虹ヶ咲学園スクールアイドル同好会愛好者交流區暨動畫討論區(16)我永遠支持田中仁

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
最正係部電話都推埋
今集真係痴撚線
呢幕係暗示鬼滅之刃
炭仔咩住x豆子係上面
覺唔覺得侑這個爽快的回答,好似一下化解左步夢積壓的怨氣,見到其他地方啲人話變school days 向,我又唔太覺,感覺步夢解放左咁
豬撚呢把把聲先係佢本音?感覺唔同平時咁高key 嘅
如果侑係答 你誤左會啦bla bla bla 一定會整到韓劇咁
但而家個走向正路好多
收音問題 好大回音
係,呢下回答我幾鐘意,完全唔拖泥帶水,同埋侑個語氣好似知你實會咁問,有準備咁

呢一度加支煙就perfect 池
小妹今集成個P4A番長咁
睇左攻略先入場
因為今集步夢既爆發
係school idol步夢同百合腦步夢一齊爆發
小妹今集個即答係解決左百合腦個半邊
而淨低個半邊對小妹黎講輕鬆啦
唔係步夢推,所以其實條感情線我個人而言都係食住花生睇佢殺人,冇咩感受可言。但今集中段嘅學園偶像嘅意義係邊果度真係幾touch到我,特別係一路走來嘅呢一條路,1d都唔好行。

呢一度其實係借虹咲學園嘅其他人,唔同嘅學生去表達校園偶像同佢地嘅支持者之間嘅關係,你可以當係寫比我地所有人嘅訊息。相信你如果對LoveLive有感情嘅人都好難否認自己係校園偶像愛好者嘅身份。

對你黎講校園偶像係乜野?比你投放感情就好似你女朋友一樣嘅對象?係你可以由佢搵到治癒嘅感覺?定係好似高咲侑一樣因為我冇夢想,又或者我追求唔到自己嘅夢想,希望想見到有夢想嘅人閃閃發光?其實所有答案都冇問題,今集中段嘅每一句說話其實都係講緊比大家聽。

可以見到自己個推,可以為佢應授果一種「悸動」(你可以睇下高咲侑寫比學生會嘅report),相信唔需要我多解釋。

「みんなで叶える物語」,係LoveLive咁多年以黎嘅中心思想,而呢一樣野直到虹咲動畫出世之前其實並無好好咁表達過。點解你會咁buy呢個中心係因為你係live,係cv身上反映出嘅感受黎,因為你可以親身係佢地身上見證過呢一個一直實現嘅故事。然而呢一點係LL不論手機遊戲又或者動畫舊作其實都表達得非常差,特別係LLAS,本身隻遊戲係應該要為左呢個中心主題而寫,但而家變左咩樣大家都知...

由第一集開始,虹咲就一路探討定到底「我地」同「佢地」之間嘅連繫係一件點樣嘅事。代表住「我地」嘅高咲侑仆心仆命,希望佢鐘意嘅學園偶像可以比更多人認識,可以係更大嘅場所入面演出,呢一份感情又唔會唔感同身受?
但係個重點係後半部份,呢一份感情並唔係單向嘅,動畫嘅slogan係「届け!ときめき――。」,淺白D咁講係「我對你黎講又係乜野?」學園偶像發出嘅光輝有冇傳達到比你,取決於你感受到演出者想表達嘅事,佢地努力嘅原因,甚至聲優同角色之間嘅共嗚(相信你有追開呢度post都知道動畫組刻意寫到兩者好多重疊)。所以其實呢一個係需要兩者交流嘅過程,並唔係單純嘅「我支持你」,而呢個就係大家咁鐘意lovelive嘅原因。

已經第12集了,我明白呢一季係寫得好急促,但如果你係因為動畫先入坑嘅人,好希望你可以明白到呢一套動畫對於佢地9個人嘅含意,呢一份等左3年幾嘅期待。呢一套動畫比起以往所有LL嘅產物,更加切合佢本身嘅精神。

p.s 我屌你老母你LLAS亂鳩咁插人咪自己強姦緊自己個主旨囉,我屌你老母臭閪
係,好似睇穿步夢下一步想點咁
老女人卡通果時 會表達到搵外力者黎協助咁樣FEEL到みんなで叶える物語個位係係snow halation前 d人一齊黎剷雪同埋movie果時
水既唔知唔敢講
但剩用卡通既老女人同火火計既 我會覺得火火真係表達得好好多
我步夢推都無撚野講啦
逼死哂d同人創作 平時d 9up ff都無佢咁癲 唔係話步夢殺撚左小妹就殺撚左條菜
今集係小妹步夢線果part表現得勁沉重 果種張力真係睇到我
幾欣賞動畫今集鋪步夢個爆發
係同時由百合腦同作為school idol既步夢兩方面一齊入手
步夢個形象真係前所未有咁立體
百合腦個邊唔熟唔寫了

牙菜除左係天降系女主之外
佢係劇中好多時都代表住「憧憬」
由步夢個角度睇
小妹同牙菜越行越埋到今集互相支撐
暗示住小妹成長到可以同「憧憬」並肩作戰

相反步夢係小妹問佢想係咩stage表現個陣
步夢苦笑左下迴避問題
呢下講緊佢心不在焉外
亦都暗示步夢係未搵到自己方向
針對d講就係「原地踏步」

所以小妹想講「將來」個陣
就變左今集第二個爆發點
步夢係第一集個陣用自己既「一步」為小妹帶黎左方向
一條可以一齊前進既路
但係呢「一步」反而將小妹帶去一個自己觸摸唔到既地方
事前其實有哂心理準備今集會好爆
因為平時班聲優間中先會有下d twitter上面既互動...
今集播之前見到楠木同大西係twitter到互相9up都feel到今集黎料
本身預期係今集之外會完到呢條線 之後有首步夢既歌
但估唔到係黎到呢個地步
燈左成個星期今集唱首一步/開花就完
點知
知大西演技差
所以都唔洗佢講咁多野
完全靠畫面推
on9 大西d演技已經爐火純青到去呢個唔洗講野剩靠動作已經夠既地步
大西沒有輸
你想做下個小妹定下條菜
唔係講笑
今集佢d演技勁到
我差d以為佢真係殺過人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞