不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
食屎啦 紅十字係啲大學搞親捐血日 好似全世界老馮要幫佢咁
夠膽死叫提供場地俾佢既人親自去佢總部拎poster宣傳佢個活動 已經唔係一兩次係咁
樣樣嘢都要講回報

但係私院透過人地捐的血去賺服務費
係呀,佢唔係賺血錢
係服務費呀
不過我唔捐你邊有得賺
之後我幫襯你仲要收返我錢
我呸

醫院塊地仲係政府批俾你
根本就係用社會大眾資料去賺錢

私院分流到公院唔好咩, 我唔介意多D人俾得起去私院呀.

可惜真係要血既大型手術私院都好少做, 浪費左班名醫.

公院排晒長龍啦, 仲要私院分流番去?
你捐咪捐
唔捐咪唔捐
人地澄清左無淨係俾大陸人用又係都唔信
要人公佈使用既人國藉就仲好笑
d人值唔值得救要睇咩passport架?
醫生覺得你係窮撚醫返晒藥費唔輸血俾你又得唔得?

Show Blocked User - 毒自上高登

中港兩地政府一齊將香港打造成醫療港又乜嘢玩法?
一直都夠用, 做完醫療港就唔夠

就算唔講因果關係, 你唔夠血仲做醫療港?

問題係醫療港唔成功, 大陸人都唔show鳩你.

九成血用係公立. 唔好話大陸人, 其實香港人大型手術都係靠公院.

巴打去過醫院未, 入面 D 人唔撚係講香港話架

主要老人家有新份證你都唔當香港人咁你都唔撚係la.
移民後代.
紅十字會交待左d血的去向,係呢度好多on 9 唔信/唔聽,一係佢地蠻不講理,一係佢地都意挑撥中港矛盾。

血應該捐比值得救的人,如果D on 9話因為d血會比大陸而唔捐,咁我會話,呢d 第日有事,香港醫院唔應該輸血比佢地, 因為佢地只係一d顛倒是非的人渣, 有事都唔值得救。

咁點樣解釋捐血人口同以前比差唔多但係個用血量多左咁多

咁啲血去曬邊

人口老化呀屌, 講左幾年都問呢D

紅十字會輸血服務中心顧問醫生李卓廣證實,過去五年婦產科用血量急升兩成二,在各專科中排名第二,僅次於內科,就連需定期輸血的乙型重型地中海貧血症患者亦有增加。他估計大部份新增個案都由內地孕婦所生,動用血庫百分之八的用血量。

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/3566275/art/20130115/18134011

點解唔講埋係2013年嘅新聞?
樣樣嘢都要講回報

時間 血 捐血風險 人既身體狀態
紅十字會交待左d血的去向,係呢度好多on 9 唔信/唔聽,一係佢地蠻不講理,一係佢地都意挑撥中港矛盾。

血應該捐比值得救的人,如果D on 9話因為d血會比大陸而唔捐,咁我會話,呢d 第日有事,香港醫院唔應該輸血比佢地, 因為佢地只係一d顛倒是非的人渣, 有事都唔值得救。

咁啲血去曬邊

紅十字會輸血服務中心顧問醫生李卓廣證實,過去五年婦產科用血量急升兩成二,在各專科中排名第二,僅次於內科,就連需定期輸血的乙型重型地中海貧血症患者亦有增加。他估計大部份新增個案都由內地孕婦所生,動用血庫百分之八的用血量。

呢個因近年本地高齡產婦急增.
而家無身份證唔俾香港生仔, 調查指因經濟多左人趕尾班車.

無捐連香港人想生仔都生唔到仔.
有個問題
紅十字會只係負責收血
但點解冇人屌負責派血嘅HA

冇人理
紅十字會嘅打手全面連駐連登
樣樣嘢都要講回報

係呀,佢唔係賺血錢
係服務費呀
不過我唔捐你邊有得賺
我呸

醫院塊地仲係政府批俾你

咪話俾血私院根本係好事, 令私院可以有血做手術, 唔係逼晒係公院又好好咩.

咁啲血去曬邊

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/3566275/art/20130115/18134011

點解唔講埋係2013年嘅新聞?

先唔計重型地中海既人有冇增加 你淨係當佢地未死都已經係每年食緊你億2+8%血
大愛撚出沒注意
樣樣嘢都要講回報

唔好講回報,係補償。我捐一次血要等咁耐,又會累,又冇咩光環拎,又冇錢。咁大佬我星期一至五翻工,我假期唔洗陪仔女咩,理性既人都唔去捐啦。你要我捐你係唔係都有少少車馬費畀下誘因呀,就算唔係車馬費你都咪要我上去等咁撚耐。

AGGER

咁啲血去曬邊

而當中近62%的紅血球使用於60歲或以上的長者,而80歲以上的長者病人更使用了28.2%紅血球,反映人口老化對臨床血液需求的壓力。

咪話人口老化law, 集中係公院即係有身份證la. 佢地唔係香港人你係?

另外本地高齡產婦急增都係.
樣樣嘢都要講回報

係呀,佢唔係賺血錢
係服務費呀
不過我唔捐你邊有得賺
我呸

醫院塊地仲係政府批俾你

而家某啲公立醫院連手術室都唔夠用啦
點塞返入去
醫療遊 同私院用血收費的確係有問題既
你捐咪捐
唔捐咪唔捐
人地澄清左無淨係俾大陸人用又係都唔信
要人公佈使用既人國藉就仲好笑
d人值唔值得救要睇咩passport架?
醫生覺得你係窮撚醫返晒藥費唔輸血俾你又得唔得?

Show Blocked User - 毒自上高登

你捐咪捐
唔捐咪唔捐
咁紅十字情緒勒索又點計呀
咁咪重賤
又要扮中垃攞光環話唔捐咪唔捐
又要屌鳩人

( Show Blocked User - 一嘢轟落去! )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞