(長文) 香港人將被孤立 我地要做嘅係生存 唔係發動戰爭

522 回覆
1232 Like 82 Dislike
好撚懦夫啊屌救命
如果你知道有人要殺你,你唔會反抗咩?
唔從根本去解決問題淨係識扭橋走精面,香港真係多得你呢種人唔少
兒登仔:
無槍
咁叻你唔去做
笑死
咁其實我地冇衝突,我只係以目前香港人普遍沉寂嘅形勢推論最壞嘅生存方案姐,我唔反對香港人有野可以做,只係對當下香港人能夠重新走上街頭,同香港人幾能夠被啟發成英雄,冇乜信心
好文睇晒
香港人需要時間,
但係香港唔係淨底好多時間
無得慢慢玩,慢慢玩就入集中營架啦
君不見新彊咩
咁樣係因為親子關係唔好
同埋香港唔夠多擁抱相同意識嘅人 (或者係相同意識嘅人各散東西)

輸依兩樣嘢而唔諗解決方法
移民去到外國仍然會輸相同嘅嘢
咁好對唔住,單係依一點我已經未能完全同意,我唔認為離開香港儲積資本係貪生怕死同100%唔work
革命從來無捷徑
只有淚與血同戰火既洗禮先有機會換到
有建設性, 只有用時間換取空間,先有一線生機
當下貪生怕死唔等於環境改變後資本多咗一樣貪生怕死,
你咁講係種滑坡謬誤,未來決定於當下。

當然我地要教育同路人,令佢地知道香港人嘅使命
屌你老母臭閪啦 講緊黎緊個移民潮過去嗰班呀
我9UP擘撚大你個屎眼睇下呢個PO啲人點講?https://lihkg.com/thread/2293452/page/1

仲有你係用屎眼睇野我係話緊「一班笑鳩走唔到既手足等入集中營 全部係港豬 相反自己決定移民好威威好有腦既人會去反攻?」
最後,只係信念可以延續幾耐,可以有幾不死
仲想係香港生存,但無力感真係好重
建立事業係一個方向,依篇文冇講到,但我認同依件事。

資本係要靠事業得來,閣下有冇咩idea?
你呢種講法同啲廢老當年唔敢反抗共產黨所以將個波推俾我哋呢代人有咩分別?

你諗既咪又撚係度縮數,希望自己全身而退,下一代替你付出代價去抗爭,屌你真係戇鳩唔係扮,兒登真係兒登,一大班心智未撚成熟既走去扮軍師
對方一隊軍隊,我手無寸鐵,而當下有得走佬,我會走佬
短時間又未必去到新疆嘅
你話可能西藏咁就差唔多
但係前排都有班藏人加入咗印軍
仲做埋先頭部隊打共軍
咁佢地背後當然付出好多
但係唔代表時間限制咗佢地復國之夢
唔關親子關係事
就算你老豆係藍 你朋友學校係黃 你成長大部分時間係學校 屋企人陪你時間係好少 你自然會跟朋輩 唔跟屋企人 但你都會當藍c屋企人係親人 會一齊食飯咁 但三十年後 反之亦然
所以咁多家長擔心之後仔女係香港既情況 就係咁解
Tommy 都有講過類似家長既困境
思想呢樣野唔係家長係屋企瘋狂9up 就改變到
見到你個懦夫
我就諗起岀親去
女朋友唔俾我岀
我不斷重覆住
香港需要我
香港需要我
香港需要我
香港需要我
香港需要我
講起都眼濕濕
係我寫得唔好,忽略咗當下可以做嘅野

本來係怕文太長冇人睇,所以寫咗核心part先姐
都係個句,我篇文係從民族角度出發,目標係保存香港人,唔係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞