虹ヶ咲学園スクールアイドル同好会愛好者交流區暨動畫討論區(16)我永遠支持田中仁

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
未睇game劇情既建議唔洗睇
睇人d事後包膠整合好過
真係會睇到嘔血的
每一章都比到驚喜你 餵撚到你班仆街成口都係屎
至於步夢既 坦白講我自問假假地都步夢推 但如果講到有乜令我會推既
我都剩係答到係聲優既原因
步夢既角色除左青梅竹馬之外仲有d乜
軟綿綿既角色? 可愛? 王道女主角?
病嬌呢d就3次元逆輸入返過去既就唔計啦
由夢への一歩 , 開花宣言去到Saygoodbye淚呢3首歌
我都唔係幾feel到步夢既元素 我只係feel到似係大西本人既叫春
係去到Dream with You呢首真係跪撚左
所以我幾時都話好好彩佢地生性努力爭取到動畫化返黎
如果唔係有動畫化剩係旨意隻閪game 我真係唔係幾想像到佢地有幾撚無奈
咁辛苦終於拎到LoveLive呢個ip入面既角色做
點知隻閪game瘋狂delay
中間d空窗期靠d唔係有跟開都唔會知有呢樣野既節目
到終於捱到隻閪game出果時 點知原來真係閪撚到咁
話就話係以火火中心做發展 但夠膽死初期UR係無佢地份
弱撚柒智
王道屬性就一定有
不過王道本身依樣野又係好虛
如果就咁睇普通依個特點
可以聯想到踏實,一步一步
睇得出改名個陣有依方面
動畫入面自我介紹都有用到

如果再諗遠啲就可以係有毅力,努力家
不過唔知人設有冇
以上嘅野都唔易寫,寫又要一定篇福

Dream with you真係正
原本剩係聽歌都覺得正
睇埋詞之後
感受到對自己缺乏自信
而因為侑/你嘅關係可以踏出第一步
完全中哂人設同劇情

至於營運仆街死就緊
就算唔計虹
以前啲野聽過下都知lovelive營運有幾差
掛住掠水出哂前兩團嘅UR先食相真係差

雖然明白前兩團吸引力大好多
但最好嘅做法都係一開始就有27張UR
睇黎隻垃圾game真係趕得好嚴重
個陣開ser仲好奇點解虹團冇UR

其實第一集已經寫得好清楚成個故事嘅走向。步夢永遠係被侑拖住向前跑,而且好急,追唔上腳步,中間想叫侑停低但侑嘅心意同方向已經好清晰,所以冇理會佢嘅諗法。
經過左10集嘅推進之後,侑已經成長到由「我冇自己嘅夢想,但係可以支持有夢想嘅人我都好開心」(印象中係第三集)去到搵到自己嘅大好き。佢想令更多人認為呢一班有夢想嘅人,所以先搞sif,呢一條伏線由一開始已經鋪到今日,佢本心係從來都冇改變過。

一路係後面追趕嘅步夢,除左踏出左最初嘅一步,呢一步對佢黎講已經需要付出極大嘅努力,而坦白自己嘅心意之後就再追唔上侑,因為兩者對夢想嘅追求真係相差好遠,即好似上一段講咁,高咲侑扯住步夢跑但步夢完全跟唔上。
唔知係篇幅唔夠定特登啦,總之呢9集入面步夢係完全冇改變可言,但呢個就正正係我buy嘅地方。無論大西定步夢,每一次都強調自己係一個普通女仔,一步一步咁前進,如果佢真係無啦啦領悟左d野變到好有夢想就真係違背左步夢成個人設。第11集係必然會發生,因為一路追趕嘅步夢終會有爆煲嘅一日,如果佢係努力下就追到咁佢就唔係步夢。
我自己咁睇,咁你話啦佢特點係咩,我會答係到佢達成左目標嘅時候比起其他人更加令人感動,因為佢起跑線太低,就好似你見到大西唱到咁難聽但下一次唱得咁好呢一份激動比起楠木永遠都咁穩定成部錄音機咁更加感人。仆街d講就係你睇開條友考開0分,有一日佢拎到60分你都會好為佢開心。
由dream with you去到vivid world
成個心境由只有你同我去到盛載住9+1人嘅心意
只可以講後面d角色真係著數d
而頭幾集嘅角色歌都好明顯月冇左「絆」嘅成份係入面,直到艾瑪果集
亦因為咁樣其實一路都話頭1隻角色歌碟根本唔算個人回,佢地根本係為左幫llas抹屎忽搞到講唔到自身嘅產物
做idol嘅理由 點解一定要好遠大?
點解我做idol一定要獨當一面?
點解我唔可以為左成為你嘅唯一而行動?
本身動機無分大或小,可以你覺得咁樣好自私,但又有咩問題?
呢1個就係我希望見到嘅步夢,為左同青梅竹馬嘅約定呢d咁無聊嘅原因去努力嘅步夢。如果你係都要寫到佢可以唔再靠侑咁真係好撚廢下,個故,咁同前2代有咩分別
步夢個角色有小小特殊
如果抽離小小 以點解要擺呢個角色入prj黎解
個答案就係主角位既「你」唔會落場做idol
所以要斬件將idol既部分出黎做步夢
係呢個條件下注定步夢同「你」既關係一定係好特殊
亦都因為咁好多時步夢會變左「你」既掛件
只係替「你」係台上唱歌跳舞

打個比喻就將老女人牙果
有行動力同leadership既部分變左做「你」
岩岩落場做idol個陣既部分就係「步夢」
所以步夢既寫法大路d應該得3種
美少女夢工場/一世掛件(game)/自立[搵到追加目標]

暫時黎講由於game劇情鳩加大西玩病嬌neta玩得多
步夢個方向都係一世掛件
或者話如果斬走佢同「你」既連結
就係路人都不如

所以係動畫出黎前你問我步夢有咩吸引既話
我都真係答你大西d逆輸入同潛在病嬌屬性
開花宣言其實都開到個頭比步夢發展
點知比主線個車死左
主線個到要另外再寫 因為要講埋點樣用步夢同菜黎做祭品黎推蕉先解釋點解寫死左隻角
Saygoodbye直頭係寫比大西多過寫比步夢
所以dream with you remake步夢個下係好撚震撼
你終於唔洗靠無限既腦補去解釋個角色

下集個title係大家既夢想(小妹色)我既夢想(步夢色)
如動畫過往集數既寫法都應該會係步夢自己訓醒
動畫版步夢角度黎講牙菜代表既係憧憬
所以佢自己既「夢想」比憧憬既人「搶」走先咁hurt
白色相簿d就明明是我先來的
負面d就係以為自己踏出左一步 但比現實車幾巴
先發覺踏出一步既小妹 自己只係原地踏步

解心結個位都應該同好會圍爐談心架啦
呢d睇寫手功力既驚燈死唔講住
但我真係好神奇動畫組會幫步夢追加一個咩價值落去
但大膽估計下集會有夢への一步mv
美少女夢工場同掛件係有d分別
我諗大家會想見到終有一日係步夢lead住小妹
呢個開花宣言都有講
但依家既步夢係寫到沒有小妹什麼也不是
呢個咪LL動畫一路寫到太夢幻所以好無聊嘅原因
我諗都冇人認同LL動畫以前係好睇
只係你支持唔反咁解
講真下下寫到個leader一路進化到最後勁好打咁
我去睇火影算
呢個其實我睇完果林個集個諗法小小唔同左
頭3或4 其實係講緊個人特質
再無限上綱d可以話一人代表既一樣做idol所須既野
有呢個先鋪到仲間でライバル

之後d每集儲元氣彈
emma係團體集氣對應番步夢代表既勇氣
係physical limit->家庭/外在因素->表演者同自我既差異
咁樣一個一個step去解決
先到達到ライバルで仲間

頭3首可以話係無提到佢地之間絆
但呢3個基本上都係自我完結系idol既係唔洗強調
因為呢3個都寫明自己想做既唯一/目標出黎
另都因為佢地獨立鮮明
所以後面既元氣彈關鍵位都ksks同牙菜去處理
另一個有自己既唯一果林就用左黎收尾咁解
步夢只係想做小妹既唯一唔計
但點樣都好 2 3集都真係幾唔好睇下
都唔洗真係好好打
最少唔係糞驚咁拖小妹後腿先
為左一個人黎行動同過度依存兩樣野黎
依家就係步夢永遠係小妹掛件
永遠係後小妹一步同淨係識yes
唔洗你寫到步夢好好打
最少都似番個正常人先
雪菜女主角實未完
最鳩係kasumin
本身呢d煩膠系角色其實內心點都有d故事 先會造就佢之後嘅人格
但動畫前面根本寫唔到 成集唔知睇左咩就跳左上台唱歌
所以你見第2集根本其實冇咩人有感覺 冇感想可言
本身以為しずく回會補返
即係類似果林同艾瑪互相補充
但又完全冇
但しずく回成個故事都鋪得好完整 只係かすみん出黎開解佢果陣其實可以加入多d關於佢自己嘅內容
第二集d野寫得太直白無咩野要補充/悟到啫
彼方個集我都無咩感想要再特別寫
又咁講
其實比起步夢我覺得ksks先係唔係咁多補充個個
因為佢個目標太明確直白 (排完毒之後)
一個想做全世界最可愛既女仔呢d真係講到爛
你點加背景都係畫蛇添足/loop舊野 feel
佢有絕症就死
不要走
見到佢已經代入左某角色 第10集更加有某角色個影子
老女人?
微笑小香香
有做到個差異出黎既
https://twitter.com/aguri_onishi/status/1336665708848062467?s=19

係咪見好多同人圖所以出呢個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞