不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
太長唔quote,你壓私院有咩用?
一定係要壓收血同分血果個架啦

唔認為私院會咁on9公開俾你知

私院唔合作咪一齊冇血用

再講HA出少少壓力邊會say no

咪又係自己友
點解睇唔明2a

文筆差抱歉
捐完血 你咩都得唔到
有付出冇回報 (除左你自我感覺良好 幫左人/貢獻社會ETC..)

有回報既就唔叫捐啦

我反而同意無回報呢樣野,但啲血用左去邊呢?
有人想知唔出奇丫
我想講話唔捐血既係有兩批人
一係淨係擔心香港人既血比支那人濫用
有一批人其實除左唔想俾支那人之外,連香港班廢老廢中都唔想俾佢地用。無論你點駁都好,香港血庫至少有八成都係廢老用既

ps:我係後果批割脈放血倒廁所都唔會再捐俾班廢老
係到9Up個啲都唔係捐開血架啦

講得啱 班道德巡邏員食飽飯冇野做 就係度9UP
人道?意義? 搞緊抗爭呀
紅十字會數據
2007年收集205645單位血液
2016年收集258222單位血液

唔夠十年
捐血增長25%,香港人口增長少於10%
2006夠用,2016唔夠用

自己參詳

廢老

我9up 兩句可以令捐血人數少幾個又冇所謂啊,樂見其成,預祝連登影響力一日大過一日
點解睇唔明2a

文筆差抱歉
捐完血 你咩都得唔到
有付出冇回報 (除左你自我感覺良好 幫左人/貢獻社會ETC..)

有回報既就唔叫捐啦

有人想知唔出奇丫

捐完款夠可以申請退稅啦
咁又點計
紅十字唔識變通就走去恐嚇人
根據醫學文獻,無償及自願捐血是保障血液安全的一個主要元素。香港自一九五二年開始血液收集服務,便一直堅守著無償及自願捐血的血液收集宗旨。

話買血嗰啲人睇下啦

邊份文獻呀睇過?
無知一問
點解佢話三三四實施之後少咗人可以捐

證明一直以黎都喺度壓榨中學雞

因為佢地每年都會去中學搵人捐血
學生為咗走堂通常好樂意捐
少咗一年中學生咪少咗勁多血源囉

其實紅十一向都有係大專/大學度搞捐血日/活動,
334同523都係一樣讀十年, 唔去中學募捐咪去大專/大學度搞之嗎, 你估佢傻架咩
所以如果佢地話原因係334學生少左所以少左人捐血完全唔合理
而且呢十年香港越黎越多highdip asso, 大學學位都一直增加,
學生讀書年數 / 大專生數目 基本上呢十年有增無減 (學位既野唔關出生率事)
如果佢話出生率down所以青年數字down反而合理

好明顯紅十佢地就係鳩作d原因出嚟屈鳩人捐, 食撚屎啦

原來係咁
我以為大學生可以選捐唔捐
我中學有年係逐級逐級安排去禮堂捐
無問過願唔願意
所以以為中學生可以被強制捐血...
我記得個陣我地學校捐血率有排名...

你學校呢啲叫獻血

我中學係break 時間選擇性去捐
你呢D咁逼法
根據醫學文獻,無償及自願捐血是保障血液安全的一個主要元素。香港自一九五二年開始血液收集服務,便一直堅守著無償及自願捐血的血液收集宗旨。

話買血嗰啲人睇下啦

邊份文獻呀睇過?

宗旨? 咪笑大人個口啦
點解睇唔明2a

文筆差抱歉
捐完血 你咩都得唔到

有回報既就唔叫捐啦

有人想知唔出奇丫

捐完款夠可以申請退稅啦
咁又點計

我都係果句啦,你睇一樣野唔順眼,佢點做你都係唔順眼

好似林鄭就算上台大發慈悲話壓抑樓價,我地市民一樣當佢9up
雖然101%係
點解睇唔明2a

文筆差抱歉
捐完血 你咩都得唔到

有回報既就唔叫捐啦

有人想知唔出奇丫

捐完款夠可以申請退稅啦
咁又點計

我都係果句啦,你睇一樣野唔順眼,佢點做你都係唔順眼

好似林鄭就算上台大發慈悲話壓抑樓價,我地市民一樣當佢9up
雖然101%係

off topic,壓抑無用,至少跌返六七成先岩喎
洗撚咁多廢話

唔捐咪唔捐

我1次都未捐過
你捐咪捐
唔捐咪唔捐
人地澄清左無淨係俾大陸人用又係都唔信
要人公佈使用既人國藉就仲好笑
d人值唔值得救要睇咩passport架?
醫生覺得你係窮撚醫返晒藥費唔輸血俾你又得唔得?

Show Blocked User - 毒自上高登

中港兩地政府一齊將香港打造成醫療港又乜嘢玩法?
一直都夠用, 做完醫療港就唔夠

就算唔講因果關係, 你唔夠血仲做醫療港?

問題係醫療港唔成功, 大陸人都唔show鳩你.

九成血用係公立. 唔好話大陸人, 其實香港人大型手術都係靠公院.

巴打去過醫院未, 入面 D 人唔撚係講香港話架

主要老人家有新份證你都唔當香港人咁你都唔撚係la.
移民後代.

我係針對「問題係醫療港唔成功」呢句
唔成功仲嚟香港做手術把撚呀?
仲嚟香港生仔把撚呀?
早幾年婦科好搵, train 完婦科之後突然落閘, 私院幾多婦科醫生想689冚家剷呀?
講到尾醫療港同私院收大陸人咪又係錢, 邊個唔係搵錢
但都唔係仆街到賺完唔認數掛?

人地黎香港生係貪新份證, 真係貪你D醫生咩.
根本運港大深圳醫院都無生意, 香港醫療咁貴, 大陸俾得起錢大陸仲好過你, 想平又有泰國呢D. 香港私院收費全亞洲最貴有閪人黎.

唔見劉德華奶完野番大陸醫既

大陸有做醫療旅遊目的地統計, 最多係日本、韓國、美國、台灣、德國、新加坡、馬來西亞、瑞士、泰國和印度.

香港完全唔入流, 香港醫療係外人睇根本無優點.

我理撚得佢排幾第呀, 又鬥慘呀?
香港係佢地個 list 到排100又點? 係唔係冇人落黎香港做過手術呀?
醫院講大陸話班撚屌係唔係全部台灣人呀?

因為鳩up人最多, 公院只收有身份證既. 最多係住左幾十年既老人家同產婦. 你話香港人唔病唔生仔我無野講.

所以冇大陸遊客嚟香港做手術生仔, 係咪呀?

生仔一定無, 私院唔做大型手術要用既血都好少.
香港私家醫院都係香港人多, 為左少幾%既人犠牲全香港人, 本土派係有計既

法律係唔俾, 當然有人闖關既, 但2016出生60803人,其中755人父母唔係香港人.(唔知咩國籍) 當晒係大陸人, 佔1.2%都唔得, 要其他98.8本地大肚婆受風險先啱

一句到尾啦, 你同唔同意大陸人以遊客身份用香港人血 (如果有) 係好仆街,好撚唔道德,所以要禁止呀?

如果個遊客唔係中國人而係法國人德國人, 你又會唔會覺得仆街, 好撚唔道德?

係呀, 港人港血, 你唔撚關事就行埋一邊返自己國家

捐血係人道行為, 如果依個人道行為係要加條件嘅, 咁我真心覺得有咁嘅諗法嘅人唔適合捐.

食物銀行見到有人就餓死梗係俾個包佢

但呢家係, 你可以係屋企食飽, 但係度要黎食物銀行拎嘢食, 食完仲話:
1. 呢度大部分係乞兒啦, 我食好少
2. 第二間仲好食 / 屋企D飯仲好食

你唔撚係緊急, 搭飛機黎香港拓柒呀?

我唔知你依個比喻係點樣諗到嘅.

如果係講"遊客", 就係以觀光目的嚟香港嘅人, 依啲人如果唔係遇到意外一般都唔會走入醫院, 咁你係咪想講遊客嚟到香港都冇資格接受輸血呢?

如果係講咩醫療旅遊, 咁香港而家有幾多個咁嘅目的嘅人入嚟, 用咗香港幾多醫療資源呢? 如果你手上係冇數據, 你又點說服自己依班醫療遊客對香港醫療資源, 包括血存量, 影響係足夠大到會搞到香港人呢?

請唔好又走去話紅會冇俾數據點解你要俾數據, 而家係討論緊點解你有咁嘅諗法, 有冇足夠數據支持, 依個諗法又合唔合理, 完全唔關對面有咩數據係公開嘅事.

醫療遊客唔係叫遊客,應該點叫?
跟紅十字會咁叫香港病人呀?

我而家咪問緊你有幾多醫療遊客囉.
紅十字會數據

唔夠十年

自己參詳

Main point
宗旨大定香港精神大?
老闆至上 獅子山下晚晚無償OT
想捐都捐唔到 梳

我9up 兩句可以令捐血人數少幾個又冇所謂啊,樂見其成,預祝連登影響力一日大過一日

想搶奪後生既血,偏偏連登就最多後生上,所以呢幾日5毛同紅十又驚又急不停派人上黎搞事

我地要盡量叫人唔好捐血,救得1 個得1 個

法律係唔俾, 當然有人闖關既, 但2016出生60803人,其中755人父母唔係香港人.(唔知咩國籍) 當晒係大陸人, 佔1.2%都唔得, 要其他98.8本地大肚婆受風險先啱

一句到尾啦, 你同唔同意大陸人以遊客身份用香港人血 (如果有) 係好仆街,好撚唔道德,所以要禁止呀?

如果個遊客唔係中國人而係法國人德國人, 你又會唔會覺得仆街, 好撚唔道德?

捐血係人道行為, 如果依個人道行為係要加條件嘅, 咁我真心覺得有咁嘅諗法嘅人唔適合捐.

但呢家係, 你可以係屋企食飽, 但係度要黎食物銀行拎嘢食, 食完仲話:

如果係講"遊客", 就係以觀光目的嚟香港嘅人, 依啲人如果唔係遇到意外一般都唔會走入醫院, 咁你係咪想講遊客嚟到香港都冇資格接受輸血呢?

如果係講咩醫療旅遊, 咁香港而家有幾多個咁嘅目的嘅人入嚟, 用咗香港幾多醫療資源呢? 如果你手上係冇數據, 你又點說服自己依班醫療遊客對香港醫療資源, 包括血存量, 影響係足夠大到會搞到香港人呢?

請唔好又走去話紅會冇俾數據點解你要俾數據, 而家係討論緊點解你有咁嘅諗法, 有冇足夠數據支持, 依個諗法又合唔合理, 完全唔關對面有咩數據係公開嘅事.

啲血係我既, 冇數字說服我啲血用得其所, 就唔捐, ok?

其實你咁諗係可以架.

只不過, 有咩數字可以說服到你? 不妨講講?
洗撚咁多廢話

唔捐咪唔捐

我1次都未捐過

呢度大把人都係la, 根本唔諗住捐先作咁多籍口, 睇數據非土地人用血一定少於單位數百分比都唔夠, 都唔知要乜鳩數據.

香港唔會無血既, 等收大陸血la.
紅十字會數據

唔夠十年

自己參詳

Main point

廢老、雙非新移民、醫療旅遊

啲血係我既, 冇數字說服我啲血用得其所, 就唔捐, ok?

其實你咁諗係可以架.

只不過, 有咩數字可以說服到你? 不妨講講?

好簡單 我想知地產商捐咗幾多個單位出嚟?
五毛突然消失哂
放飯呀?

放飯 同放工時間

連登五毛係突然消失

高登就有幾班輪班

想搶奪後生既血,偏偏連登就最多後生上,所以呢幾日5毛同紅十又驚又急不停派人上黎搞事

我地要盡量叫人唔好捐血,救得1 個得1 個

我最唔明班大愛撚講到好似得連登仔同後生仔有血咁,其他人呢?廢老廢中?高過30歲果堆呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞