[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#14

1001 回覆
16 Like 17 Dislike
除左淺色 要做深色

濕搽
咁樣係咪計染兩次既價錢?
我都唔想漂但又想染亞麻啡
Hello 我頭髮比較幼同直
之前去過一間salon想電卷髮 點知佢話我呢個髮質好快就會直返所以唔幫我整
之後都無去過第二間問 想問係咪真係有啲人係整唔到卷髮??
咁又唔洗 大約多around,兩三百
唔係,好幼我都有電 而且都襟。。。

其實係加熱果度有d 技巧

有d 係真係整唔到 但唔係咁既原因

幼薄少 之前比人剪衰左 留緊長

鐘意波紋燙 我有由濕到乾既吹乾片都有
想問下電髮前後有咩要注意
想問下如果呢個頭中分嘅話會唔會好怪?
因為有時想中分 有時想梳齊佢留陰
除咗paimore漂粉 有冇其他漂粉推薦?好難買到
嚴重自然攣,除左負離子係咪冇得救  有FD試過直療個幾月玩完
Keep 住用護髮素 無咩太大野注意
唔好睇 .
通常中分都有d 長度 短會有d 搞笑

除非個樣或衣著有性格或靚

唔係都唔好諗

eg 你幻想下佢黑色陰既部分 中間變成皮膚

望落佢都爭dd.... 雖然佢都順眼
如果 健康頭髮或無做過咩人工色 係paimore 好用 而且 又keep 到質地

上髮型gp 時不時有人放

但小心佢唔好受熱

其他 大牌子都還可以既
lakme同schwarzkopf比較 邊隻會好啲?我想冇咁傷同漂得乾淨
受損偏幼嘅黑色頭髮要去到9-10度大概要漂幾多次?
其實 直療 同個療字真係無咩關系

只係佢做完個頭髮變左柱狀同ph 值低dd 滑手d 彈d

其實paimore 直療 唔係太岩天生鬈做直 (由其根位

好快返生 (變返鬈鬈地

佢對受損髮質就真係ok 既 幼都ok 彈既

但粗生 真係唔ok

一般人簡直療都係想自然 同滑d

btw 其實係睇組合排位 技術 同埋工具&夾果位既技巧

eg 天生鬈你當成頭 鬆獅咁 你兩邊同底位 同骨位做貼d

面有一浸仔唔搽咁貼 其實成件事都會自然好多

再唔係甚至用鬆根去夾 更鬆同自然

以而家既技術,天生鬈陰都可以變靚啦

區區個天生鬈。。。。

早排整左個陰 無影低 分享同樣都係短既

天生鬈 男仔

質感超粗糙 散鬈亂

佢只係想變返普通頭髮,同大部分天生鬈既人想法一樣

不過又怕好唔自然 男仔更加容易出呢個問題

電前
電緊果時 (組合排位)你見有d 保留左係直

完成品

近期整得多天生鬈 又好想比人了解得清楚d

事關好多人整過都唔自然就好怕 其實真心睇手工

長氣左,sor
受損意思係之前做過深色?

你九度 十度係指 歐洲色既深淺

唔會單用漂去做到九 十 度歐色

一定要tone 或用洗色方法

直漂 頭髮變橡筋only

就算有olaplex f plex x treatment milbon 果d 保養野都無用

而且唔會咁做

如果你原生黑髮

paimore 9 /69漂一轉,然後唔沖 梳刮

擺放30 min

69/6 再上漂

擺多30min (睇變化做

然後再漂一轉 6

有機會係刮果轉已經夠淺 tone 或洗色去做

唔夠先再漂

好老實 如果幼髮質 打算自漂 仲打算上到九十度

真係建議唔好
sor其實我唔係好肯定幾淺係9/10度
淡黃色係咪9度?
受損係天生毛躁+有染過
好 唔該
schwa

黑仔

ok

*漂 係d,會揮發性既野 真係唔建議自搞
嚴重自然攣,除左負離子係咪冇得救  有FD試過直療個幾月玩完
其實 直療 同個療字真係無咩關系

只係佢做完個頭髮變左柱狀同ph 值低dd 滑手d 彈d

其實paimore 直療 唔係太岩天生鬈做直 (由其根位

好快返生 (變返鬈鬈地

佢對受損髮質就真係ok 既 幼都ok 彈既

但粗生 真係唔ok

一般人簡直療都係想自然 同滑d

btw 其實係睇組合排位 技術 同埋工具&夾果位既技巧

eg 天生鬈你當成頭 鬆獅咁 你兩邊同底位 同骨位做貼d

面有一浸仔唔搽咁貼 其實成件事都會自然好多

再唔係甚至用鬆根去夾 更鬆同自然

以而家既技術,天生鬈陰都可以變靚啦

區區個天生鬈。。。。

早排整左個陰 無影低 分享同樣都係短既

天生鬈 男仔

質感超粗糙 散鬈亂

佢只係想變返普通頭髮,同大部分天生鬈既人想法一樣

不過又怕好唔自然 男仔更加容易出呢個問題

電前
電緊果時 (組合排位)你見有d 保留左係直

完成品

近期整得多天生鬈 又好想比人了解得清楚d

事關好多人整過都唔自然就好怕 其實真心睇手工

長氣左,sor

通常電完負離子幾個月,髮尾就會開叉,同變黃,頭頂新生出黎又好礙眼
好彩我唔襯短蔭,如果唔係要成日補電就慘
不過試過電髮俾人整損頭皮掛住同其他人吹水,痛死我,以後唔去果間

男仔兩三個月剪一次頭髮,次次咁整都幾甘 
tone 色 好多時 溝先最標準

其實好多時係高明度既色膏

正常黎講 搵到一個識做既 專業人士。。

同自己去搞 咁點睇都係自己整 危險d

假設你真係買左paimore 可能係會上網睇人包保鮮紙 如果你手摸到佢有熱熱地 paimore 唔岩有熱 會漲或斷 同埋漂既過程會有好多細微既野

當你愈重複漂得多 就愈危險,最嚴重係會甩頭髮(因為佢係揮發性產品

頭一兩三次可能無事,當愈重複 你既消耗同非專業所產生既問題會愈大

剩係講 你漂前會唔會用 頭皮隔離油?

如果本身無用開 都建議你買

漂前打底,再漂以唔沖 用闊齒梳去梳走colour 再補漂

如果 漂完仲有d 濁 要睇濁既情況

可能會用d 好高明度既紫色colour去溝洗頭水去tone

單用去黃果d 去tone,效用一般 對 濁濁地既情況黎講 好多時都會更濁

btw 你ok 就可以,我都係純粹提醒個風險同問題

可能開頭幾次真係無問題。。仲要受損偏幼
唔會成個頭做直咁肉酸下麻

少少內彎 C/J curl 都好呀 個尾。。。

電髮整損頭皮,係加熱?

天生鬈真係辛苦d
但,拉勻黎講都係一年三四次

好過鬈成咁 如果我係天生鬈都覺得煩

仲要無咩髮型可言。。。又亂又厚

chemical,後耐左出問題 有時會關家用洗護事
本身頭髮毛燥,嚟緊打算電曲髮,見樓豬話Lebel精華好,咁電完仲用唔用得?

同埋電完用邊個系列好?本身髮根到夜晚就會油油地,頭髮好似偏幼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞