不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
完全唔撚明, 紅十自己有幾多Data 咪Group 埋整個Power point 黎出咪得. 呢啲事發生左之後如果唔係身有屎,最緊要識射波。

(e.g. 紅十:我啲血幾多% 比左公院, 幾多%比左私院,我收左HA幾多錢去做行政etc, 啲紅去到公院私院之後用左去邊咪比返政府自己玩囉, 駛咩自己硬食。)

無謂啲高層做壞自己個朵啦
"基於人道精神考慮,在血液供應充足甚至有餘額,以及香港病人不需要用上所有血液時,中心或會作個別例外考慮,將剩餘血液幫助香港以外的病人。"

咁依家唔夠血, 紅字condition先唔存在

佢公開講會暫停幫蝗先叫人捐啦

你敢肯定唔存在?
支那大肚婆
衝黎生仔係咪唔會用?
基本冇人會知

就算佢公開講 但事實上根本冇咩可能
黑字白紙寫清楚 成個病人用血先後次序/優先次序
完全公開先再講啦

如果支那蝗入左院生仔有需要輸血
唔輸比佢又 好似講唔通
如果無血會點

會變國際新聞

希望快d睇到有廢老/廢中冇血而死
本會十分尊重及關注公眾對於本呼籲捐血帖子的意見。對相關用詞帶來的冒犯及不安,本會深感抱歉。

近年血庫存量出現緊張和作出頻繁的呼籲是基於本港人口老化,需要臨床輸血治療的長者數目較以往增加了不少。在過去五年,輸血服務中心在血液供應每年平均有2%增長。但在血液收集方面,年青人參與捐血的人數卻不斷下降,當中一個主要原因是自「三三四新學制」推行後,現時可以參加捐血的中學學生數目減少。此外,在2016年首次捐血者人士血液收集單位持續減少,相比2015年,由36,993減少至36,651,減幅0.9%。現時,中心的每天捐血人數目標為1,100人,才可保障有充足及穩定的血液供應給全港病人使用。

中心重申並沒有將從本港收集的血液運到香港以外的任何地區,所有血液均是應用予本港醫院,為病人作臨床輸血治療,而中心收集得來的血液全部供給在本港醫院接受治療的病人,不分國籍及身份。我們十分需要更多熱心市民參與捐血,以保持穩定和充足的血液供應。

感謝公眾對輸血服務的支持及關注,歡迎大家繼續提供意見,令本會人道服務的宣傳工作更趨完善。

諗諗下會唔會係收左私院血錢,之後啲高層自己分曬,所以唔想講出黎咋。
不如夾錢整個連登血庫,連登仔先可以用
廢老、蝻蝗、藍屍、官員、有錢老唔用得

好多個like但無人捐.
"基於人道精神考慮,在血液供應充足甚至有餘額,以及香港病人不需要用上所有血液時,中心或會作個別例外考慮,將剩餘血液幫助香港以外的病人。"

你敢肯定唔存在?
支那大肚婆
衝黎生仔係咪唔會用?
基本冇人會知

完全公開先再講啦

唔輸比佢又 好似講唔通

呢度咪 spin 到冇呢班人
就算有都唔用香港人血
就算有用都係用好少

紅十字會輸血服務中心顧問醫生李卓廣證實,過去五年婦產科用血量急升兩成二,在各專科中排名第二,僅次於內科,就連需定期輸血的乙型重型地中海貧血症患者亦有增加。他估計大部份新增個案都由內地孕婦所生,動用血庫百分之八的用血量。
講撚左十鳩幾次依班人未撚死都仲用緊香港人D血同錢 但係又計香港人
講緊係5年前既事
見到個post就知唔洗擔心冇血 因為總會有班傻仔去捐

你敢肯定唔存在?
支那大肚婆
衝黎生仔係咪唔會用?
基本冇人會知

完全公開先再講啦

唔輸比佢又 好似講唔通

可唔可以update下
依家重邊雙非香港出世(或近乎無)
依個論點早幾年拎出黎就得,今時今日重拎出講咪只會被人不斷放大同攻擊依點,之後刻意忽略其他論點
紅十字會數據
2007年收集205645單位血液
2016年收集258222單位血液

唔夠十年
捐血增長25%,香港人口增長少於10%
2006夠用,2016唔夠用

自己參詳

三個解釋

1. 廢老雙非大量用血
2. D血比左鄰近經濟強國
3. 大量大陸有錢人來香港私家醫院做手術

有冇另一方面理據
其實應該要捐 好多大肚婆生仔都要輸血 亦都有啲女人病失血好多要輸血
但捐血應該要有得揀受惠人 要香港永久居民優先使用
其實咁,捐唔捐血呢,就你情我願嘅
唔該唔好道德恐嚇人啦
有人仲拉埋去本土派身上,真係痴鳩線,我老母都叫我唔好捐血啦,唔通佢又有份搞起港支矛盾,係本土派?好心班打手唔好借d意就道德抺黑本土派,好撚嘔心

入正題。
如果我有份捐血嘅,唔好話捐血啊,我捐出自己嘅野俾一個機構,咁我想知佢最終會落到邊個到,都好合理啫?好啦,依家我捐血,係想d血優先救返d真正有需要嘅本土人,係咪都好合理先?

所以點解要公開數據,要知到成個flow係點,咁先說服到人捐血架。周街都有人賣旗,你都會揀返個值得信任嘅機構去捐錢架,點解?因為佢地或者有透露錢嘅用途,好過d三唔識七嘅不明機構啦

公佈出數據,如果證明左香港本地都夠用嘅,咁算唔算證明左紅十字告急係流野先?咁點解佢地會隔幾日就話告急?咁依批血用左去邊?HR同紅十字,甚至係有關嘅部門唔解釋清楚,咁你點說服到人去捐血?血好珍貴架,唔係俾你地咁亂用。

如果證明香港本地都唔夠用嘅,咁紅十字話告急我都話合理,但係HR/紅十字點解唔一早對外公佈?同埋佢地內部係點樣分配依批已經連自己人都唔夠分嘅血?依樣唔去澄清返(唔該俾返充足證據去說服人),咁樣都好難說服到人。

公佈左數據其實都未足夠說服到擔心血用左去邊嘅人,因為內部唔調整返個政策同系統,咁問題都存在,尢其中國人/中國移民,愈來愈多咁來港佔用已經不足嘅資源

所以唔好道德恐嚇人話你唔捐血,到時我會受害。因為問題根本唔係唔捐血班人身上。好老實,你說服唔到我,我冇責任為你捐血。除非你講到明,真係將d血優先考慮俾香港本地嘅人,如果唔係好難說服到一批唔捐血嘅人。

不過老實講,唔應該叫「本地人優先」,因為本身香港人係香港就真係有權享用福利先,而唔係咩特權黎。一個地方,連本地人都唔係俾政府優先考慮嘅,真係有病。

所以無論係咩國家都好,你黎到香港,出左事需要醫療服務嘅,唔會同其他香港人一視同仁,依個係基本嘅黎。唔好話我針對中國人依家美國法國英國日本韓國有冇組團集體黎香港搶福利啊?
5毛放完飯未

你敢肯定唔存在?
支那大肚婆
衝黎生仔係咪唔會用?
基本冇人會知

完全公開先再講啦

唔輸比佢又 好似講唔通

可唔可以update下
依家重邊雙非香港出世(或近乎無)
依個論點早幾年拎出黎就得,今時今日重拎出講咪只會被人不斷放大同攻擊依點,之後刻意忽略其他論點

講上年total雙非(唔止大陸)只佔所有出生人口1.2%, 不過佢地唔睇呢D既.
最緊害到本地人就得la.
反正本土派奉行不流血革命, no blood, no problem

你敢肯定唔存在?
支那大肚婆
衝黎生仔係咪唔會用?
基本冇人會知

完全公開先再講啦

唔輸比佢又 好似講唔通

呢度咪 spin 到冇呢班人
就算有都唔用香港人血
就算有用都係用好少

紅十字會輸血服務中心顧問醫生李卓廣證實,過去五年婦產科用血量急升兩成二,在各專科中排名第二,僅次於內科,就連需定期輸血的乙型重型地中海貧血症患者亦有增加。他估計大部份新增個案都由內地孕婦所生,動用血庫百分之八的用血量。
講撚左十鳩幾次依班人未撚死都仲用緊香港人D血同錢 但係又計香港人
講緊係5年前既事

你敢肯定唔存在?
支那大肚婆
衝黎生仔係咪唔會用?
基本冇人會知

完全公開先再講啦

唔輸比佢又 好似講唔通

所以唔捐咪冇得輸比佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞