不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
Show Blocked User - JR
惡補下啲常識先啦
無藥食都會死人
點解唔叫藥廠捐藥, 要我哋捐血?
藥廠係商家佬,講句說話都惡D
所以吸D 無權無勢嘅年輕人血

我同意叫藥廠捐藥架,甚至瓦解所有藥廠tim,我怕到時又比你班右翼話干預市場經濟,迫人捐藥。

咁學你班左膠講, 而家去捐血, 咪破壞左捐血嘅價值(捐血無錢收)
因為市場經濟學, 無人捐之下要出利誘因素
由於市場經濟, 大家唔好捐血先有最大利益, 紅十字會出經濟利益吸引人去捐

捐血的價值係自願捐獻,收錢先捐係違反捐血價值。

左膠之所以膠, 係因為你講嘅道理, 唔可以用番自己度

市場經濟係你把口講出黎

其他地方捐血都有經濟利益啦
香港

你明唔明我原本想講咩? 我同意叫藥廠捐藥架,甚至瓦解所有藥廠tim,係怕到時你班右翼話干預市場經濟,我自己本身唔支持市場經濟,根本你自己理解能力有問題。

同埋呢個世界冇左膠,只係得班右翼人渣。

如果捐血有經濟利益,未同大陸賣血一樣?似乎你想學大陸d唔好既野。

感謝提供本年度最大既笑話

閪利過李力持

左膠只係班本土派自己創造出黎,黎掩飾自己的人渣行為

本土派創造出歐美左膠
呢個世界無左膠都講得出口,真心佩服
無藥食都會死人

我同意叫藥廠捐藥架,甚至瓦解所有藥廠tim,我怕到時又比你班右翼話干預市場經濟,迫人捐藥。

咁學你班左膠講, 而家去捐血, 咪破壞左捐血嘅價值(捐血無錢收)
由於市場經濟, 大家唔好捐血先有最大利益, 紅十字會出經濟利益吸引人去捐

你叫到D 藥廠捐藥出嚟先啦 , 左膠

我覺得口吻唔似左膠,似返工多d

所以根本唔應該比藥廠壟斷藥物生產市場,所以而家d藥攪到咁貴。又唔見你班人去屌藥廠,所以話你班人on9 無錯,成日幫d壓迫自己既人。

唔夠人講就屌人左膠, 比d有質素的言論喇

左膠係唔識睇字
我嘅意思表達好清楚
如果藥廠無捐藥, 我就會捐血, 有因果關係,先後次序

而唔係你屌完藥廠,
呃下傻仔就會有人捐血
因為你條左膠點樣屌, 藥廠都唔會捐藥
呢個世界無左膠都講得出口,真心佩服

人地好撐政府打壓本土呀最緊要殲滅本土,支那共產黨都係遲d先理
如果你係捐出黎啲血 正係輸比你心目中既對象 ie 本工香港
的確係唔應該捐 因為醫護人員會救所有人
即係佢唔會因為你地係上面咁on9既言論一樣
捐血畀邊個年齡既人都知呀
點會話唔知D血捐左畀咩人
如果你係希望捐出黎啲血 正係輸比你心目中既對象 ie 本工香港人
的確係唔應該捐
因為醫護人員會救所有人
即係佢唔會因為你地上面咁on9既言論而唔救你地一樣
仆你個街 問題係要解決架嘛
討論咁多頁托柒呀?

紀律部隊有身體檢查
本身有體能訓練 又keep住操
已經慳唔少行政費 啲血又高質
強烈要求立法會強制全港紀律部隊捐血
又可以幫警察建立好形象 五毛都讚好
延伸開去 強制紀律部隊死後捐器官
仆你個街 問題係要解決架嘛
討論咁多頁托柒呀?

紀律部隊有身體檢查
本身有體能訓練 又keep住操
已經慳唔少行政費 啲血又高質
強烈要求立法會強制全港紀律部隊捐血
又可以幫警察建立好形象 五毛都讚好

我贊成呀有警犬哥哥既血既用,唔駛咁錫身
無藥食都會死人

左膠之所以膠, 係因為你講嘅道理, 唔可以用番自己度

市場經濟係你把口講出黎

其他地方捐血都有經濟利益啦
香港

你明唔明我原本想講咩? 我同意叫藥廠捐藥架,甚至瓦解所有藥廠tim,係怕到時你班右翼話干預市場經濟,我自己本身唔支持市場經濟,根本你自己理解能力有問題。

同埋呢個世界冇左膠,只係得班右翼人渣。

如果捐血有經濟利益,未同大陸賣血一樣?似乎你想學大陸d唔好既野。

感謝提供本年度最大既笑話

閪利過李力持

左膠只係班本土派自己創造出黎,黎掩飾自己的人渣行為

本土派創造出歐美左膠

你覺得人地膠,根本係自己極度自私/人渣

你會唔會打開你屋企接收難民黎住?
做唔到你都好自私
紅十字會數據
2007年收集205645單位血液
2016年收集258222單位血液

唔夠十年
捐血增長25%,香港人口增長少於10%
2006夠用,2016唔夠用

自己參詳

講埋老年人口比例數據會再有說服力d

升6個%用多double血 ,老人係昂貴啲

受重傷去醫院都要輸多d血啦,仲有d嚴重病患者要輸多d血。而家人口老化, 需要大量血有咩出奇?唔好咁on9啦

你無證無據,靠嚇啊

原來人口老化上升既比率同用血上升既比率係冇關係㗎

唔回應嗱 又話冇證據
出左數據就玩滑坡
係唔係土共入侵令血案急劇上升啊 巧京京
http://www.info.gov.hk/gia/general/201212/12/P201212060475.htm
捐血既時候小心D
如果只係幫你驗完血然後話你唔適合
可能就係唔咁簡單了
惡補下啲常識先啦

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20161118/19837046

最近這幾年,香港紅十字會(香港紅十字會是中國紅十字會一個享有高度自治的分會)頻頻呼籲香港人捐血,很奇怪香港血庫時時告急。其實香港人的熱心不變,據悉捐血人數並未大比例減少,血液需求卻不斷增長。中間有甚麼問題呢?捐血的人數既然無減少,則有可能是用血的人增加了

捐定唔捐,睇你自己啦
我?不了
其實呢度d人話捐血係傻仔,不如叫醫管局整份名單,下次呢d人入院,要輸血都唔好輸比佢地,因為佢地無資格受。

講咁耐原來你都係自私嘅右翼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞