不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
紅十字會數據
2007年收集205645單位血液
2016年收集258222單位血液

唔夠十年
捐血增長25%,香港人口增長少於10%
2006夠用,2016唔夠用

自己參詳

JR: 閱

人口老化、需要輸血的病患增加都會增加血液需求

咁支那人落黎做手術你做咩唔講

有咩證據證明人口老化會增加血液需求
執笠清貨大減價我都聽左十幾廿年

血庫告急應該有排玩

4日之後又4日
執笠清貨大減價我都聽左十幾廿年

血庫告急應該有排玩

諗起以前打三國無雙
成日「總大將至急救援!」
趕到番去 屌你 先扣得戈兩滴血
紅十字會數據

唔夠十年

自己參詳

高永文果篇只係空口說白話炸,你咁都信?
佢果項連些少解釋都無呀
同D人話出年就爆發第三次世界大戰一鳩樣
仲有呀,高永文篇野,人口老化係排最後架
有讀過下中文既人都知啦
論述係按重要,相關排序,越後就越無關係
再加上人口老化果項只係空口講
之後就即刻轉話題叫人捐血啦
佢所謂既預計連些少數據支持都無
http://www.info.gov.hk/gia/general/201702/08/P2017020800530.htm

你咪係左膠囉

又係到屈人左膠,香港有D咁低質素的人真係可悲

屌你老母
我係低質架啦
係唔撚捐 我鐘意焦土呀
吹呀

冇人迫你捐,你焦土你既事,唔好害到我

你夠唔捐血啦,
以你邏輯,你無資格接受輸血架傻仔

但我唔會話捐血d人係傻仔

原來唔話人地係傻仔就可以用佢地D血

我冇話捐錢既人係傻仔點解冇人比錢我買樓買車,反而班高層就有

一路都冇人迫你捐血,係你班人自己發顛。

冇人比錢我買樓買車,反而班高層就>>> 你可以屌政府

我而家就係屌緊個政府強逼人捐血囉

根本冇人逼你捐, 你思覺失調?

情緒煽動係另類強逼
不過你都唔care架啦
反正你都唔捐血,一齊拒捐血受輸血

我要接受輸血,你話人捐血傻仔,受d傻仔血黎做也姐

究竟仲要糾纏傻仔二字幾耐? 問題係要解決 請支持強制紀律部隊捐血捐器官

你咪係左膠囉

又係到屈人左膠,香港有D咁低質素的人真係可悲

屌你老母
我係低質架啦
係唔撚捐 我鐘意焦土呀
吹呀

冇人迫你捐,你焦土你既事,唔好害到我

你夠唔捐血啦,
以你邏輯,你無資格接受輸血架傻仔

但我唔會話捐血d人係傻仔

原來唔話人地係傻仔就可以用佢地D血

我冇話捐錢既人係傻仔點解冇人比錢我買樓買車,反而班高層就有

一路都冇人迫你捐血,係你班人自己發顛。

冇人比錢我買樓買車,反而班高層就>>> 你可以屌政府

我而家就係屌緊個政府強逼人捐血囉

根本冇人逼你捐, 你思覺失調?

情緒煽動係另類強逼
不過你都唔care架啦
反正你都唔捐血,一齊拒捐血受輸血

我要接受輸血,你話人捐血傻仔,受d傻仔血黎做也姐

我話你係傻仔炸
我無話捐血係傻仔喎
紅十字會數據

唔夠十年

自己參詳

佢果項連些少解釋都無呀

有人空口講白話,話紅十字會拎d血去賣,無證無據都大把on9一口咬定係真。

我無話信喎,你要講就同返果D人講
你答到未呀?人口老化點樣用血庫庫存不足有關係呀?
http://www.info.gov.hk/gia/general/201702/08/P2017020800530.htm

中心一直積極制定和推行招募年青人參與捐血的措施,並開展不同形式的計劃,鼓勵青年人踏出捐血的第一步,以開拓青年人的血源。中心在每個新學年開始前,會主動與各區中學聯絡,安排在新學年舉行講座和流動捐血隊出訪的時間表。為持續推動青年人參與捐血,中心在過去數年舉辦了多個不同主題的捐血計劃,例如「新月新血招募大行動」、「要型就要捐血」大學運動、「校園捐血大使計劃」和「學生定期捐血嘉許計劃」等,並製作紀念襟章、證書和其他特別紀念品。由於專上院校學生的人數增加,中心分別在香港大學及香港理工大學設立兩個校園捐血中心,而流動捐血隊亦會定期到訪各專上院校校園及宿舍,設立流動捐血點。此外,中心亦特別為專上院校學生設計宣傳和推廣項目,例如在每年的萬聖夜和情人節舉辦特別活動。

此外,中心在二○一六年舉辦了「千禧捐血新型人」主題宣傳活動,鼓勵在二○○○年(即千禧龍年)出生而在二○一六年踏入16歲的中學生第一次捐血。在二○一六年參與捐血的16歲青年人,相比二○一五年,錄得8%的按年升幅。為擴闊與青年人的交流層面,中心在宣傳工作上將會繼續積極探究發展社交媒體和影像播放平台,增加互動資訊,以多方位接觸青年人,鼓勵他們參與捐血。

淨係要青年人既血,廢老D血呢?廢老淨係輸血

中心一直積極制定和推行招募年青人參與捐血的措施,並開展不同形式的計劃,鼓勵青年人踏出捐血的第一步,以開拓青年人的血源。中心在每個新學年開始前,會主動與各區中學聯絡,安排在新學年舉行講座和流動捐血隊出訪的時間表。為持續推動青年人參與捐血,中心在過去數年舉辦了多個不同主題的捐血計劃,例如「新月新血招募大行動」、「要型就要捐血」大學運動、「校園捐血大使計劃」和「學生定期捐血嘉許計劃」等,並製作紀念襟章、證書和其他特別紀念品。由於專上院校學生的人數增加,中心分別在香港大學及香港理工大學設立兩個校園捐血中心,而流動捐血隊亦會定期到訪各專上院校校園及宿舍,設立流動捐血點。此外,中心亦特別為專上院校學生設計宣傳和推廣項目,例如在每年的萬聖夜和情人節舉辦特別活動。

此外,中心在二○一六年舉辦了「千禧捐血新型人」主題宣傳活動,鼓勵在二○○○年(即千禧龍年)出生而在二○一六年踏入16歲的中學生第一次捐血。在二○一六年參與捐血的16歲青年人,相比二○一五年,錄得8%的按年升幅。為擴闊與青年人的交流層面,中心在宣傳工作上將會繼續積極探究發展社交媒體和影像播放平台,增加互動資訊,以多方位接觸青年人,鼓勵他們參與捐血。

基本上成篇文就係講青年人
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170504/bkn-20170504112319630-0504_00822_001.html

點解血庫庫存跌得咁快呀?
其中一個原因咪就係政府,特別係高永文不停咁推行既活體器官捐贈囉
活體器官捐贈除左受贈者之外
連捐贈者都需要用血
大大增加血量的使用,高永文的德政
紅十字會數據

唔夠十年

自己參詳

佢果項連些少解釋都無呀

有人空口講白話,話紅十字會拎d血去賣,無證無據都大把on9一口咬定係真。

其實呢位jr 巴
我當你唔係員工
睇得出你有熱心,只不過好現實
現時未有任何數據可以解釋到各位既疑慮

大家都知血庫有增長,血用左係邊啲人度,咩年齡層
而咩年齡層有咩人捐
發現數據有疑問唔用數據解決有咩意思
唔好同我講1成私院 9成公院就講左
問醫院拿detail少少會死?
點解我唔信你 就要叫我自己去揾證據證明
但所以數據都係你先access到
我唔信,我咪唔捐
你比唔到信心我,令我覺得你有所癮瞞,竟然要比你發難
其他都還好 2b果點會唔會有啲弱智呢

如果用血嘅係真香港人 唔需要誘因我都會去捐

基本上成篇文就係講青年人

jr 不願面對
2017年4月27日 星期四
血庫存量僅餘4日 紅十字會呼籲捐血
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170427/s00001/1493297895367

發佈日期: 2017-05-04 12:01
【捐血救人】血庫存量嚴重短缺 僅捱到4日 A、B、O型血量嚴峻 https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/88614/-%E6%8D%90%E8%A1%80%E6%95%91%E4%BA%BA-%E8%A1%80%E5%BA%AB%E5%AD%98%E9%87%8F%E5%9A%B4%E9%87%8D%E7%9F%AD%E7%BC%BA-%E5%83%85%E6%8D%B1%E5%88%B04%E6%97%A5-A-B-O%E5%9E%8B%E8%A1%80%E9%87%8F%E5%9A%B4%E5%B3%BB-

四日又四日, 仲有幾多個四日
同支那人 廢老一齊攬炒啦
前者垃圾人種唔洗多講
後者蛇齋餅傻整死香港
齊齊唔好捐 睇下邊個死得快啲
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E8%A9%B1/54401/%E6%8D%90%E8%A1%80%E9%80%81%E7%A7%81%E5%AE%B6%E9%86%AB%E9%99%A2%E7%9B%8A%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%AF%8C%E8%B1%AA-%E7%B4%85%E5%8D%81%E5%AD%97%E6%9C%83%E6%8E%83%E8%B5%B0%E6%B5%81%E8%A8%80

話老人家用血多,睇晒篇新聞先啦

紅十字會回覆《香港01》稱,所有收集回來的血液均是免費供應予本港醫院,為病人提供臨床輸血治療。近年血庫存量緊張主要因為本港人口老化,市民平均壽命延長,加上醫療科技進步,需要臨床輸血治療長者數目較以往增加不少;惟近年參與捐血的年輕人人數不斷下降。
紅十字會續稱,年輕捐血者人數減少,其中一個原因是「三三四」新學制推行後再無中七生,可參加捐血的中學生數量減少,加上中六同學需應付公開試,紅十字會能在中學舉辦捐血的日子減少,加上上月天氣不穩定,颳風及暴雨均影響捐血人數,故需頻繁呼籲市民捐血。
對於收集所得血液供予私院做手術的說法,紅十字會強調,公立醫院佔全港約九成醫療服務,意味大部分血液均供予公院,而當中近62%的紅血球使用於60歲或以上的長者,而80歲以上的長者病人更使用了28.2%紅血球,反映人口老化對臨床血液需求的壓力。

不少人均曾捐血,但血液何去何從、血液可存放多久,你又知多少?
(1)捐血有何作用?

根據紅十字會官網資料,一包全血可救治3個或以上病人,而血液的不同成份各有治療用途,如紅血球會提供予貧血及大量失血病人使用。(見表)

血液中仲有其他成份係可以輸畀唔同既病人
老人家唔係下下都要晒成包血
話人口老化係主要原因既人
解釋下點解佢地會令到庫存咁低?
[quote]https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E8%A9%B1/54401/%E6%8D%90%E8%A1%80%E9%80%81%E7%A7%81%E5%AE%B6%E9%86%AB%E9%99%A2%E7%9B%8A%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%AF%8C%E8%B1%AA-%E7%B4%85%E5%8D%81%E5%AD%97%E6%9C%83%E6%8E%83%E8%B5%B0%E6%B5%81%E8%A8%80

話老人家用血多,睇晒篇新聞先啦

紅十字會回覆《香港01》稱,所有收集回來的血液均是免費供應予本港醫院,為病人提供臨床輸血治療。近年血庫存量緊張主要因為本港人口老化,市民平均壽命延長,加上醫療科技進步,需要臨床輸血治療長者數目較以往增加不少;惟近年參與捐血的年輕人人數不斷下降。
紅十字會續稱,年輕捐血者人數減少,其中一個原因是「三三四」新學制推行後再無中七生,可參加捐血的中學生數量減少,加上中六同學需應付公開試,紅十字會能在中學舉辦捐血的日子減少,加上上月天氣不穩定,颳風及暴雨均影響捐血人數,故需頻繁呼籲市民捐血。
對於收集所得血液供予私院做手術的說法,紅十字會強調,公立醫院佔全港約九成醫療服務,意味大部分血液均供予公院,而當中近62%的紅血球使用於60歲或以上的長者,而80歲以上的長者病人更使用了28.2%紅血球,反映人口老化對臨床血液需求的壓力。

不少人均曾捐血,但血液何去何從、血液可存放多久,你又知多少?
(1)捐血有何作用?

根據紅十字會官網資料,一包全血可救治3個或以上病人,而血液的不同成份各有治療用途,如紅血球會提供予貧血及大量失血病人使用。(見表)
https://infogr.am/5d39324c-2c13-4aad-bf73-8aebbc63609f

血液中仲有其他成份係可以輸畀唔同既病人
老人家唔係下下都要晒成包血
話人口老化係主要原因既人
解釋下點解佢地會令到庫存咁低?[[/url]/quote]
JR 真係返工做五毛多D , 點解可以回到密都係佢
個 post 無即時迫看性, 都睇到實

佢果項連些少解釋都無呀

其實呢位jr 巴
我當你唔係員工
睇得出你有熱心,只不過好現實
現時未有任何數據可以解釋到各位既疑慮

大家都知血庫有增長,血用左係邊啲人度,咩年齡層
而咩年齡層有咩人捐
發現數據有疑問唔用數據解決有咩意思
唔好同我講1成私院 9成公院就講左
問醫院拿detail少少會死?
點解我唔信你 就要叫我自己去揾證據證明
但所以數據都係你先access到
我唔信,我咪唔捐
你比唔到信心我,令我覺得你有所癮瞞,竟然要比你發難

你質疑紅十字會,又唔提出理據,反而屌人地唔提供數據,強迫人地證明自己清白,你真係好無恥。即係我證明唔到自己清白,就代表我有罪?

另外,捐血目的係比有需要輸血的人,唔理佢來自邊到,同咩年齡。我就唔似大家一味仇視大陸人,仇恨老人。如果你接受唔到,唔想自己d血比內地人同老人,你可以唔捐血,冇人迫你,但唔好話去捐個d係傻仔。

其實紅十字會唔公佈血用左係咩人度,免得製造盲目仇視內地人同老人的環境。如果你認為紅十字會賣血,請提出確實證據,唔係係到無的放矢。

即係咁,我老母比左舊錢我去投資

每年都泵水
之但係我剩係同佢講唔夠要再加
老母要求睇數都好正常姐下話

再者我冇講過紅十字賣血

我覺得條數有問題點解我唔睇得?

利申:有份捐,得未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞