(長文) 香港人將被孤立 我地要做嘅係生存 唔係發動戰爭

522 回覆
1232 Like 82 Dislike
agree
Well said
猶太人都入藉好多國家,後者其實我立場係留香港冇得點救,但總有例外,唔好極端地悲觀
捷克由布拉格之春去到蘇東波,中間足足40年無乜大事發生過。
因為蘇聯太強,硬碰只有送死。
但係捷克人其實一路都無放棄,一路都堅守信念,記住自己捷克人呢個身份。
大至教會、學校,小至社區、家庭,一路凝聚同路人,最後等足40年先等到東歐劇變呢個時機。
留名 一陣睇
你岩,反而係呢個問題.

都撚9線咪撫打就嬴. 佢都算犀9利.

孫中山都係講下試下,(叫人地去)死下.
呢到搵D錢,個到搵軍火. 都去挑一挑清朝機.
就到左某一日.佢仲洗緊碗既時候.就睇到新聞. 推翻左清朝.

你可以話而家唔合時機打. 你準備緊.
但絕撚定唔可以講.我地投共啦. 遲D就有機會架啦. 心態一D都唔撚同.
同意
當你移到民去外國 淨係適應搵工都已經要一段時間
作為搵食難而且社會地位又唔特別高嘅移民 係咪真係幫到分分鐘隔左半個地球嘅香港?
係21世紀誕生新nationalism本身已經難
香港人本身更加冇身份認同 2019年6月前仲飲喜茶同i love深圳
韜光養晦
努力搵錢第日走
發覺香港人真係好悲觀,悲觀到連希望同嘗試都唔願,仲要「負」化埋其他人
push
人係信念最有效嘅載體
我唔想信念僅存於書中,所以活着是很重要的
多謝你
想問下你對被補手足前景有咩睇法?
想幫佢地 但唔知有咩方法
效忠移民國同繼續爭取更多話說權幫香港發聲有咩衝突先?
真係無乜讀歷史 可否講解下點影響香港人係外國上位?
你係唔係聽晒連登稻草人話?
有生嘅人又係唔係唔使教?
當你移民去外國會更加掛住自己係香港人呢個身份
因為由內到外你都根本唔係外國人呢個事實係改變唔到
推下,香港人掙扎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞