虹ヶ咲学園スクールアイドル同好会愛好者交流區暨動畫討論區(16)我永遠支持田中仁

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
唔佩服雨爺?
重有 開首嘅對白
ksks - wonderland
愛 - 快樂天才
艾瑪 - evergreen
果林Ching
evergreen個green係指果林比人NTR左 戴綠帽果隻green?
睇AS20章睇到心情好低落,做乜野karin同ai個角色好似一野唔同左咁嘅
暫時全世界d正常人都係同你一樣感想
唔洗驚
冇人識答你
我到底睇咗啲乜撚嘢
in case有人想知垃圾驚20章係咩劇情
嘗試寫個無咁toxic既summary

小妹去完留學番黎一入校門
就聽到有人話school idol部開live
小妹雖然覺得仲有人會搞錯部同同好會
但因為急住見大家都無咩所謂
點知去到現場就見到牙珠上台唱歌跳舞
玩家視點就應該最速3d mv
然後三船牙愛果林係後面伴舞

中間D問話情節飛一飛
就去到小妹同DD組對質
果林就話部個邊有top業界人支援
愛就我都睇唔明佢UP乜春 有人明個logic幫手講
但係部個邊淨係得一個人可以唱歌
問佢地做乜咁傻豬個part我又唔多明佢地點解人格分裂
有心理學人明既幫手講
小妹見佢地都心意已決 就決定去搵牙珠講數
牙珠: 我認同同好會既大家 佢地有實力係我既旗下學野
但我唔洗要你呢條廢柴 我既團隊有d好pro既音樂人啦
你條廢柴幫我說得佢地之後就收皮啦

之後小妹有d唔開心個陣撞到三船
三船:唔好意思呀雖然我同牙珠好熟又識佢老母
又係我帶佢黎同好會 但佢暴走我都幫你唔到
我係會長阻止唔到佢架啦 佢老母係理事長呀
你唔好咁啦 你其實都好叻叻架啦
我都撐你架 但我真係幫你唔到呀

喂原來牙珠係官2代 用老母權力迫害同好會喎
唔比練習 唔比上台
仲可以老點埋學生會d人做保安幫手camp鳩同好會

唔係話校風自由? 唔係話三船又做學生會長又idol好叻?
叫個細既側側膊都做唔到?

之後就輕鬆小小3團飲茶交流環節
同好會最後決定搞突擊live
點知就當日部個邊又搞突擊live
搶走晒大部分觀眾 又迫害下ksks咁

最後就同好會搞完場突擊live
雖然成果欠佳 但都搵到希望
大家傾緊下一步個陣
就到雫話我都決定25了

大致上係咁 前後次序可能有小小出入
有咩唔明唔好問
因為我都想搵人解釋比我聽
講番動畫第5集
要講番聲我唔應該質疑仁哥先
emma呢個角色太多留白位/唔嗲唔吊既設定
做主體既好難搵到一個靚既軸去寫
借果林ching肉碌黎過橋呢下都迥避左好多難位
又借佢開解/說得果林呢下
build up到個鐘意照顧人既姐姐聖母形象
雖然都係skip左說得其他人love你老母live呢下

今集emma講佢想做一個溫暖人心既偶像
同細個睇過idol片就變左idol豬
都係基於糞game入面講3rd solo既設定
糞game時空就係講emma細個個陣
有日出面打風定行雷又比人獨留兒童在家
驚到仆街個陣就上網見到idol片
比條片感動左先渡過到個晚
所以佢先feel到做idol係有咁大影響力
冇玩game
但做依一種If you can't beat them, join them
一定比人屌
好似bang dream / 不起眼女主
甚至NBA既KD 咁

另外新香港人加埋以權謀私真係正
雨狗一定寫唔出我覺得朋友好無聊 我唔需要朋友
而睇住你地班細路一齊果陣先意識到自己原來好想要呢一種過渡
佢只係流於非黑即白嘅描寫
LL嘅後加設定就好常見
通常係跟返聲優本人又或者無啦啦發生左d事好多人like就會逆輸入
如果你睇返第3回生放送 聲優本人講過佢想大家睇到一個平時作為領導者嘅大姐姐嘅另一面(當然果陣角色重未成形)
我諗佢想表達就係呢一種想講呢一個種改變 因為當時拎住嘅形容詞係用中文黎講係「純潔」?

當時到底講緊咩你其實係唔會睇得明
但你今時今日望返你會覺得係想大家睇到Sexy idol內心果一種反差,即係「朝香果林的形象不是這樣的」
而垃圾game處理呢一方面嘅手法係係廢人、迷路、弱智
動畫化之後 無聊可以開返頭幾次生放送黎睇 會發現好多野都突然明白左
唔完全正確
因為連can’t beat呢個過程都冇
完全冇諗過要打就直接加盟左
=林鄭 討論完畢
TLDR懶人包

希望搞返清楚我地唔係嬲緊個新角幾屈 執唔執個同好會
甚至三船仆唔仆街都唔想理
只係佢強姦本身嘅9人先係問題
負評一夜多左成千
最吹大d其實呢一刻大家都見證緊歷史
可能係lovelive 10年黎最撚柒嘅一次決定
比呢份劇本出街
我就唔係睇左好耐 得8年左右
都未見過成個Twitter屌撚到咁
連muse無啦啦執柒果陣都係哭喪多
定牙雨見到3團推成日內戰
所以搵計we connected
我又真係未見過3團人咁齊心屌佢老母
八奇領域
唔係呀 我見到好多人覺得沒乜野
我係fb 鬼佬谷都係淨見到屌嘅聲音 一係就抽中國水
唔係 我水區D朋友唔係咁講
你呃人 你被逼害妄想
LL界魯魯修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞