whatsapp呢個垃圾app根本完全展示緊人類科技大倒退

414 回覆
2322 Like 149 Dislike
係囉!點解唔飛鴿傳書
Telegram真係贏whatsapp十九幾條街
淨係講tg唔佔memory,用緩存嚟save野
del咗又可以再down返
已經屌打wts
tg啲sticker、gif、grouo、photo、channel
根本好撚方便,又唔lag
wts真係屎坑垃圾app

利申:tg入咗勁多J圖谷,間唔中清緩存,完全唔佔memory,相反wts每次收/send個media都會佔用手機memory弱撚智智
習慣問題
香港真係8成用wtsapp+首選
好難叫得郁人轉會

IG初期都唔係個個用
係後期fb廢老+垃圾廣告入侵先轉哂會

btw遲啲要用we柒呀
痴撚線落後都可以吹奏到簡約,要簡約我用iMsg,SMS咪一樣得
真 究竟有咩困難 whatsapp整極都未有
用開LINE
whatsapp call好多人唔想要?
用 Wi-Fi call
不如講下點解唔同其他app

Line: 上面足奏line好用果啲究竟有幾多真係日日用?食電食到仆街,用得耐部電話會就爆咁。工作關係我長期日日用,你開耐啲都好似倒水咁。
最大問題係,啲相同文件如果send唔到出去,佢無一個resend all嘅function ,要逐張逐張再click。Message 唔識自動收/發,下下去完第二個埠之後要手動resend,如果你出得差多你就明。

講電話方面清晰度唔算差,但好多時都有2-3秒delay,死症

TG: 唔係話佢唔好用,但用tg嘅性質好多時都係匿名入group,睇下資訊同其他人討論。當呢個function同日常同朋友聯絡重覆左嘅時候,自然個著重點唔同左。好簡單,我唔想一路同朋友message 一路彈勁多d group嘅notification出黎。

WeChat: 用果個都弱智

就通訊軟件黎講,其實ios內置嘅facetime同iMessages 係最順最穩定,不過唔係個個用ios真係無計,唯有揀個平衡度最高嘅whatsapp
明明有TG call
用乜撚嘢Whatsapp call
大同日日whatsapp call打嚟傾project
一傾就五六個鐘
佢話唔慣普通打電話
明明TG可以開幾個AC,一個睇資訊入group,一個同fd傾咪得囉
問題係用傳統無線電波去通話已經好難再有進步既空間
速度,音質同穩定性都已經到左頂
轉去用data 我只係諗到storage方面有著數

個bottleneck應該係視乎 幾時無人再用純audio去communicate 大家堅持都要見樣個陣
傳統制式通話先可以cost-effective地被完全唾棄
line近年通訊安全性有無提升?
初期真女好唔掂
不如講下點解唔同其他app

Line: 上面足奏line好用果啲究竟有幾多真係日日用?食電食到仆街,用得耐部電話會就爆咁。工作關係我長期日日用,你開耐啲都好似倒水咁。
最大問題係,啲相同文件如果send唔到出去,佢無一個resend all嘅function ,要逐張逐張再click。Message 唔識自動收/發,下下去完第二個埠之後要手動resend,如果你出得差多你就明。

講電話方面清晰度唔算差,但好多時都有2-3秒delay,死症

TG: 唔係話佢唔好用,但用tg嘅性質好多時都係匿名入group,睇下資訊同其他人討論。當呢個function同日常同朋友聯絡重覆左嘅時候,自然個著重點唔同左。好簡單,我唔想一路同朋友message 一路彈勁多d group嘅notification出黎。

WeChat: 用果個都弱智

就通訊軟件黎講,其實ios內置嘅facetime同iMessages 係最順最穩定,不過唔係個個用ios真係無計,唯有揀個平衡度最高嘅whatsapp
line近年通訊安全性有無提升?
初期真好唔掂
...佢咪就係打緊電話囉
傾公事不如用ms teams嗰d算啦
其實可以開VoWiFi
有 Wi-Fi call
盲毛唔識睇字?
個app 先引到移民潮

一日未郁到核心問題
香港人都繼續忍
TG 淨係search唔到中文字已經收皮
我而家比較關注係mewe點先可以收到facebook皮
一個奶共奶到出晒汁 功能無突破 只係識維穩既既城管app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞