[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#14

1001 回覆
16 Like 17 Dislike
babyliss pro,紅色法拉利風筒果個版
睇髮量 正常愈鬈愈好

或電到擺曬埋一邊
係咪無用開護髮素(每次洗頭每次用

wax 或milk(更好)
哦 呢d 好普通 唔洗漂
幼髮質 得

佢得下面果節本身有漂過

上面果d 都係無漂

而且你果張,其實係有紫多dd

我果個就係偏淡紅d feel

(我果個佢唔鐘意咁濃既色tone)

你果個色素濃d 紫dd

當然 如果你要一模一樣 我會建議你漂

但係可以做到近似

呢個既淺色版

d 色係溝出黎多 所以個細致度可以就返

但如果你有指定要一樣 都係果句,漂
可以近似到90%
睇幾白

如果灰灰白白 6%可以

如果都幾白下 就可以要溝9%

因為愈白表層愈難開愈硬
搵樓主剪頭髮要幾$
利申:有鳩
唔好意思無講底 係女中長
通常到耳仔對落就覺得鬆散同毛燥
用左milbon果日會覺得好似柔滑貼服啲
定都係吹頭手法問題?平時好hea就咁梳下同由上向下吹
想問下電完髮
吹頭剩係想吹到留返啲勾紋位但係髮尾吹直啲
應該點吹?
次次吹完個髮尾都係唔直
變左普通電"亂"髮咁 有啲髮尾又會微微向上彎
即係想要好似張圖咁 個頭要直但又勾到啲紋咁
Thanks
哦 咁似係有天生鬈

因為天生鬈唔一定係成頭都明題 有時係周圍偏幼既地方

不過你用milbon,覺得ok,就可以
呢個係電既方式黎

保留左個髮尾一部分唔電 靠 twist 做電既部分

而圈數就,要好大,一個圈半到,去到出面一個圈

你電果個 點都係會鬈
不過你可以試下咁吹

當直咁吹到接近左先,然後 教細個風 熱熱地

用手指 twist 頭髮既中間(唔洗twist 到佢實曬 輕輕微微

咁就會有d 似

不過如果係電左起,鬈鬈一舊野咁,其實就應該唔得
...... 分返開黎染咪得

三不五時都有呢d 狀況

你係自己染過?

要執就實有得執,爭在點執

如果係明顯見到一行行既唔勻 都有得執

除非佢係超random咁 藝術品咁

有邊次染髮唔係兩節色先染

不過染深就唔洗煩同埋唔洗諗 而且無咩風險
但每個髮型師不斷係你個頭染深

你重複兩三次之後 想染淺色就難搞
有無得講下做過咩黎,把頭髮
咁特別要紅色版本
佢幫我電既都係大圈應該

電完個師傅幫我吹係咁

我自己吹完就係下圖咁

唔該哂巴打
好奇一問,如果就咁返屋企自己沖會點?
鏗鏘集;別讓真相沉沒

https://www.youtube.com/watch?v=bZz2WOeVfWk
因為我用緊。。。同埋 其他色果個我都有用過

我有三隻紅色 一隻dyson...

以前有用過同事黃色果個 唔好用既
想問電攣頭髮係咪落完藥水 包保鮮紙 之後搵部機焗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞