(長文) 香港人將被孤立 我地要做嘅係生存 唔係發動戰爭

522 回覆
1232 Like 82 Dislike
依個係香港文化人要努力嘅地方,過去冇唔等於唔可以有
唔好講勇唔勇武,代價就一定要俾架喇
你出句聲講光復香港都俾政府拉去坐十碌八碌,呢啲係唔係代價?你講句習近平食屎就要坐監,呢啲又係唔係代價?香港人習慣遇事就一退再退,唔俾我講光復香港?我咪講_ _ _ _囉,好似好醒?結果?敵人有無任何損失?損失既係邊個?退到連香港都住唔落去既時候就移民去海外然後繼續自欺欺人,他日共黨踩到去海外既時候又點?真係縮返老母閪入面定腦內抗爭呀?
民主回歸中國一開始就係泛民搵食工具
咁請指教有咩更大嘅代價香港人可以但未付出?
好多野照聽係岩哂,但仔細諗下會發現其實同加入黑警,內部改革一樣。

你叫啲肯付出既去守衛自己既抗爭堡壘當然冇問題,但而家都係超少限度付出既人捍衛而既思想10年8年,佢哋第時難保唔係你既敵人。

我唔係指一定要沖,要剩。我都知而家抗爭成本高得唔成正比,但我地一定要做啲野去維持抗爭熱度/其他人既堡壘。

btw,你用呢個字令我諗起,我哋有冇辦法眾籌買塊地黎起一條黃絲邨?藉以唯持抗爭熱度,黑警入黎同搜證既成本又會愈來愈高。自己既管理公司仲可以幫手安排黃店大lot 入貨,集散。仲可以有自己黃絲保安(合法武力保護)

連燈咁多工程撚,成功機會好大。差在個成本同要一個可靠既管理員。

慢慢將黃邨概念擴大,保安人數同裝備可以慢慢淘汰黑警。

利申,我之前都諗好多天馬行空idea,錯唔緊要,傾到大家有一個好方法,就可以反敗為勝啦
所以你覺得依家係太遲了?
push
Ching well said. Support!
咁你一樣可以係香港組織地下力量
問題在於做任何事都係要深耕細作
唔係你講就有幾百萬人出嚟
同意,老實講唔願付出嘅人永遠唔會付出更多,我針對嘅係唔想個班願意犧牲嘅人依家就死曬佢,熱情理想要有人傳承先有未來
多的是,最簡單,全民罷工做到未?
定又同我講個個都有屋企要養唔係咁簡單呀?
呢啲咪又唔想付出代價又想有人代理抗爭囉,啱唔啱呀?想馬兒好又想馬兒不吃草
咁講句光復香港就係可以唔做實事既理由?
見你除咗移民講句光復香港就無其他plan
咁你都問得出
罷工去咗邊
和理非意思就係唔攻淨係守
咁多和理非,死守咗街頭未?
用自己條命嚟停止社會運作未?
定係都係想講要付出唔好搵我?
呢個先係重點 佢地係個到長大 點會有身份認同
所以一走 就冇然後
放心樓主,走得既人除咗要求生,仲要繁殖,make sure 自己有能力教好下一代,將「香港人」呢個Concept傳承落去,做哂一條龍先係我地一班走到既人既任務,而唔係單純避難。

睇唔過眼其他人用「走唔到個d點算」去做駁你,其實只係情緒勒索。

我好清楚值得我驕傲既係「香港人」呢個身份,而唔係只係「香港」呢個地方
生命
大把前線為了革命連條命都唔要
你呢?
我認同,但亦都唔可以放任錯誤既自欺欺人觀念漫延,要令所有人都明白抗爭一定係血與肉交織出黎無捷徑可走,當人人都願意挺身而出,全社會所有人需要付既代價先可以降到最低
Good idea
呢啲先叫plan
浪漫主義必需死
認真po, 幫手推下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞