(長文) 香港人將被孤立 我地要做嘅係生存 唔係發動戰爭

522 回覆
1232 Like 82 Dislike
極度認同呀巴打,太多人無辦法接受自己係個懦夫係廢物係拖後腳既事實
死都要阿Q幻想到自己好有用仲要全世界都認同佢地,呢啲風氣一盛就永衰唔洗旨意抗爭,因為大家永遠唔肯面對現實唔肯改進,只會一味自欺欺人,唉,屌又屌過,呵又呵過,呢班撚屌永遠都唔醒覺,香港有呢班人,無得救
出路咪改變自己心態囉撚屌!!
你會唔會一邊想考100分一邊係咁講唔想溫書又唔敢出貓?
你知唔撚知自己講緊啲乜?
又唔想罷工又唔敢流血又想抗爭咪同上面果句statement一樣囉
香港人要抗爭唔係要自欺欺人咁扭橋呀,係要正視心態問題要改善呀!
而家唔敢唔緊要,慢慢要開始令自己有覺悟要付出,每日比前一日都願意付出多少少,令更加多人心態擺返正,呢個先係抗爭既唯一出路呀! 明唔撚明呀? ON9
「誠實面對自己」

呢六個字真係好緊要
唔改一件事
連面對自己都做唔到
唔使講下一步點改
同埋你真係弱智唔撚係扮,知唔知咩叫『反抗』?
係人地唔俾你做既你要做,呢啲先叫反抗呀!
人地唔俾你做你就唔做,個啲叫奴才!

乜撚野叫做『嗌口號都會俾狗拉可以點』
睇到真係眼火爆,知唔知點解你做乜野佢地都敢拉你?
因為你廢呀!除左得把口乜撚野實際傷害都俾唔到對方,佢驚你條柒?
佢鬧你,你縮
佢掂你,你又縮
佢打你,你再縮
佢殺埋你全家,你都係縮喎
你點阻止佢?動手阻止囉!
但係?佢點打壓你都係得把口喎,咁佢點解要停?驚你把口?
你把口會令佢受傷?你把口會令佢少緊啲身家?你把口會殺左佢屋企人?
驚咩?你答我?
你鍾意點講就點講 反正都就嚟上庭 經過絕望嘅人先會知道絕望帶嚟嘅無力感 講係好美好 現實係連還手嘅機會都冇就比狗禁低 你就當我廢 但至少我走唔到都想其他手足走到
每個人可以犧牲既程度都唔同,你唔好逼人,佢都唔應該係度講埋d咩「依家係無哂辦法大家唯有休息下」。

呢個世界d人太鐘意圍爐,你覺得無辦法呢d野唔洗有隊友架喎,咪自己係屋企祈禱救港囉,一齊休息都要上網打千字文招隊友?你話一齊衝就要招隊友姐。
啲人成日話對手太勁所以唔夠打
喂阿哥
唔夠打第一日就知㗎啦
我絕望嘅唔係實力差距
係心態

721你哋可以忍
屠殺大學你哋又可以忍
生活如常
當革命係閒遐活動,lunch/收工/周末消磨時間咁
先係我最絕望嘅事
望下你敵人
佢係返工出你畀佢嘅人工正職咁打柒你㗎

仲要話扮冇事食屎保命
邊個向你保證過食屎可以保命呀
佢可以未問你食唔食就殺你
可以你應承嗰下殺你
可以你食𡁵嗰時殺你
可以你食完先殺你
係你自己幻想食屎可以保命咋
你敵人有應承過你?
都未計佢完全冇信用

你點確保食屎可以保命呀
仲要周圍散播自己都肯定唔到嘅事
成篇文講緊嘅係一般平民大眾係現時社運低迷普遍無力嘅狀況下,可以做嘅心理建設同預算,前設已經係現況會持續,唔明點解會有人睇到話我叫人放棄

你話應該鼓勵大家努力反抗,我認同,亦有好多人做緊,我只不過係想用另一個現實角度去講目前嘅情況,唔同人有唔同嘅態度同應對方法,何必下下逼人跟你個套呢?唔去預算一下其他可能性,萬一全民反抗(假如做到的話)唔work又係咪等死?
關於心態

一場社會運動牽連咗至少二百萬人,如果你想團結咁大量嘅人,你唔單止要話比人知你點諗,更加重要嘅係要知道同理解身邊嘅人諗咩,咁你先會得到最多人嘅支持。

試問如果你所講嘅心態係咁理所當然,人之常情嘅,點解今日街頭會如常人來人往而唔係個個嬲到爆出黎抗爭?唔通就係因為我出篇文所以佢地就放棄咗咁理所當然嘅心態?

大家兩年黎經歷咗咁多事,付出有多有少,每個人都失望過攰過,淨低嘅力量到底仲有幾多,仲係咪咁經得起情緒勒索,仲可以咁勇敢向前?

你講嘅大家有仇報仇付出所有抗爭至死當然理想,但事實香港人表現出黎嘅係疲累,恐懼,無奈,絕望,依啲唔係下下鬧佢話佢冇膽叫佢比啲骨氣就可以處理到。

假如你唔當身邊嘅香港人係個有血有肉嘅人時,點樣去說服佢地信任你同你一齊齊上齊落?

無人生來就係英雄,但唔代表唔需要將大家當係人咁對待,一個健康抱有希望嘅人,先會成為到英雄
香港人,堅持✊🏿
香港抗爭無法效率最大化嘅其中一個關鍵都可以從文中感受到 ─ 信念不一致。

好似樓主咁,要喺黃圈平台講一啲關於抗爭方向嘅議題,都要膽前顧後,帶晒頭盔,仿佛用詞稍有不當,就會被人扣上內鬼分化撚嘅帽子。除咗大家都知嘅五毛打手以外,會導致大家舉步為艱嘅其中一個原因就係因為香港人信念不一致。

如果大家內心已經好清楚「反共」會係終生事業,咁樓主已經可以慳返好多口水。
單係依個post已經比人屌我放負叫人放棄,唯有戴定頭盔防彈
生都唔會留係香港生, 套教育制度受過仲害下一代咩.

出去外國幫佢建立一個好嘅環境成長仲好啦.
我唔打算勒索任何人
好似我上個comment咁講
做嘢嘅走唔走都會做
反之亦然
唔使再話我勒索啲人唔好走
我希望佢哋快啲走
其他post有講過
唔係member only
你有心機可以google

你真係形容得好好
呢兩年我都睇清香港人
清楚知道香港嘅人之常情係點
同你形容嘅一樣
而且我接受咗呢個叫現實喇
所以我都會對呢個現實有相對應嘅反應

12年國教到14年遮革
幾次都係選舉就無啦啦散晒水
用鬥長命麻醉自己
敵人用你付出生命返工交嘅稅做養份
佢生命就係你生命
呢啲情況都仲信鬥長命

shame on me

係on me
唔使再話我勒索任何人喇
尊重
笑咗 出面又多個POST話自己身邊好多人移民 然後借機笑鳩啲唔走既係港豬等入集中營
樓主仲天真到以為真係咁多人係抱住光復香港既諗法走 人地係有免費移民餐唔執輸咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞