6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#15

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
6900xt行 4k應該都ok,唔開RT既話
比起3080貴咁多, 係4k上面嘅表現只係好丁屎咁多
買3080好過
其實我想買EVGA 貪佢有得RMA返台灣搞
但ASUS散熱好似好勁
最後我都係睇有沒貨,好似3080咁炒到上天,就。。。。
就係
同 3080 一樣價錢都要考慮
始終 RT 同4k 都垃圾
唔夠 future proof
正常用3080/6800xt
有錢追頂就3090
6900xt智商卡
所以我上面都話要正名 6800XT Super
根本效能就差唔多

6800xt 有現貨先講
5500 以下可以考慮
買Phanteks Dual system case (仲有Dual system CPU)
留意返通常Capture 卡只Support 16:9
你唔係要開4k台(錄),1080P都唔係食好多資源

宜家直播開台都係1080P 為主
bandwidth 問題有排都唔會上到4K
(應該得youtube 食得到高bandwidth,但係去到睇live個邊,因為bandwidth問題會成日停下load下)
thanks 睇落幾好,我再研究下,如果無過熱就完美
4k直播我肯定5年內我都唔會上只係諗住而家應該係由1080p過渡去2k,打算一步到位。twitch黎緊都準備上2k
手指太粗hi錯負皮sor
如果會上水既,可以考慮METALLICGEAR 620Q
Phanteks 副廠,明抄 Lian Li O11D 改埋行Dual system,
副system 只用到短卡
副system 我用緊 AMD 4750G + 4K60 Pro,未試過encode 4K,
資料上粒4750G係support 4k encode
有堆game 6900XT 插到得3080 水平

咁點解唔買3080

起碼ray tracing 玩到先吖

仲要再平d

做乜唔買3080?

$999
送緊cod 講起就on9
msi官網活動揀顯示卡類會show一個活動 話買msi精品送維京信條 張活動圖都有display卡係入面
但點入去條list係唔包display
收唔收錢唔敢講

但肯定唔中肯
我想買張嚟玩架

但我唔想貴過一皮入
貴過十算
玩4k我覺得買N卡好啲
2k先諗amd
炒價嚟了
有錢買N 咭玩遊戲

無錢買A 咭同driver 玩遊戲

Cpu 我推薦amd

Gpu 不了
體質咁好
我覺得連SUPER都比多
根本係3060ti同3070個分別但差成2千幾蚊on99都唔知買佢d乜
推埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞