(長文) 香港人將被孤立 我地要做嘅係生存 唔係發動戰爭

522 回覆
1232 Like 82 Dislike
//好朋友間互相支持......唔好強己所難去守護群體,先守住身邊嘅人。//

好鍾意呢段
希望大家珍惜同守護自己身邊有相同立場嘅人
猶太人嘅文化根基有幾咁強先形成到咁強嘅民族性

依家太部分香港人嘅國族意識其實真係仲係一個好初步嘅階段,你要佢哋同一時間又要適應外國生活又要搞香港,真係有啲難

希望依家仲係度嘅人可以自己發掘下香港嘅創作,學識欣賞支持下本地嘢,打好個底先好講長期抗爭
有膽冇資本,祝你依位英雄嘅勇氣可以打破現實常態,我只係同香港人一樣平凡到不得出嘅平凡人,然後從依個角度提出想法
為咗學skill 同參軍為革命作準備而移民着草既人我會respect 佢哋
但係佢哋班撚樣無plan 架喎
單純為咗自己唔受害而離開香港
咁光條撚咩
光復泰晤士河就有份
同意
自己仔女要盡力教
我中學讀左派中學(出名左),都冇成功被洗腦
真理係有傳落去嘅可能
就睇你地有冇心機
要馬兒好又要馬兒不吃草,要光復香港又唔敢又唔想付出相應代價,一味諗住可以最安全又最舒適咁抗爭,一啲覺悟都無,我唔會話你唔係同路人,但我都係會屌你智障唔好學人扮軍師,害人不淺
另一個差異在於,我認為香港人離開咗香港依然可以守住民族意識同身分,你認為香港被統治後香港人嘅身份會跟住消失,但縱觀世上有好多冇主權冇政府嘅民族,其實都有一定嘅民族意識,個民族依然存在

不過都尊重你嘅想法
無野做就努力搵錢,有錢有權力。 你想做乜幫邊個都得,但無錢就要其他人幫。
有無民族意識唔係重點,重點係有無覺悟為民族付出,一邊係海外大叫我係香港人!!一邊唔敢做住何野去光復香港,要付出少少代價就呀支呀左,有撚用?
其實都係盡教以前父母細個發生咩事,佢聽就聽,唔聽就算
你覺得呢?
只愛香港人
何以見得光復香港嘅代價一定,同只有勇武?
認識陌生人然後發現佢係自己人果下最warm
日日訓覺乜都唔諗最好
尤其係啲個樣好惡嘅叔叔姨姨
點知一開口就係鬧黑警,可憐後生仔
猶太人有聖經,我諗唔到香港人有咩equivalent嘅精神寄託
一句民主回歸中國都打左二十幾年飛機
講句口號又可以打多二十年飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞