6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#15

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
aio 好少野要搞 清個風扇同radiator塵 就無野搞 一係就換散熱膏 不過唔係覺得溫度唔正常應該都唔洗換 用得aio都係貪佢方便
都係得3成左右upgrade
有rt 同 dlss 其實唔止3成
留名
想 15k 砌到 56x + 3080
但放棄埋 CPU cooler 都未諗到點砌
用公版 6800xt 先做到 15k 樓下
你係指成部機砌包埋56x+3080?
懶得拆個冷排出黎洗, 轉番塔散算
ching 用自組水? 一體水咩都唔洗拆來洗喎 close loop system 最多攞compressed air can or 軟刷清下塵
一體水呀
咁你個冷排同D風扇封晒塵都要拆落黎洗下佢架啦
係,暫時砌到係咁
有個 2k 75Hz mon
玩 MSFS 目標 50 FPS
其他 game 60 FPS 就夠

唔通真係要用 6800XT

中央處理器
► AMD Ryzen 5 5600X 6核12線程 Box
$2,499

主機板
► MSI 微星 MAG X570 TOMAHAWK WIFI ATX 主機板
$1,699

RAM (記憶體)
► G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600 MHz 32GB (16GB x 2) (F4-3600C16D-32GTZNC)
$1,680

顯示卡
► [訂金 $1000] ASUS 華碩 TUF-RTX3080-O10G-GAMING RTX 3080 10GB OC Edition 顯示卡 (請詳閱說明)
$7,499

SSD (固態硬碟)
► WD Blue SN550 1TB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD (2020)
$889

HDD (硬碟)
► WD Blue 2TB 5400rpm 64MB 3.5" Desktop HDD (WD20EZAZ)
$369

電源
► Antec HCG GOLD 750W 80Plus Gold 金牌 全模組 火牛 (10年保)
$899

機箱
► Sharkoon REV200 顛覆者 ATX Case
$715

砌機方案
► 淨零件 - Parts Only
$0

總計 $16,249

擷取自飛馬電腦
https://shop.pegasus.hk/builder#IwJgDAzGA04atIE4JMSJAOT1ieAKwSIQBsIp6ALBrvCNBBUA
LM 學野 我都想砌部差唔多
如果要求只要1440p 60fps 咁3070都得喎 3080既話 唔介意可以買差d牌子 zotac個d 6799-6999 用b550都可以執返幾舊 個ram 有d 鋪買好似可以平多一舊 要咁strict 15000就真係要逐間店格價
3060TI都得啦唔洗3070
落番3060ti 轉b板, 轉650w火牛呢到都慳番3000幾蚊喇
無用 3070 因為 MSFS 去唔到 50

我唔介意逐間格價分開買
但會唔會全部野係同一間買先有得平?
定分開每樣野邊間平就邊間買會慳多 d?

話說做咩好似好多人唔喜歡 Adata ram 同 CM v系牛?
Z73點樣可以set依個無限鏡
你落腦場買咪平一截囉
用緊cm v1200 plat 推緊3080 + 3700x

入手唔使1000 真係好抵屌
點樣 under 1000入?

90/80/70 都有
分開買通常會平d 除非你個間全部都係最 不過有d件 好似cpu 有時要你同一間買埋d其他野先俾你買 5600x 好似唔洗
無得set啦 個x73 係唔同角度望effect唔到 真係有depth咁
勁好j
我係澳門落街鋪買
機箱隔塵好,冷排、塔散都唔會有塵

隔塵唔好、塔散都同你積塵
我個箱都算係咁
等緊meshify 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞