虹ヶ咲学園スクールアイドル同好会愛好者交流區暨動畫討論區(16)我永遠支持田中仁

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
我就覺
好比喻
首先個故事就淺白到唔洗解釋架啦我欣賞有2個地方:
1. 佢用開頭5分鐘令我充分了解到用左3年唔認識嘅人
2. 我睇完就明點解要搵本渡楓
但都有個問題就係其實個尾埋得唔好,簡單講即係彼方重過緊非人生活,呢一點其實冇轉變過,只係講左出黎釋懷左

如果你淨講劇情其實呢一集就真係普普通通啦,但如果你係鐘意深入分析就會明白唔係表面咁易解。

如果話平時果D叫彩蛋咁呢一集果D應該叫炸彈(?),因為佢唔單止係事但MIX D歌詞入去做致敬,佢係直接用彼方3首歌講完呢一集

「お料理 勉強 全力です!
もちろん、寝るのも全力です…?
朝昼晩」 - 眠れる森に行きたいな

首先故事一開首就補完左垃圾game嘅設定,垃圾game本身係話彼方係精英班所以要成日溫書咁上下先會好眼訓。
眠れる森に行きたいな呢一首歌非常非常淺白就係「我好眼訓我要訓覺」,而如果你用垃圾game個設定去睇其實就真係普通到極限,但經過動畫組嘅改寫你就會突然間覺得首歌變左第2個意思。

但我覺得最撚過份係2nd album嘅My Own Fairy-Tale,呢一首歌本身其實都唔係好知佢講乜春,無啦啦又咩夢世界又盛。

但如果所謂「夢之國」就係彼方一路搵緊嘅歸宿,睇完呢一集我可以好直接咁解釋夢之國就係同好會,係一個載住彼方夢想嘅場所。然而更加驚人嘅係下半part。

「みんな 夢の世界へようこそ
今日の彼方ちゃんは ワガママお姫様
みんなが笑顔で見られるこのお時間が
ずっと続けばいいんだ」 - My Own Fairy-Tale

「 ワガママ」係呢首歌出現左好多好多次,如果你淨睇垃圾game你理解到嘅「 ワガママ」應該就係我好任性,我想訓咪訓。經過呢一集之後呢一份任性就由自私昇華成為「我想不理後果咁樣堅守我同妹妹嘅夢」。呢一個任性嘅公主,同時成熟左幾百倍。

最後就係童話之星,呢一首歌其實相信大家都覺得平平無奇。
「1人じゃ描けない
素敵なお話 続くよ 続けよう
もっと もっと!!!
一緒に歌おうよ…」

但係如果呢一番說話係同小遙講嘅話,就變成一個溫柔嘅姐姐一路堅持所講嘅心聲。

當然呢堆野如果唔係田中仁寫你可以當我自己ff,藍色窗簾。但經過前幾集佢都係用歌詞黎貫穿成集,例如快樂天才、世界第一的wonderland、之前寫過嘅wish,我真心覺得佢研究d歌重深入過填詞人。
當然 當年屋企咁撚窮要上京打工嘅鬼頭配呢一個彼方果陣所表現出嘅感情一定強烈過佢係垃圾game好多好多
呢一集真係我認識嘅近江彼方配得最好嘅一段
但太長就廢事寫了
另外twitter見到有人話點解叫butterfly
係因為蝴蝶嘅雙翼係有兩對 一大一細
講緊兩姊妹
你可以當佢吹水但我其實幾buy
基本今次聲優同角色係好同步
鬼頭,田中,燈燈
依家睇靜子同果林點寫
仁哥最撚勁係將個本身角色設定鳩到仆街 完全唔知佢係做緊乜撚既角色都寫到咁撚立體
今集個震撼程度對我黎講既話
仁哥已經唔係剩係補完返個角色
誇張D講我覺得係直頭救埋個角色
我仁
追左虹團成大半年先知原來彼方個角色係咁....
仲以為佢只係一個好鐘意訓覺,間唔中會照顧下後輩既人
佢搞到我每集又有多一個角色有愛 我就嚟要變dd
咁又坦白講
其實我覺得ema果集麻麻既
分左d比果林無計
雖然果到寫埋wish入去都好撚神
睇下黎緊果林回點處理
終於有時間睇 啱啱睇完 好高質,
用角色說故事同
用故事說角色既分別

仁哥

因為同個妹嘈交所以d貨亂晒
唔係格硬吹,呢套野d細節位真係業界黎講都算top

佢頭上果兩執毛想點
認真答係扮緊羊角
彼方嘅design大多都同綿羊有關係的
就咁睇連好似冇乜存在感果個都寫得幾好

下集可能仲有驚喜
今集首歌啲畫面好似睇緊其他動畫嘅ending咁

題外話 今集mv個負責人係之前輝夜姬書記舞個大佬
sunrise爸爸真係勁撚到
今集首歌真係神撚到癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞