6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#15

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
4K關RT咩事?
手持3080 用家表示:6900XT 好似同我差唔多
睇下nv 20系列同 30系列架構有咩變化先
AMD新卡只係再次證明,3080真係有買貴無買錯
諗下過兩年,3080二手價同6800/6900會差幾遠
呢兩日咁岩出去個邊
咪順便周圍八下其他貨幾錢 同埋重有D咩揀
BTW 易家WD係咪冇晒黑同金盤 得番ultrastar?
唔玩nas用ultrastar會否反智
利申:會額外買sdd
巴打買左咩mon?
6900xt
講性價比輸晒俾3080同6800xt
雖然性價比贏3090
但3090 for work用係頂級卡
A卡除咗打機外一無是處
27gn950
“除左打機外” 呢5個字可以省略
老黃:3080ti 都可以慳返
上代5700xt都仲話介乎2070-2070s中間但價錢夠平
今代真係無乜可取之處弱光追 無dlss 輸到仆街
只係快 6800XT 少少
建議6900XT 正名做 Super Ti 6800XT
張msi suprim x 3080降咗壓用
0.875v 1935MHz
打機唔超過65度
好爽
msi 3080現家有咩game換
重有沒watchdog

呢張係幾impressive

但張圖唔太公平

完全無提3090 oc 分數

3090 oc 完點都有63-65fps
https://www.tweaktown.com/reviews/9693/amd-radeon-rx-6900-xt-big-navi-battles-rtx-3090-for-500-less/index.html

呢篇review 都幾偏頗

Game 搵大部份pro AMD game然後淡化ray tracing.

呢段我笑咗出嚟:

There's not much to not like here with the Radeon RX 6800, unless you are buying purely for ray tracing -- then the NVIDIA GeForce RTX 30 series cards will kick its ass. But, if you just want pure gaming performance (my focus on the card) then AMD has an actual GeForce RTX 3090 competitor for $500 less with its new Radeon RX 6900 XT.

原來ray tracing 唔係game 嚟
收左錢唔通話「屌呢張卡連minecraft都玩唔到」咩
咁結論就係 要光追就3099,唔要光追就6900XT

前題下,6900XT來到香港又炒到幾錢? 如果一萬就抵屌
咁結論就係 要光追就3090,唔要光追就6900XT

前題下,6900XT來到香港又炒到幾錢? 如果一萬就抵屌
我覺得係唔玩光追+2K先買6900XT
玩4K就3080同3090
依家邊到有現貨買其實
唔係長期有二線牌子賣?
我諗得Asus屌得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞