(長文) 香港人將被孤立 我地要做嘅係生存 唔係發動戰爭

522 回覆
1232 Like 82 Dislike
香港人既性格移民過咗海就係神仙
希望有人可以打破我既觀念
Push
我應該會寫多一篇關於當下,同未來嘅簡略plan,希望你同一眾巴打用心睇,比多啲意見
坦白講依家同台灣戒嚴時期無分別
我依然相信香港人係可以要翻自己嘅嘢

但我又真係唔明,假如你連上街比人打死,被強姦,坐一世監嘅勇氣都有,點解冇勇氣守護好自己嘅信仰堡壘。

雖然好老土,但大家記住:
最西利既武器往往唔係轟轟烈烈,而係細水長流

香港人一定要生存落去
中共係留港唔留人,你就話留人唔留港
“十個救火的少年“ 集體真人show
有咩問題?

推!
教好自己下一代,第日光復成功會叫個孫燒報紙頭版俾我睇。
樓主講嘅我唔認同 但尊重

我覺得鼓勵移民 就好似鼓勵拔根
但無諗過扎穩我哋嘅根
思想也好 體能也好
無諗過慢慢壯大自己
去擋更大嘅風雨

上一代好多都係有難走嚟香港避
今代香港有難到我哋要走
咁真係好咩?

自己香港緊係自己救
除非真係有生命危險
唔係嘅都唔會走
無問題呀,我都認同

我哋依家都係經歷緊
所有共產政權殖民地經歷緊嘅嘢啫嘛
反正硬碰硬係死得仲快,倒不如停落嚟睇吓點行仲好過喇
既然夠膽為香港做任何嘢,咁就時刻準備好自己
平時打開口水戰
入黎係會對你比較勉強
所有行之有效的罷工,例如省港大罷工、天星小輪加價全部工會係有罷工費,罷工只係組織鬥爭力的一場showoff,你一個臨時大台嚇得邊個,只係識科舉科舉、選舉選舉,細水長流就係要文唔要武
我好同意要建立事業,但建立事業既話,我諗而家港共會同啲大企業聯手打壓,無形制造個working ceiling 出嚟,逼黃絲們做低下工。

如果有一個可以互相依賴既生存鍊事業,由原始開始同藍色企業搶市佔,都係一個好事。不過好似我以前話齋,聯合一齊,搞規模經濟先養到人。

e.g. 5間黃店total 向3間中資,1間外資攞貨,外資成本係高好多,但如果5店total 向2間外資攞貨,成本可能只係高中資少少。

但如果發展到100間既規模,影響就大好多,可能仲會平咗。

而中資亦都要減價促銷佢既產能過剩既問題
你小朋友嘅朋輩咪就來自於其他香港人嘅小朋友
所以問題都係「香港唔夠多擁抱相同意識嘅人」
一來啲人移民走咗, 二來中國每日殖民

你陪小朋友嘅時間少, 咪就係親子關係做得唔好
家長唔識灌輸香港意識, 去到外國就會識?
最後仔女嘅身份認同就係外國人, 香港人正式滅亡

難做就一定係難做, 但只可以咁做
講得好好
另外,樓價係政府最吸血既野,同時亦係各大consultant 壓榨員工既收成,如果我地有資本做房地產。樓價會低好多,政府會吸少好多血,而我地都有機會建立自己既陣地(當然需要100%只賣俾黃絲)。

陣地戰可能好似poly 咁會俾個目標黑警。但如果係長期戰,你所講既堡壘如果具體化到,將會俾到我地一個共同守護既目標。(當然冇人有能力lead 到,可能遲啲如果有一百個公會,由公會lead 都冇問題,至少佢哋要知有咁既提案)
樓主講嘅大致上同意,香港人呢個身份唔係睇你住喺邊,而係個人心態

不過咁,如果經過一年多嘅打壓,就話要走,根本正中中共下懷,出國安法見到大把人想移民,中共不知幾happy,只要d錢無大量走就ok

因為,佢地知道,d人去咗外國,對抗中共嘅力量就會大減,你睇下d 8964嗰陣嘅民運人士,係獲得咗自由,但中國民主進程有進步咩

移民係個人同家庭取向,應該要尊重,去到外國除咗唔好忘記香港人身份,亦都要投入當地生活,但唔好奢望可以對香港做到乜嘢,喺當地出世嘅仔女識講廣東話已經係萬幸

喺香港水深火熱之際,係更加需要有心人留港付出,我唔係話要日日抗爭,我係指好似樓主所講,係生存,時間到嘅時候就有可以做嘅嘢
好文要推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞