[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#14

1001 回覆
16 Like 17 Dislike
想問額頭有髮旋但係又想整劉海有冇方法可以解決?
想問吓男仔第一次染髮應該有咩準備?
去salon會唔會好啲?
有 如輕輕剷旋位 或 chemical,壓一壓都會好d
正常緊係去salon 好d 因為完全無染過既係難上色d

而且 好易個根位 淺色d
但你有無話大約想做到咩效果
想搵樓主剪頭髮 tg你?
其實一直以泥都好想電髮+染髮
因為本身髮量唔多, 髮質幼細, 而且稍微偏乾, 個頭好塌
電髮(中長, 膊頭落少少) 想卷髮尾, 好似梨花頭咁, 但係又帶點慵懶隨性嗰種
染髮想染墨綠, 但係又唔想太黑... 偏淺色少少, 灰霧咁
但又唔可以太淺/太明顯... 因為公司未必ok
應該揀咩色好??
會唔會有唔洗漂嘅顏色呢? 好驚又電又染個頭髮會太dry
想問下shiseido同davines呢兩個牌子嘅洗護產品,你會比較推薦邊一個牌子

唔洗漂 但最好推淺再上
有無咩特別問題

琴日整 比左呢張圖髮型師
話想瀏海要弧型+臉側邊留兩條遮顴骨+髮尾要有層次感

最後我...

到底 係咪我描述得唔好 定點...
唔識剪

呢d 到膊長度要有d 輕感 線條野層次

你剪成果個係就咁 打橫剪。。

不過你果個長度 理想圖果個 擺向後果長度會有d 尷尬

同埋佢有layer 會容易翹
陰就無得執啦

周邊其他位都可以
Two block cut同undercut有咩分別?
想叫髮型師幫我剪韓國嗰種two block cut但一直都唔似
宜家用shiseido嘅洗頭水感覺易笠咗,但之前用davines好似冇乜問題,所以想請教下你覺得邊個牌子會係好啲
Tow block 個斜度多d

同埋睇髮質

青曬就同一隻色

two b 就有兩隻色 個青

最簡單咁講最易明

不過你講果種有無圖比我睇睇先

有d 講既 two,b 同我諗既會有唔同 相黎睇睇
我講緊本身個頭皮或頭髮有無咩特別問題

davines 有問題頭皮先好用

lebel
paimore
都溫和 幾好

我而家都用緊
如果頭髮天生攣 係咪唔建議剪陰?
男女?

其實會chemical 係無問題

因為無論佢長陰短陰,佢都係會天生鬈

只係長,墜d 所以看似無咁鬈
女 想剪齊斜陰
但好驚fail
我想問我依加頭髮夠唔夠長電呢啲
Hello,
我想問有無洗頭水推薦
想揾隻深層清潔,洗乾淨啲産品
日日gel頭又噴spray
好驚甩頭髮
Thank you
頭皮正正常常
無過敏無咩頭皮屑問題
佢唔chemical 一定fail

天生好鬈果d 我都明有時佢好想剪陰

所以而家有個方法係

都係好似直鉗咁既 但果隻鉗 係半月彎鉗

然後屈鬈佢 夾完

出到黎既效果,岩岩有個彎彎地咁 好靚同自然

個個天生鬈整完都好開心

但。。。佢係會生返長
而且因為短陰 所以會明顯dd 比起長陰既話

所以整左要有心理準備

雖然 整唔整個陰 其實佢都係會生返有鬈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞