不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
好波
樣樣嘢都要講回報

但又唔付出, 想無新移民好簡單, 唔俾香港男人外地娶女咪得law.
一娶就自動取消港籍, 又要娶大陸妹又要生仔但又唔要新移民.

知唔知咩係雙非
點解私家醫院唔洗錢可以拎到血?
有個問題
紅十字會只係負責收血
但點解冇人屌負責派血嘅HA
你捐咪捐
唔捐咪唔捐
人地澄清左無淨係俾大陸人用又係都唔信
要人公佈使用既人國藉就仲好笑
d人值唔值得救要睇咩passport架?
醫生覺得你係窮撚醫返晒藥費唔輸血俾你又得唔得?

Show Blocked User - 毒自上高登

係架啦
就係唔想捐俾廢老蝗蟲
唔得咩

仲有唔只大陸人
廢老雙非單程証
我一個都唔會想損俾佢地
我想睇廢老無血用而死
會幫香港以外 邊度呀? 美國呀
樣樣嘢都要講回報

但又唔付出, 想無新移民好簡單, 唔俾香港男人外地娶女咪得law.
一娶就自動取消港籍, 又要娶大陸妹又要生仔但又唔要新移民.

知唔知咩係雙非

雙非係曾任權先有架on鳩, 689上台後無新雙非la, 又係扮關心政治既柒頭.
你捐咪捐
唔捐咪唔捐

中港兩地政府一齊將香港打造成醫療港又乜嘢玩法?
一直都夠用, 做完醫療港就唔夠

就算唔講因果關係, 你唔夠血仲做醫療港?

問題係醫療港唔成功, 大陸人都唔show鳩你.

九成血用係公立. 唔好話大陸人, 其實香港人大型手術都係靠公院.
紅十字會交待左d血的去向,係呢度好多on 9 唔信/唔聽,一係佢地蠻不講理,一係佢地都意挑撥中港矛盾。

血應該捐比值得救的人,如果D on 9話因為d血會比大陸而唔捐,咁我會話,呢d 第日有事,香港醫院唔應該輸血比佢地, 因為佢地只係一d顛倒是非的人渣, 有事都唔值得救。

咁點樣解釋捐血人口同以前比差唔多但係個用血量多左咁多

咁啲血去曬邊
樣樣嘢都要講回報

但係私院透過人地捐的血去賺服務費
係呀,佢唔係賺血錢
係服務費呀
不過我唔捐你邊有得賺
之後我幫襯你仲要收返我錢
我呸

醫院塊地仲係政府批俾你
根本就係用社會大眾資料去賺錢
紅十字會交待左d血的去向,係呢度好多on 9 唔信/唔聽,一係佢地蠻不講理,一係佢地都意挑撥中港矛盾。

血應該捐比值得救的人,如果D on 9話因為d血會比大陸而唔捐,咁我會話,呢d 第日有事,香港醫院唔應該輸血比佢地, 因為佢地只係一d顛倒是非的人渣, 有事都唔值得救。

咁啲血去曬邊

人口老化呀屌, 講左幾年都問呢D

我係連廢老廢蝗都唔想捐
唔緊要呀我地有咩事
都有Don9仔成隻狗咁捐血
橫掂你都唔知自己D血捐左比邊個架啦
你捐咪捐
唔捐咪唔捐

中港兩地政府一齊將香港打造成醫療港又乜嘢玩法?
一直都夠用, 做完醫療港就唔夠

就算唔講因果關係, 你唔夠血仲做醫療港?

唔係打造
係建立、建造
徒氣啦, 咩港人港血, 如果有德國人法國人要你地啲血你地咪一樣捐, 講到尾都係針對北方來客唧.
樣樣嘢都要講回報

係呀,佢唔係賺血錢
係服務費呀
不過我唔捐你邊有得賺
我呸

醫院塊地仲係政府批俾你
根本就係用社會大眾資料去賺錢

私院分流到公院唔好咩, 我唔介意多D人俾得起去私院呀.

可惜真係要血既大型手術私院都好少做, 浪費左班名醫.

咁啲血去曬邊

人口老化呀屌, 講左幾年都問呢D

紅十字會輸血服務中心顧問醫生李卓廣證實,過去五年婦產科用血量急升兩成二,在各專科中排名第二,僅次於內科,就連需定期輸血的乙型重型地中海貧血症患者亦有增加。他估計大部份新增個案都由內地孕婦所生,動用血庫百分之八的用血量。
樣樣嘢都要講回報

唔好講回報,係補償。我捐一次血要等咁耐,又會累,又冇咩光環拎,又冇錢。咁大佬我星期一至五翻工,我假期唔洗陪仔女咩,理性既人都唔去捐啦。你要我捐你係唔係都有少少車馬費畀下誘因呀,就算唔係車馬費你都咪要我上去等咁撚耐。
樣樣嘢都要講回報

係呀,佢唔係賺血錢
係服務費呀
不過我唔捐你邊有得賺
我呸

醫院塊地仲係政府批俾你
根本就係用社會大眾資源去賺錢
你捐咪捐
唔捐咪唔捐

上連登

我用番以前個名 註冊個時未有連登 呢個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞