不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
五毛突然消失哂
放飯呀?

放飯 同放工時間

連登五毛係突然消失

高登就有幾班輪班

笑鬼死, 唔係五毛就唔駛出街食飯, 好似廢青長期係屋企咩.
係到9Up個啲都唔係捐開血架啦

我9up 兩句可以令捐血人數少幾個又冇所謂啊,樂見其成,預祝連登影響力一日大過一日

想搶奪後生既血,偏偏連登就最多後生上,所以呢幾日5毛同紅十又驚又急不停派人上黎搞事

我地要盡量叫人唔好捐血,救得1 個得1 個

我最唔明班大愛撚講到好似得連登仔同後生仔有血咁,其他人呢?廢老廢中?高過30歲果堆呢?

因為年輕人易昆
五毛突然消失哂
放飯呀?

放飯 同放工時間

連登五毛係突然消失

高登就有幾班輪班

個個都五毛咩

法律係唔俾, 當然有人闖關既, 但2016出生60803人,其中755人父母唔係香港人.(唔知咩國籍) 當晒係大陸人, 佔1.2%都唔得, 要其他98.8本地大肚婆受風險先啱

一句到尾啦, 你同唔同意大陸人以遊客身份用香港人血 (如果有) 係好仆街,好撚唔道德,所以要禁止呀?

如果個遊客唔係中國人而係法國人德國人, 你又會唔會覺得仆街, 好撚唔道德?

係呀, 港人港血, 你唔撚關事就行埋一邊返自己國家

捐血係人道行為, 如果依個人道行為係要加條件嘅, 咁我真心覺得有咁嘅諗法嘅人唔適合捐.

食物銀行見到有人就餓死梗係俾個包佢

但呢家係, 你可以係屋企食飽, 但係度要黎食物銀行拎嘢食, 食完仲話:
1. 呢度大部分係乞兒啦, 我食好少
2. 第二間仲好食 / 屋企D飯仲好食

你唔撚係緊急, 搭飛機黎香港拓柒呀?

我唔知你依個比喻係點樣諗到嘅.

如果係講"遊客", 就係以觀光目的嚟香港嘅人, 依啲人如果唔係遇到意外一般都唔會走入醫院, 咁你係咪想講遊客嚟到香港都冇資格接受輸血呢?

如果係講咩醫療旅遊, 咁香港而家有幾多個咁嘅目的嘅人入嚟, 用咗香港幾多醫療資源呢? 如果你手上係冇數據, 你又點說服自己依班醫療遊客對香港醫療資源, 包括血存量, 影響係足夠大到會搞到香港人呢?

請唔好又走去話紅會冇俾數據點解你要俾數據, 而家係討論緊點解你有咁嘅諗法, 有冇足夠數據支持, 依個諗法又合唔合理, 完全唔關對面有咩數據係公開嘅事.

啲血係我既, 冇數字說服我啲血用得其所, 就唔捐, ok?

其實你咁諗係可以架.

只不過, 有咩數字可以說服到你? 不妨講講?

好簡單 我想知地產商捐咗幾多個單位出嚟?

點解我會唔明你問緊咩?

我9up 兩句可以令捐血人數少幾個又冇所謂啊,樂見其成,預祝連登影響力一日大過一日

想搶奪後生既血,偏偏連登就最多後生上,所以呢幾日5毛同紅十又驚又急不停派人上黎搞事

我最唔明班大愛撚講到好似得連登仔同後生仔有血咁,其他人呢?廢老廢中?高過30歲果堆呢?

咪係講人數,廢中廢老個pool 大好多唔叫佢地捐?

65歲前都可以捐血,成撚日叫人敬老,用血需求最大係70~90既廢老,65歲前既廢中廢老唔捐血去孝敬佢地 ??

雙重標準??

因為年輕人易昆

咩易昆,好蝦者
捐血又要後生做,食高樓價供樓又係佢地,ot又係佢地,交稅又係佢地,讓座又係佢地

做哂以上咁多都繼續話你唔捱得

捐血係人道行為, 如果依個人道行為係要加條件嘅, 咁我真心覺得有咁嘅諗法嘅人唔適合捐.

食物銀行見到有人就餓死梗係俾個包佢

但呢家係, 你可以係屋企食飽, 但係度要黎食物銀行拎嘢食, 食完仲話:
1. 呢度大部分係乞兒啦, 我食好少
2. 第二間仲好食 / 屋企D飯仲好食

你唔撚係緊急, 搭飛機黎香港拓柒呀?

我唔知你依個比喻係點樣諗到嘅.

如果係講"遊客", 就係以觀光目的嚟香港嘅人, 依啲人如果唔係遇到意外一般都唔會走入醫院, 咁你係咪想講遊客嚟到香港都冇資格接受輸血呢?

如果係講咩醫療旅遊, 咁香港而家有幾多個咁嘅目的嘅人入嚟, 用咗香港幾多醫療資源呢? 如果你手上係冇數據, 你又點說服自己依班醫療遊客對香港醫療資源, 包括血存量, 影響係足夠大到會搞到香港人呢?

請唔好又走去話紅會冇俾數據點解你要俾數據, 而家係討論緊點解你有咁嘅諗法, 有冇足夠數據支持, 依個諗法又合唔合理, 完全唔關對面有咩數據係公開嘅事.

啲血係我既, 冇數字說服我啲血用得其所, 就唔捐, ok?

其實你咁諗係可以架.

只不過, 有咩數字可以說服到你? 不妨講講?

好簡單 我想知地產商捐咗幾多個單位出嚟?

都係上面巴打關注既,俾嗰國籍同年齡breakdown睇吓先

因為年輕人易昆

咩易昆,好蝦者
捐血又要後生做,食高樓價供樓又係佢地,ot又係佢地,交稅又係佢地,讓座又係佢地

做哂以上咁多都繼續話你唔捱得

五毛突然消失哂
放飯呀?

放飯 同放工時間

連登五毛係突然消失

高登就有幾班輪班

On 9
出街食飯就上唔到網?
一定要要係屋企先上到網?

只有五毛放飯先唔會再上黎 因為呢個係工作黎

咪係講人數,廢中廢老個pool 大好多唔叫佢地捐?

65歲前都可以捐血,成撚日叫人敬老,用血需求最大係70~90既廢老,65歲前既廢中廢老唔捐血去孝敬佢地 ??

雙重標準??

叫民建聯一車車送班老野師奶大媽去捐血,d血包實多到實m記番茄醬用

最新廢話回應
五毛突然消失哂
放飯呀?

放飯 同放工時間

連登五毛係突然消失

高登就有幾班輪班

On 9
出街食飯就上唔到網?
一定要要係屋企先上到網?

只有五毛放飯先唔會再上黎 因為呢個係工作黎

食飯仲上呢度鳩up
有錢收都唔會la
其實紅十字會真係唔識玩,佢夠疆應該由個血庫無血,死咁一兩個失血以死既人,d 港女左膠大愛口德撚就會捐同埋令到連登滅聲
諗住聽日捐~
諗住聽日捐~

多謝on9仔,廢老廢青嘅生死都靠晒你啦
如果無血會點
其實紅十字會真係唔識玩,佢夠疆應該由個血庫無血,死咁一兩個失血以死既人,d 港女左膠大愛口德撚就會捐同埋令到連登滅聲

使乜 搵黎明講兩句先 kingjer再share
再叫100毛整段片
雙管齊下 一日就幾十萬views
如果無血會點

會變國際新聞
諗住聽日捐~

多謝on9仔,廢老廢青嘅生死都靠晒你啦

仲有支那人 谢谢你~
真心問,其他國家捐血有冇金錢上既回報?
星期一至六都要番工

平時仲要OT

邊有時間,精力捐血

番少日工都俾人屌,不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞