6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#15

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
BTW乜而家箱仲有人揀SHARKOON架咩好耐冇見人執LIST會揀佢
用緊650w 火牛行 3700x+2070, 想換3080 既話個火牛係咪有咁大買咁大好d
換3080 咪750W UP
同埋我諗住用土炮疾風低調無光下吹式原廠 CPU 散熱
想遲 d 再升級,有果種升級既感覺
要右邊側透嘛,無計
唔該晒 我只要裝得哂啲零件 部機run得順就ok
依家仲有冇平靚正火牛, 記得有排玩到1蚊1w
而家都差唔多1蚊1W啦D金牌牛
ME TOO
結果只係翻左5600
個curve好似係講緊係會受禁apply個時既temp 影響 姐係就算你無去到thermal throttling 而且power limit都拉高左 個curve都唔係你一apply就硬性一定會跟足咁, 唔同溫度之後你禁返來睇會發覺個curve唔同左 都有機會自己boost高15mhz 幾煩

所以d人建議apply個curve個時要係你個gpu溫度有禁低得咁低個時apply
我都係51,2度果陣禁apply
但我個frequency會間唔時跳一兩野, 應該唔關溫度牆事, 打機最高都冇試過over 75度 full load果陣
唔知係咪火牛唔夠力定點, 但正路undervolt咁上高頻又唔應該會有呢個問題先係
唉屌超頻真係好撚煩
揀隻啱心水機箱啦, 點講都要對幾年, 同埋對散熱都有幫助

lian li o11d < 依隻喺依個post都幾受歡迎, 想再高級d可以上埋o11d xl

fractal design meshify s2 < fractal design我私心推薦
fractal design meshify 2
fractal design define 7
fractal design define s2 vision < 依隻我好鐘意, 但之前黃金搵唔到, 唔記得飛鹿定法奧好似有得訂

be quiet pure base 500dx < 依隻be quiet新出, 都幾唔錯, 不過我自己對be quiet有陰影

antec df600 flux < 依隻野幾好用, 上一隻機箱係用佢, 但用左一個禮拜塊玻璃比我一腳踢爆左
fractal design define 7
我用緊呢個, 真心佢D FILTER 設計得好好 好方便玩家拆出黎清洗
fractal design好正, 好低調, 但又好型
直接反映係價錢到
頂個塊唔太敢
meshify s2已經可以比meshify 2頂走
meshify 2已經係完美將define同meshify放埋一齊
define C教煮在此
唔該哂
今代壞左卡無計要日日心急如焚 最後仲要炒價入 下代攞住張卡 慢慢同佢等 死唔降價 就買外國 打死都唔俾佢食炒 到時有卡等佢一年都唔洗急
如果係溫度keep住有上下變 既話應該係因為 gpu boost3.0 係會根據你溫度降頻 每升幾度減15mhz
amd u唔知 不過的聽過有d 店 3080 係唔受訂 只會現貨賣 但唔知佢個間係點
但我AFTER burner都已經set到2250mhz 溫度上限85度都照跳
你發布第一日先係 遲少少都唔知要差幾耐先攞到 應該係有返但係間距好長同貨又少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞