F1 2021 季前討論區

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
紅豆巴打有個問題,想問吓你嘅睇法
而家個個都講緊話可以真正睇到RB架車點點點個d
即係某程度上大家都覺得佩雷斯係夠班或者有足夠嘅實力去睇到架車

佩雷斯今季揸住上年嘅冠車,架車好勁
但總成績分數上同Max都仲有段距離嘅時候

其實佢實力係咪真係咁強?因為個個都講到話佢就可以真正睇到RB架車點點點
秦嗰句 Sore loser
如果Checo柒埋 壓力會去返紅牛管理層 其實氣彈返起已經令人好疑惑係咪rb太過於投放專注喺Max度 其實氣唔係今季先開始彈翻起 上季一落細牛已經有表現
冇計 有一樣既引擎
但底盤 AERO由2017年開始冇錢研發
搞到架車一年比一年差
佢唔進步 但其他車隊不斷去追進步
有時睇onboard都睇到架車難揸到痴線
結果去到2020賽季先追到人地2018-2019既進度
要睇下大改 可唔可以收窄同中下遊之間既差距
唔洗落後咁多
好似係中產以上既level
但成日講到自己低下階層
出賣勞力先有錢供咸犬鬥車咁
佢都玩左咁多年F1,就係兩個字穩定,同埋我覺得佢好冷靜(除咗對住Ocon),極少出現失誤,唔會有年輕車手上腦嘅問題,養軚又有一手,有race pace 有Q pace。你可以話佢周身刀無張利,但係呢啲正正係second driver嘅條件。

印象中佢最大嘅缺點就係唔識跑水,但係今年土耳其佢都上到podium
個情況好似垃利今年咁:大家明知圖唔係廢嘅車手,佢都揸唔掂垃利架車即係表示架車一定有缺憾,點都唔會係圖廢掛?

同樣,Perez 都係一個已經證明咗自己係有實力嘅車手,佢可以比隊友更好發揮架車嘅極限,手車一定唔差。

佩雷斯今季揸住上年嘅冠車,架車好勁
但總成績分數上同Max都仲有段距離嘅時候

要搞清楚無論架pink merc 點勁都好,佢唔係正版,點都有分別。架車仲有好多我哋見唔到嘅部份都係RP 自己設計,話佢係上年冠軍車只係講笑勿認真,pace 上點都係同大牛仲有啲距離。

同埋淨係睇分其實有啲誤導,話晒Per 有幾場都缺席,佢一定無Max 咁多機會攞分,佢攞第四其實已經證明咗好多嘢,個wdc 分差代表唔到一切。
我覺得係場內冇乜缺點
唯一嘅缺點係背後管理團隊好撚煩
成日放風做新聞
下年佢真係舞得掂架RB16
又同max內戰既話
分分鐘又放風比壓力紅牛
其實checo兩場冇鬥+1場退賽 夾埋3場冇分
max退賽咗成5場
佢同HAM多人反嘅原因都係因為場外
DNF 應該兩場
巴林 1 + Abu Dahbi
Max ret 咗咁多場咩
上個星期冇人反啦
仲個個都話佢deserve一個位
而家有位d人彈晒出黎
知我地連登仔咩料啦
我反而唔覺佢場外有啲咩,係衰場內夾人啫
意大利三場,奧地利一場,仲有一場唔記得
淨係意大利都3站啦
再加埋開季第一場壞software
尾就巴林比叻叻塞住咗 撞咗埋牆
都係煩係咁放風同埋塑造自己被害者嘅形象
我地話就話pink merc姐 雖然個鼻抄到十足十 又頭避震 drivetrain等等用merc
但係始終有d listed parts一定係佢自己設計 有一定分別

不過Perez喺老豆力量都上過幾次台 Sauber時期都有上過 同意佢係有能力
但係Adrian Newey又會唔會整部完全唔啱2號車手嘴型既車出黎就唔知喇
呢幾年都少咁樣做啦
係唯獨對住19ocon
寧捨重火藥味 葡萄牙站兩個格劍精彩到
我覺得都係好似 "得巴"咁講
同埋佩雷斯到左頂架啦,唔會再有進步
我覺得大牛搵佢係貪佢
1.錢 2.穩 3.唔夠top
同埋大牛部車呢, 你比呢d車手渣都係分分鐘舞唔掂
真係要比冠軍車手舞先知
咸/圖/大頭/kimi 如果呢4個坐落去都係舞唔掂既話
我覺得係車 > 人問題
同埋個分唔洗睇, F1最簡單,除左睇P1之外
其他唔洗睇, 車手積分同車隊積分都係
知道邊個拎冠就可以,睇第2,睇第3無野可以睇
正如14年圖D分唔夠4萬, 好多人都話佢回塘
去到拉利即刻翻生
再睇11年, 咸輸比畢頓, 咁係咪等於畢頓>咸?
同埋粉平今年係有機會拎車隊第2, 如果車手唔係呢2個既話
衰d講句,將stroll同佩雷斯換返vettel同kimi落去
邊洗同老麥爭第3
我諗咸係有時正賽態度差 同BLM相關既野姐
Perez係個management周圍比壓力人要佢姐 佢又唔算係咩人見人恨嗰啲
我覺得佢地最錯係18年搵左peddy落去
搞到18年錯晒,然後19年沉淪
之後都無力再返返上黎
仲有場咪就係冇咸犬既巴林
避19叻+checo 鏟咗出去扭唔返出嚟撞牆收皮
一架中上游嘅車俾咗都好無車隊support 都唔會快得去邊,rp 最爭嘅唔係車手同車,係車隊夠唔夠腦力keep up 到揸車嘅要啲咩。下年圖過到去都係有個好大嘅考驗,希望係車隊support 圖而唔係反轉由圖carry 成隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞