[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#14

1001 回覆
16 Like 17 Dislike
呢個係關頭髮ph 值既問題

當頭髮接觸到 鹼(洗頭水

呈鋸齒狀既鱗狀表層會打開

而酸 (護髮素或treatment
係會收服返表層

如果長期打開而唔收服返,頭髮既養份隨之而流失

手感會變得粗糙粗鞋
一旦會電染 情況更明顯

所以就會有唔用護髮素 鬆d 既說話
可以
紫色 都好用 如受損髮質

不過我都係鐘意lebel,多d

雖然貴d

但我要試d 洗頭水 所以我都有用下其他
唔該曬巴打
咩筆直先

有隻千中頭可媲美dyson
用黎吹造型又好用
davines 藥性感覺強

lz 溫和d

如果瘡問題嚴重可以用d
咁你d 髮質都一定幾差下

頭皮有無痕或乾既感覺

咁問係因為要睇你想解決左髮質問題先定頭皮
但我會建議 頭皮

用lebel,lycomit,紅色
用埋佢隻橙色 rootsupli 可搽頭皮既護髮素

因為泡泡都會令到髮質同埋頭皮變得差

之前新聞有人用泡泡嚴重致敏 當然佢用得好密
而泡泡好差 除左料 之外 其實colour 係根據本身個頭去開色
兩樣野黎

kk 係包裏性 類似過膠咁,會直會墜

B5係保養 護理黎

天生乾 係因為chemical,乾 定天生鬈先

但呢兩樣野 本身個性質係唔同

而且我個人 如非必要都唔會用包裹性既野

1.本身你唔會點搞得爛人把頭髮 除非本身爛 我都寧願剪曬佢唔搞

2.平果類既包裹性既野 對人體唔好 對客 對staff 都唔好,所以我唔鐘意

3. 佢唔係保養品
宜家用緊root suppli但都係覺得有啲毛燥
想搵啲一星期一次home care
之前salon比過milbon anti frizz既試覺得幾好 但難買
巴打會唔會有類似推介定平平地milbon 4 4+ 4x系列都ok?頭髮幼但又毛燥應該用邊款唔該哂
喺屋企完三七分界嘅髮型,但係一落街有風就吹到亂晒,個瀏海又會吹反咗,有咩方法可以無咁易吹亂個髮型
頭髮好幼 唔多
同埋好容易出油
應該剪咩髮型
利申:大頭仔
千零蚊都ok
真心想問髮線M到好似比達咁 諗住電髮 留陰應該電邊隻卷度好?
如果root suppli 你都覺得毛燥

我諗一係你天生鬈
一係你吹頭既用品或方式有問題

如果你要用到milbon 偏重身既護理,我估係咁

如果男短唔多chemcial 要用到milbon既話 我擔心你日後可能會笠

,因為我都用緊root supli,我長期電染
天生偏直 但都唔係話太乾太散

電完髮洗完頭一舊野咁
Gel頭應該落咩先至冇咁一舊舊?
Styling (gel /hairspray

或電
想問下如果剩係染返新生白髮,應該用幾多度奶?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞