whatsapp呢個垃圾app根本完全展示緊人類科技大倒退

414 回覆
2322 Like 149 Dislike
毒撚
同意
TG 有2個問題,如果解決到就可以完美取代其他messaging app
1. Search 功能極垃圾,試吓喺group入面search返之前啲message,9成搵唔到(但要搵既野係確實存在)
2. 可以無限制delete message for everyone, 雖然好處係privacy 高,但至少應該俾返個選擇權user(例如喺開新chat嗰陣有得揀唔俾del +會提醒所有成員)
呢個直頭係煩
啲人成日貪方便喺whatsapp入面撳call又唔知自己用龜速plan
疾到根本講唔到
通訊app最重要唔係功能或創新。最重要係穩定,功能stable,同有好既UX。

TG到依家成日仲bugbug下,同ux都要做好啲,
例如如果想reply對方message,得幾隻字內既message向左掃係做唔到。(當然你話可以禁實佢再禁reply啦)

仲有啲sticker係有整齊collection, 但send出去後人地睇到既message preview 係一個不附sticker內容既emoji, 容易令人preview時get錯意思,根本sticker唔應該用emoji代表

最大問題:search history功能:廢到冇用,淨係search到phrase, 等於中文完全唔洗search
qg1
我用tg冇向左掃嗰個問題喎

認同search function好撚on9
好撚憎line
ui樣衰
勁多冇撚用嘅function
整埋曬啲大大舊濕鳩sticker
又唔安全 成日聽到line account比人hack
最憎iphone,要插itunes同步唔識用
全民用Signal啦

Viber都okay

又或者iMessage
除咗傳過嘅點數卡 主要係唔鐘意佢成日彈廣告好煩
係時侯再推
轉SIGNAL!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞