認真討論:馬勤當拿定美斯勁?

584 回覆
51 Like 329 Dislike
我同意你講老馬嘅神台地位係源於為國爭光/氣
就算美斯勁過老馬,老馬個神台地位係不能動搖
回流英超全部90年代噃。
例如足球先生。

UEFA嘅金球獎喺1995年之前只限歐洲國藉嘅球員攞,老馬係南美人自然冇份。

而FIFA嘅世界足球先生,1991年先首次頒獎。

兩個獎都變咗同佢冇關係。

而其他個人獎呢⋯⋯
1986年嘅世界最佳球員、1986、87年嘅《11人》金球獎、FIFA100、86年世界杯金球獎

咁囉⋯
阿積士都係兩年貨啫不過叫做結束左意甲獨大。不過96年後各國之間差距係細左好多。
真係世界輪流轉
而家西甲王朝開始收皮
英超又變翻第一大聯賽
入先有助功,西瓜單對單都唔中龍
希古因果球單刀都係因為德國後防出錯送既
入唔入都唔關美斯事
你咁比又對美斯有d唔公平
80年代資訊好慢唔夠透明,果時d人好多新聞消息都係人傳人,人講馬勒當拉勁佢就跟住講
但近年上YouTube已經吸收到世界性既資訊,要人人讚同一個人勁唔係咁易
那波里呢啲意甲二二流球隊攞到聯賽冠軍,老馬勁
資訊唔夠發達⋯⋯
但一樣有波睇,嗰時世界杯已經係全球直播⋯⋯
個人覺得美斯技術好過肥馬,戰術執行力較佳,但肥馬感染力強
無錯美斯係依10幾年 論技術算係最頂級
但心理質素同大賽打逆境波時個樣
就知道同老馬差幾多班

平時打到識飛 但當球隊最需要你既時候 竟然底頭無語

利物浦輸4球係咁
世界杯打國家隊又係咁

做隊長又唔鼓勵隊友 最先放棄 點叫你做球王呀

所以美斯同老馬係無得比

利申 睇左阿根廷30幾年 睇左美斯都10幾年既阿根廷死忠
好簡單
當年個個都話micheal Jordan勁,同學唔睇波都識,但同期仲有好多好波之人,好似夏特威/卡爾馬龍,但無咁多人識law
所以要投,個個唔識都投mj 啦
多蒙特俾97年歐聯冠軍,90年代拜仁邊有獨大
On撚9
就係MJ一個打到同期無數勁人拎唔到Ring
先顯得佢有幾勁
更何況佢6入final 6隻戒指6個Fmvp
識唔識波佢都係GOAT
現今足球攻防戰術更多元 更講求整體同紀律性
要一人carry成隊根本無可能
So9 伊巴 笑而不語
Sor我講緊90年代尾97未睇波
牙朗葡萄牙粒粒皆星點同
牙花得西瓜迪馬阿古路馬斯查蘭路呢堆負資產
好想講美斯勁d,但可惜真係要比既老馬無得輸,你話古人勁d都係咁話,世界盃重要性實在太大,咩歐聯根本無可比性,拎10次歐聯10次西甲都唔及一次世界盃,四年一次為國爭光,同國家英雄冇分別,全國哀悼呀,再加埋美斯永遠場波都未完輸波就第一個死老豆咁,呢d領袖點拎世界盃呀
肥馬交波最勁既係只要你肯走,佢就好大機會交到去你個位到, 準撚到傻。

所以成日可以扯開人地防線帶起成隊波
你咁講又似乎武斷咗啲⋯

雖然未係好似而家咁打開電腦、電話就有得睇,嗰時電視直播喺歐洲已經好普遍⋯⋯
又多專講足球嘅報紙雜誌⋯
啱啱呢個禮拜般奴費南迪斯咪示範咗

有佢在陣同冇佢在陣嘅曼聯差幾班波
仲有D交差腳出波,西都落埋又準,以前D足球又重過西,睇呢D技術都O晒咀。

不過呢10年體力化,個波hold到3秒都偷笑,場場波好似打波子機咁
馬生其實係隻手定對腳勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞