Max Verstappen
2. TBA

McLaren Renault (GBR)
1. Daniel Ricciardo
2. Lando Norris

Aston Martin Mercedes (GBR)
1. Sebastian Vettel
2. Lance Stroll

Alpine Renault (FRA)
1. Fernando Alonso
2. Esteban Ocon

Ferrari (ITA)
1. Charles LeClerc
2. Carlos Sainz

AlphaTauri Honda (ITA)
1. Pierre Gasly
2. Yuki Tsunoda

Alfa Romeo Ferrari (SUI)
1. Kimi Raikkonen
2. Antonio Giovinazzi

Haas Ferrari (USA)
1. Mick Schumacher
2. Nikita Mazepin

Williams Mercedes (GBR)
1. George Russell
2. Nicholas Latifi
琴日果個係季後測試(post-season test)
又稱youth driver test
係比年青車手或者預備(研發)車手揸(有錢既年青車手可以買位揸)
前者年青車手係去熟適F1架車
預備(研發)車手就係幫車隊拎有用既數據
幫助研發下年架車
但由於下年freeze咗 架車唔可以完全大改 只能少修少補
但以往可以幫手拎數據去睇下向邊樣研發

而冬測係季前測試(pre-season test)
通常冬測前一至兩星期各車隊會公佈架新車
架新車就係靠冬測去試架車同風筒/電腦數據一唔一致
同時開始拎數據為賽季期間既upgrade做準備
好似係 魚雷真係邊緣人中既邊緣人
老MK唔代言生髮水真係嘥撚左
因為最後一場嗰陣alpha tauri都冇宣布過係魚雷最後一次
我估搞咁耐都係拗緊honda肯收幾多錢賣偈嘅ip
收得平就有日本車手
收得貴咪繼續俾魚雷揸
咸犬,秦仔一定續約
我又唔覺得會因為有日本車手所以康打會平
始終都係商業社會黎, 同埋紅牛根本無人揀
留魚雷係度, 起碼有咩可以即刻上返黎渣
唔洗再左搵右搵,同埋做定個Backup
萬一真係扔阿邦去後備,佩雷斯又唔岩
都可以將yuki升上黎,然後魚雷繼續渣返細牛
佢地應該預左gasly會走人,
到時將阿邦/yuki 繼續拍魚雷渣細牛
起碼幾年內唔洗點煩車手
大牛而家最大問題除左副引擎 重有車手
車手嚴重青黃不接, Gasly又無機會升上去
分分鐘都預左佢走
掉返轉就真 唔好咁多幻想
sainz又唔係拉利親生仔 又唔係意大利人 又唔係世界冠軍點解咁傻去拉利做二號車手呀
max走左啦,就可能 可能會既
不過我估4萬完左老麥之後, 一係續老麥,一係拉利,一係AM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞