係咪真係咁難有大學生男友

736 回覆
558 Like 2075 Dislike
有大學生去左搵跳舞闊太?
樓主又幾on9
搵得都多數精蟲上腦 遲早分手
可能係,destigma咗既話,可能只係一份職業加個臭字係前面就唔啱啦。不過樓主個情況又或者一般女人既情況並唔係做雞當職業,因為職業有收入,無家庭責任同埋後面一連串既野。某程度上都係用自己身體換長期飯票,但除咗身體外仍要付出更多其他野去維持“家庭”,依個其實係雙方都同意既長期合作啫。
都岩 如果妓女只係從賣淫黎換取金錢呢定義。
但如果從歷史上妓女既性質同地位去睇,咁狹義去睇妓女只會掩蓋咗女性被壓迫既處境。
娼妓係最古老既職業,由中世紀隨軍娼婦 性奴 青樓賣藝者 交際花 神女 呢啲都屬於妓女,但佢地時"工作'絕唔係單單扑野咁簡單,而係要用各種技藝(唔涉及性既)去滿足男人,維持社會穩定,維持經濟既再生產活動etc
去到婦女要假定結婚後,要從生產活動退場,去從事家務工,被迫成為男性既附屬性別(所謂第二性)妓女 家庭主婦 被壓迫都係基於佢既性別。但其實女性既家務勞動同賣淫其實唔係有本質上既差別,起碼好多女性主義者會視婚姻既女性角色係一種被奴役既狀態。

btw呢啲野會涉及一般既勞動同出賣身體既賣淫有無咩分別既討論。但就算係無分別既,主婦既處境同雞其實唔大分別。
雖然現代已經可能呢套分析都失左效。
但如果女人仲係用待價而沽既心感去求偶,又用傳統既價值視男性為bread earner。
我覺得其實都係雞既一種 不過係更自由既現代雞咁解
點都好,都唔應該為左結婚求其同個人一齊!
TG:chriswongbbb
其實可以話你知 唔係淨係女人睇表野

男人都睇

U grad既大部分淨係會搵返u grad,
三大既男都prefer返3大,8大都ok既

當然u grad都分好多級,睇咩科咩u

勁科入面都睇埋你咩中學,生活環境點

係分左好多級,唔係話拜唔拜金,成長環境影響思想文化,都係講緊溝通,門當戶對就係咁解
如果用古時角度去睇,女性屬於從屬角色,被賦予既價值、地位,雞唔雞主唔主婦都好似分別唔大,但其實可以係職能上係有所不同-因為咬文嚼字既話,職業同家庭角色應該係兩樣野嘛。用古時角度去睇你第一~三段既話,我係無異議既。

去到宜家社會(淨係攞香港黎講)開始聽到男主內女主外既情況。係依度,可以睇到家庭分工開始有突破(主內一路俾人污名化),我地對於“家庭貢獻”既定義開始有新既理解。基於以上,主婦(或者家庭勞動者)=雞就未必成立
留名睇樓主參與討論
樓主係咪雌雄同體
咁要睇樓主動機了,我都係認為佢有做雞心態既嫌疑。不過其實係人心目中都有個標價,亦隱約相信自己有某種價值而deserve某種野。男同女搵對象都係一個尋價者。
不過就算華人現代社會呢,女人都覺得自己係有種額外既價值(例如佢地既身體。當中原因可能係父權社會既遺毒,或者覺得女人係應該要拎著數,又可能覺得男人爭女都抬高咗女人既價)
當然,一個人抬高自己既價或者錯估自已唔係咩問題。
但樓主自己又唔係咩料又唔係搵得多錢,佢憑咩覺得自己deserve比佢高既人。好可能都係因為佢女人既身份我睇po都唔覺佢願意為左追求高學歷既人而接受男人其他缺點。

不過講到尾都係斷鳩估。
如果你u grad識嘅人自然係u grad
我好鍾意傾依啲,如果你係我朋友可能會唔想理我
無鏡既話,搵盤水照下自己係咩料先仲要咁高要求
我反而覺得係人身為動物,雄性追求雌性,好自然既事。

人類社會關係複雜好多,比動物單求身心健全多好多考慮因素,而依啲因素都只係人類社會既叢林法則啫。雖然果時女性屬於從屬角色,照道理想要就有,但都有唔少搏美人一笑既故事。

動物黎講,我就真係無留意無人追既雌性會有咩行為,可能可以由依度解釋到人類行為我都鳩估
大學生15k一個月同唔係大學生30k一個月
你又係咪一定揀前者先?
都有其他條件要睇啦下話?
自貼
再係連登post tg
大把人ADD你
隨時博士學歷都有
動物既求偶同兩性關係已經好多樣,剩係講猩猩馬騮都有好多種社會關係有群交既倭猩猩 又有一個土皇帝掌控對所有母猩猩交配權既紅毛猩。
個問題係,如果我哋將動物或者人類既天性黎正當化人類一啲唔平等既兩性交往。咁其實女人自古以來既從屬地位一樣可以正當化。
即係咁講,如果現代女性係求偶上抱持做雞心態以自己既身體換取額外既利益,呢種係人既天性造成既結果。但我哋大可以譴責佢係臭雞
如果由遠古開始,係由母系社會發展到男性主導再講宜家男女平等,當中涉及好多人類社會發展因素同求生模式。我諗兩性價值點介定只係視乎當時社會需要咩野。

另外,人類兩性交往模式亦有好多,甚至延存至今:開放式、一夫一妻、一妻多夫、一夫多妻。。。用中國儒家思想角度去睇,女人可能係從屬角色,但以整個人類史黎講就未必係啦,不過大家都會對近既野印象深啲
有冇腦都係中意大波
只係同你ons 定係會認真既分別
不過有腦少少既都唔會同你sync到
應該得你個body係夾得到
有樣矛盾位係,我地可唔可以用當今既標準去評斷當時既個人行為。
我哋絕對可以用指責奴隸制落後,但代唔代表我哋可以譴責特定奴隸主既畜奴,特別係如果個奴隸主係開明仁慈,就當林肯咁。
我當呢個社會女人典當身體既價值係傾向高於男性,而呢個社會係有私有產權亦有財富之分,女人只係有權就用,趨利避害係我地當下社會接納既落後價值觀。當一個女人唔用佢既權,其實同樣有佢既壞處,就係佢會俾同樣性別既人睇低一線,因為可以預定你係失敗而抵消咗你女性既特權。
咁其實佢哋真係做雞 又憑咩屌鳩佢就算抵屌既 都係個社會promote啫。
嫁地盤佬? 日日比人家暴都有份d地盤佬最中意叫G, 份份鍾惹埋花柳其實你唔so地盤佬係arm ga
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞