不捐血事件 簡單整合

670 回覆
596 Like 42 Dislike
根據醫學文獻,無償及自願捐血是保障血液安全的一個主要元素。香港自一九五二年開始血液收集服務,便一直堅守著無償及自願捐血的血液收集宗旨。

話買血嗰啲人睇下啦
你捐咪捐
唔捐咪唔捐
人地澄清左無淨係俾大陸人用又係都唔信
要人公佈使用既人國藉就仲好笑
d人值唔值得救要睇咩passport架?
醫生覺得你係窮撚醫返晒藥費唔輸血俾你又得唔得?

Show Blocked User - 毒自上高登

中港兩地政府一齊將香港打造成醫療港又乜嘢玩法?
一直都夠用, 做完醫療港就唔夠

就算唔講因果關係, 你唔夠血仲做醫療港?

問題係醫療港唔成功, 大陸人都唔show鳩你.

九成血用係公立. 唔好話大陸人, 其實香港人大型手術都係靠公院.

巴打去過醫院未, 入面 D 人唔撚係講香港話架

主要老人家有新份證你都唔當香港人咁你都唔撚係la.
移民後代.

我係針對「問題係醫療港唔成功」呢句
唔成功仲嚟香港做手術把撚呀?
仲嚟香港生仔把撚呀?
早幾年婦科好搵, train 完婦科之後突然落閘, 私院幾多婦科醫生想689冚家剷呀?
講到尾醫療港同私院收大陸人咪又係錢, 邊個唔係搵錢
但都唔係仆街到賺完唔認數掛?

人地黎香港生係貪新份證, 真係貪你D醫生咩.
根本運港大深圳醫院都無生意, 香港醫療咁貴, 大陸俾得起錢大陸仲好過你, 想平又有泰國呢D. 香港私院收費全亞洲最貴有閪人黎.

唔見劉德華奶完野番大陸醫既

大陸有做醫療旅遊目的地統計, 最多係日本、韓國、美國、台灣、德國、新加坡、馬來西亞、瑞士、泰國和印度.

香港完全唔入流, 香港醫療係外人睇根本無優點.

我理撚得佢排幾第呀, 又鬥慘呀?
香港係佢地個 list 到排100又點? 係唔係冇人落黎香港做過手術呀?
醫院講大陸話班撚屌係唔係全部台灣人呀?

因為鳩up人最多, 公院只收有身份證既. 最多係住左幾十年既老人家同產婦. 你話香港人唔病唔生仔我無野講.

所以冇大陸遊客嚟香港做手術生仔, 係咪呀?

生仔一定無, 私院唔做大型手術要用既血都好少.
香港私家醫院都係香港人多, 為左少幾%既人犠牲全香港人, 本土派係有計既

法律係唔俾, 當然有人闖關既, 但2016出生60803人,其中755人父母唔係香港人.(唔知咩國籍) 當晒係大陸人, 佔1.2%都唔得, 要其他98.8本地大肚婆受風險先啱

咁咩叫一定無呀,真係大開眼界

做到字虱好威呀, 但所謂全部大陸人呢?
班友係度害本地大肚婆話為左唔俾大陸人生仔, 鳩up害本地人又唔駛屌

係你係度誤導人,話一定無
已經唔係字虱問題

講誤導你地誤導大定我大, 雙非係犯法, 就算有誤導都係1.2%, 你地誤導大部份都係大陸人生仔就起碼50%, 講大話黎害本地人為左個1.2%大陸人

咩撚野叫你地,回你果個係我第一個comment
當然,你想tag晒所有質疑你既人係你地,我無野可以講

你有誤導唔代表人地無,無沖突

成班人由頭到尾都誤導la, 香港根本都無發展醫療旅遊
2016年1月15日 11:06
【now新聞台】食物及衞生局局長高永文表示,本港現有的公立及私家醫院均未能滿足本地市民醫療需求,所以不會因為一帶一路而發展香港的醫療旅遊

而家就係拎緊啲血黎bargain
明明可以做點解唔做?

公開幾多非本地人用量,要佢地買血,加埋從中得到既利益去向囉

你班人keep住捐keep住反,我係red cross都睬你有味

好心關心一件事就用下腦睇下資料la, 紅十字只係收血.
俾咩人用係HA同私院先知, 你提D咁ON鳩既要求紅十字當然睬你有味.
公院只做有身份證, 你咪去私院要求佢地公開數據law. 不過個度佔用血量十%

一層一層壓落去,同ha反映
直到有人揹起件事
有咩問題?
你係咪想講紅十字收左血就無晒責任?
中學雞果陣都係上緊堂果陣捐,點解打工仔要拎自己時間去捐?
捐完頭暈身興又可以請假,出到黎社會頭暈身興有冇得請sick leave?
捐血 不了
我捐過一次 捐完之後發燒成個禮拜
其實冇咩可能唔知
血庫啲血包冇咩可能冇編號
輸落邊個病人 幾時輸
邊個醫生護士負責輸
冇咩可能冇記錄

直接入落病人體內 冇數據冇記錄
有咩事點check

法律係唔俾, 當然有人闖關既, 但2016出生60803人,其中755人父母唔係香港人.(唔知咩國籍) 當晒係大陸人, 佔1.2%都唔得, 要其他98.8本地大肚婆受風險先啱

一句到尾啦, 你同唔同意大陸人以遊客身份用香港人血 (如果有) 係好仆街,好撚唔道德,所以要禁止呀?

如果個遊客唔係中國人而係法國人德國人, 你又會唔會覺得仆街, 好撚唔道德?

係呀, 港人港血, 你唔撚關事就行埋一邊返自己國家

捐血係人道行為, 如果依個人道行為係要加條件嘅, 咁我真心覺得有咁嘅諗法嘅人唔適合捐.

食物銀行見到有人就餓死梗係俾個包佢

但呢家係, 你可以係屋企食飽, 但係度要黎食物銀行拎嘢食, 食完仲話:
1. 呢度大部分係乞兒啦, 我食好少
2. 第二間仲好食 / 屋企D飯仲好食

你唔撚係緊急, 搭飛機黎香港拓柒呀?

我唔知你依個比喻係點樣諗到嘅.

如果係講"遊客", 就係以觀光目的嚟香港嘅人, 依啲人如果唔係遇到意外一般都唔會走入醫院, 咁你係咪想講遊客嚟到香港都冇資格接受輸血呢?

如果係講咩醫療旅遊, 咁香港而家有幾多個咁嘅目的嘅人入嚟, 用咗香港幾多醫療資源呢? 如果你手上係冇數據, 你又點說服自己依班醫療遊客對香港醫療資源, 包括血存量, 影響係足夠大到會搞到香港人呢?

請唔好又走去話紅會冇俾數據點解你要俾數據, 而家係討論緊點解你有咁嘅諗法, 有冇足夠數據支持, 依個諗法又合唔合理, 完全唔關對面有咩數據係公開嘅事.

啲血係我既, 冇數字說服我啲血用得其所, 就唔捐, ok?
你捐咪捐
唔捐咪唔捐

九成血用係公立. 唔好話大陸人, 其實香港人大型手術都係靠公院.

移民後代.

仲嚟香港生仔把撚呀?
早幾年婦科好搵, train 完婦科之後突然落閘, 私院幾多婦科醫生想689冚家剷呀?

根本運港大深圳醫院都無生意, 香港醫療咁貴, 大陸俾得起錢大陸仲好過你, 想平又有泰國呢D. 香港私院收費全亞洲最貴有閪人黎.

大陸有做醫療旅遊目的地統計, 最多係日本、韓國、美國、台灣、德國、新加坡、馬來西亞、瑞士、泰國和印度.

香港係佢地個 list 到排100又點? 係唔係冇人落黎香港做過手術呀?

因為鳩up人最多, 公院只收有身份證既. 最多係住左幾十年既老人家同產婦. 你話香港人唔病唔生仔我無野講.

香港私家醫院都係香港人多, 為左少幾%既人犠牲全香港人, 本土派係有計既

班友係度害本地大肚婆話為左唔俾大陸人生仔, 鳩up害本地人又唔駛屌

已經唔係字虱問題

講誤導你地誤導大定我大, 雙非係犯法, 就算有誤導都係1.2%, 你地誤導大部份都係大陸人生仔就起碼50%, 講大話黎害本地人為左個1.2%大陸人

【now新聞台】食物及衞生局局長高永文表示,本港現有的公立及私家醫院均未能滿足本地市民醫療需求,所以不會因為一帶一路而發展香港的醫療旅遊

明明可以做點解唔做?

你班人keep住捐keep住反,我係red cross都睬你有味

俾咩人用係HA同私院先知, 你提D咁ON鳩既要求紅十字當然睬你有味.
公院只做有身份證, 你咪去私院要求佢地公開數據law. 不過個度佔用血量十%

直到有人揹起件事
有咩問題?

總之成班on鳩仔問紅十字公開佢地根本無既數據.
知道左又唔去私院到嘈, 成班聲大大無貨賣.

已經唔係字虱問題

明明可以做點解唔做?

啱啊,班撚屌情感威脅我地捐血,我地今時今日仲拎住啲道德教條,同泛民既假抗爭手段有咩分別?捉到鹿都唔識脫角就係呢啲
其實冇咩可能唔知
輸落邊個病人 幾時輸
邊個醫生護士負責輸
冇咩可能冇記錄

有咩事點check

所以唔明點解唔公開
唯一解釋係政冶考慮
廢老,藍絲,支那
有幾可後生黃絲要血

講真
如果真係有後生仔急用血,facebook流傳實一呼百應
依家我完全睇唔到捐血嘅誘因

我諗廢老加藍絲加支那超過8成
你叫d後生仔點捐得落手
呢3類人平時剩係係度屌後生仔,幫中共,搶香港人利益
仲想後生仔幫返佢地
如果可以只係捐比真香港人,唔出賣香港嘅人,我真係冇所謂
日日捐都得

我諗我諗
其實冇咩可能唔知
輸落邊個病人 幾時輸
邊個醫生護士負責輸
冇咩可能冇記錄

有咩事點check

所以唔明點解唔公開
唯一解釋係政冶考慮

你咪問醫院
你捐咪捐
唔捐咪唔捐

移民後代.

仲嚟香港生仔把撚呀?

已經唔係字虱問題

明明可以做點解唔做?

直到有人揹起件事
有咩問題?

總之成班on鳩仔問紅十字公開佢地根本無既數據.
知道左又唔去私院到嘈, 成班聲大大無貨賣.

紅十字會連向HA反咉都唔識就抵死啦
上年公司有個同事捐完比老細屌

:琴晚死左去邊
:告急啊嘛,我捐開咪幫下手
:告急又點?我地個Target 都好告急]
:今晚開埋個會先好走

之後就無捐好耐

Ps.同事係捐血捐到有份去晚宴
太長唔quote,你壓私院有咩用?
一定係要壓收血同分血果個架啦

唔認為私院會咁on9公開俾你知

私院唔合作咪一齊冇血用
廢老,藍絲,支那
有幾可後生黃絲要血

講真
如果真係有後生仔急用血,facebook流傳實一呼百應
依家我完全睇唔到捐血嘅誘因

我諗廢老加藍絲加支那超過8成
你叫d後生仔點捐得落手
呢3類人平時剩係係度屌後生仔,幫中共,搶香港人利益
仲想後生仔幫返佢地
如果可以只係捐比真香港人,唔出賣香港嘅人,我真係冇所謂
日日捐都得

我諗我諗

所以唔好諗黎諗去
最簡單直接就係叫紅十字開數據
但咁耐以黎都係顧左右而言他
點解呢

私院唔合作咪一齊冇血用

再講HA出少少壓力邊會say no
係到9Up個啲都唔係捐開血架啦
不流血革命
不流血革命

流血即投降
點解睇唔明2a

文筆差抱歉
捐完血 你咩都得唔到
有付出冇回報 (除左你自我感覺良好 幫左人/貢獻社會ETC..)

有回報既就唔叫捐啦
又咁講, 如果真係公開數據的話, 後果會係:
1. 血庫充足, 有0.1%既血因為就過期比左強國 -> 明天捐血人數=0 理由唔駛講
2. 血庫充足, 冇血比強國 -> 明天捐血人數=0 因為夠用
3. 血庫不足, 但香港夠用 -> 明天捐血人數=0 因為夠用
4. 血庫不足, 香港都唔夠用 -> 好多人會捐血..... 呢樣紅十日日做緊

咁其實狂推不捐血既目的係咩? 公開數據係借口黎姐, 不如直接去紅十總部示威話強國人不能輸港血咪得囉, 做乜要推乾個血庫要香港人攬炒?

利申: 有捐過但不定期, 有親友試過入廠輸左好多包血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞