[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#14

1001 回覆
16 Like 17 Dislike
想問直療同負離子有咩分別?
邊樣keep得耐?
謝謝巴打
想染亞麻啡色係咪要漂 個頭好傷唔敢漂又有無咩建議
直療整完頭髮都依然係柱狀
但其實好多其他大牌子整完都係

最大分別係,直療整完個ph 都係偏酸

幾耐就睇點樣對症下藥

要睇髮質 如果天生粗硬就唔建議用直療

好似呢個情況粗硬直彈用直療 會唔襟
男 長度中短
剛剛電完髮
想知用咩造型好
推淺再上色都可以

呢d 都係

比起漂 仲無咁快變金 漂係一定會金

如果漂唔想金 就要染深 用漂唔夠既方法

甩定隻色
咩類型 分界 向前?
散亂

你會點吹

你鐘意既效果或類型
分界 平時都係細風吹番鬆
想頭髮明顯啲一束束 唔係而家一堆雜草咁
濕時 搽wax

d 頭髮而家個質感好旱?

平時有無用護髮素?

milbon prejume wax 3/5

如果真係太炸太旱 或者佢係好鬈下咁

用3即可
日本洗頭水係唔係無歐美咁好,好似落咗好多添加劑同香味
如果專業牌子

唔計超市 up 果d 日本牌子

我覺得 貼近亞洲人

而且佢會相對滋潤

要睇牌子同情況用
女仔
天生頭髮自然微曲底

1. 係咪無辦法可以剪到留陰的髮型?

2.同埋電曲髮(大曲髮)的時候,
從來髮型師都會話電上直下曲,唔會建議電埋上面都曲, 係咪無得解決?

求解答,謝謝樓主
近呢年一直去開日系髮型屋染髮,
雖然每次染完隻色都好滿意,
但每一次都keep唔耐兩星期貨仔咁上下
係咪應該去返普通髮型屋染會更好?
1. 可以 自然鬈 可能你本身都會電或者夾

前陰可以電返落黎 好似電直咁 但隻鉗係彎

2. 唔係 其實頭係有分區 而你可以寧寧捨捨搵幾執出黎電少少 電d 層次出黎 for 吹頭時吹到d layer
唔會好明顯,直還直,鬈還鬈

所謂既上直下鬈 其實係近根部至髮中拉直

咁無話成頭都一定係 果段係直
其實講剪裁同埋組合

你可以底既入面直d 多d 直既部分

去到頂頂位 唔想個頭,既頂位係明顯鬈

咁分既頂區會電既地方唔好咁多

不過技術層面既野 交比你信既髮型師就ok

我入面有張相都係內彎,但你會見到面有短既線條同層次 都係電 同就咁吹乾(不過佢本身髮質真係好既)

2. 不過大wave 係一定要靠吹
滿意咪keep住

可能果間,日系salon 都有歐色

其實而家興既野係,淡 粉 透 霧 既話
本身呢類型既野唔襟都係好正常

如果本身你都係鐘意以上我講果四樣

其實兩星期開始走 好正常

歐色係會實dd 襟dd.
你本身有無漂底或推淺過

做緊既係咩色
超詳細呀! 感謝你的解答
所以上面果三個頭 我整既時候個組合都唔同

佢地三個都有上直 下鬈
其實我係一直想電第一張圖個隻
但去過幾間salon都係好似第二張圖咁上下
個曲的位大約係2圈至2圈半
上面佢就咁幫我拉直算....
雖然三個圖都係上直下鬈

但吹既方法三個都唔同

左一,係就咁罩乾 因為佢係波紋類

左二 係手橋吹

右 係 逗逗地個尾黎吹
我想問多少少呀...
因為我本身髮質都係較軟同頭髮幼,
吹唔到圖一個隻空氣感
有無咩辦法可以解決到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞