6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#15

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
咪開dlss 30 fps 無問題呀
都唔知開唔開rt 好
3090都唔太覺得好好多
個排可以既話,裝返係頂
permeation rate問題,會有極少水蒸發
你個排頂部行佐長時間會唔夠水回返泵
同埋睇上面巴打 post tomshardware 個試玩感想,好似唔係好 impressive
開rdr2 68-70度左右
水冷入風
已經用左...
上左頂嘅話就食晒gpu 嘅熱風個囉喎
tomshardware個review有講因為有加密所以有Performance Impact
參考下好 正式版冇加密會好啲嘅
始終本身係隻都幾食CPU嘅Game
呢隻除咗平 冇乜咁勁
窄邊 好難控制漏光(GLOW)
色水又冇AUO量子點咁好
求意見3070vs3080 2k打機+ 2k\1080p60直播
行nvenc,nvidia broadcast功能必須要全開(會食效能)
對高fps其實無乜要求,高過100fps已經ok
底會係5600x+x570,想請問係呢個要求下 3070滿唔滿足到我要求 有少少驚爆vram
因為睇review,4k gaming max quality + nv broadcast全開下居然3080都頂唔住,個鬼佬建議如果打大作+直播,3080最好行2k 但買3080唔跑4k心理有啲唔平衡咁
一份錢一份貨

開心使用中
即係而家買 mon 揀 AUO panel 好啲?
10700都樽頸 唔係話nvenc相對無咁食cpu效能咩?
巴打,我諗我用途同你差唔多 你係開2k+max quality直播會卡? 會唔會係3070唔夠推
唔關cpu事
你用nvenc係直接用gpu資源做streaming
所以唔可以衝到上接近100% gpu usage
因為咁gpu就冇resource去streaming
要set返fps limit/降低畫質去降返gpu usage
我都係咁諗 睇youtube話行nvenc+broadcast會食唔少效能,但請問其實關唔關vram事 因為我見實測連3080都頂唔住4k max gaming + streaming,如果我好似呢位巴打咁行2k,會唔會係3070ti解決到嘅事
屌仲想慳返 d 買 6800xt
mola mola
買6800xt 唔開光追無問題
純4k都奶晒嘢啦

應該係gddr6問題
大部分game 6800xt 4k都輸
其實點解有HBM2都唔再用落去6800度?反正成個系列都畀人搞到似限時限量發售咁

好食cpu
目標4k60黎講呢張圖邊張唔奶野
不過n卡有dlss
上星期amazon買既ram已經就送到

上個月中訂既5950x就乜消息都冇
等到佛誕
control我試得最多 情況係咁
2k+max quality 好明顯卡下卡下咁
2k+low quality/1920+max quality角色一開瞬移會有少少卡
1920+low quality完全無問題

但我係咪唔可以自己玩最高畫質
跟住OBS自己提取1920呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞