認真討論:馬勤當拿定美斯勁?

584 回覆
51 Like 329 Dislike
公平去講
80年代既足球意甲同90年代既意甲
應該話90年代開頭到結尾都係差唔多6.7隊都係意甲超強隊
差唔多世界最強果堆除左李華度同費高
都起晒意甲
唔同美斯起巴塞.得皇馬.後期馬體會係競爭對手
唔得.90年代既史高斯連雷哥斯達.列當度都比唔上
18世盃外圍賽,靠美斯阿根廷先入到決賽週
你唔好再講啦
呢度d巴迷只會係小圈子度屌d人唔識波
出公海佢地唔會同你討論架
我係90年代睇曼聯
所以我好清楚當年意甲有幾撚勁
佢成段片差唔多每次過人都被人穿心腿同收山腳, 但都唔撚驚繼續去, 比著加陣啲球員。。。
美斯c朗俾人掂一掂就借勢跌
好大對比
啲人睇highlights 覺得打緊功夫足球就以為古人咁都生存到就代表犀利
以前收山腳根本係唔出奇
你叫美斯踢拿波里睇下有冇冠?
但係起碼數據上班未來人未必超越到美斯

同班籃波撚成日吹奏舊時mj時代一樣
其實現今籃球吹奏嚴左仲難打
我反而覺得依家進攻易左
人人都識射3分
佐敦年代防守勁密
老馬一落場,成隊波高幾班,呢d 叫領導才能。類似籃球界Michael Jordan
美斯?
去到90s意甲當然好Dominant
問題係九十年代意假再強
佢哋都要出去歐洲賽證明自己

上面班人吹撚到意甲大過歐聯
係就一係八十年代咁掃曬三大盃返來
一係就意甲好似以前英狗古代唔參與世界盃咁巴閉
事實就兩樣都唔係
盃賽冠軍盃喺八十年代拎得最多係巴塞
足協盃就皇馬同瑞典哥登堡各拎兩次
希素事件之前利物浦就歐聯霸主咁款 之後先有米蘭冧莊
咁八十年代意甲大唔大過歐洲賽呀
巴塞.祖雲達斯.國米.拜仁
當年朗拿度仲要起國米
施丹就起祖雲達斯
李華度起巴塞
拜仁就馬圖斯
但論國米.祖記曼聯真係差一班
但聯賽水平根本唔同.果時意甲難踢到
隊隊都係勁隊
英超得曼聯同阿仙奴
簡唔中利物浦.紐卡素
當年好多意甲球會都著重國內聯賽多過歐聯
巴迪高當年轉會羅馬講明目的係一圓聯賽冠軍夢
無乜提過歐聯
美斯早期踢法源於馬勒當拿踢法,但後期踢法全面又唔獨食,而且全盛期美斯就好過馬勒當拿,唯一欠是世界盃。如果要我挑選,都係㨂美斯。
90年代佢地內戰嚴重
不過我都唔認同當時意甲重要過歐聯
80年代我就唔評價
90年代阿積士既突起.歐聯意甲強隊打唔過
你講緊已經係90年代中期既時間
意甲俾人叫小世界盃係80年代尾,有肥馬,米蘭&國米三劍俠既時候
果陣英超都未成立,幾乎所有頂級球員都係意甲同西甲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞