虹ヶ咲学園スクールアイドル同好会愛好者交流區暨動畫討論區(16)我永遠支持田中仁

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
喂水區班人出黎解釋點解虹無比官方迫害未
傻閪moon po水狗用你隻閪眼睇多D出面個世界啦
想知你地係咪覺得llas個劇本好好睇好撚神
你班冚家剷平時去廁所係舉開左腳定右腳
燥燥地
可唔可以上一上水一齊理性分析下
屌你老母見到個新角色係香港人就出哂水扯哂旗
香港から但係用強權逼害打壓
屌你老母咁都出到水我真係給你跪了
對於LLAS個新嘅香港偶像講普通話事件,我有啲諗法,歡迎大家討論下。
tldr:多啲感謝官方,嘗試教官方廣東話,逐步取代普通話設定。
正文:
其實LL肯用香港呢個設定,我已經好感恩。原本佢哋可以用上海、北京,宜加變相幫香港宣傳。角色登場初時講過一句廣東話「冇問題啦!」,雖然後來又講返普通話,最近又唱普通話歌。但點都好,至少廣東話曾經被記錄過,香港嘅曝光度點都高咗。
對於宜加唔上唔落嘅狀況,我覺得比起煽動小粉紅炎上,或者由反共一方炎上,不如我哋採取結交方式。例如未來radio寫信去表達:「身為香港人,對香港偶像好有親切感!」,或者寫去公司表達謝意。仲有,作詞人我覺得都係突破位,因為虹咲以往每個idol都係keep住同一個人/團隊負責哂所有solo歌。例如果林嘅三首solo都係BEATNINE負責,而最新嗰首三地語言歌亦係由佢負責,可以推斷未來香港偶像嘅歌都係由佢包辦,所以只要集中向佢游說就夠。
我覺得向故事作者、作詞人表達謝意之餘,仲可以教一啲簡單廣東話,例如「加油(gaa jau)」「一二三四(練習打拍子)」「好勁呀」之類。萬一未來獲得採用,廣東話嘅使用比例就會上升,普通話就會無形中被捨棄。呢種慢性滲透,唔會一下子引起小粉紅炎上,但長此可以抹除中共特色。
廣東話同普通話,或者係香港同中共嘅鬥爭,唔係咁容易一朝一夕去判定成敗。既然對方玩滲透,我哋就要以其人之道還治其人之身。舊年嘅事件成功令香港登上世界舞台,宜家有呢個機會可能可以進一步宣傳,我哋就要好好把握,積極宣揚:Hong Kong is not China。
我睇到一半已經笑到差D暈
我真係多撚謝你!!!

雨狗係日本黃子華
你就水區黃子華
點跟呀
個故仔點睇都係寫緊你Hong Kong=China啵Cfu
寫到你香港人角色一黎就空降強權打壓
咁都寫得出呢堆字
好波
表達謝意
屌你老尾
佢係咪會講狗都有屋企人D大愛撚?
練習又Bam你 部又廢鳩你

我地都係ksks
只係要求9個人齊齊整整
但2年內可以比人拆散第3次
如果你真心覺得官方係冇惡意
咁你應該係弱智
起初,牙雨寫廢步夢的時候,
我沉默了,因為我不是步夢推。

當他寫廢雪菜時候,
我沉默了,因為我不是雪菜推。

當他加入三船的時候,
我沉默了,因為我是LL人,大家一家人。

當他寫柒DiverDiva的時候,
我沉默了,因為我兩個都唔推。

最後當他終於搞鳩我個推時,
再也沒有人站起來為我說話了。
新香港人做偶像
冇玩隻game,請問邊度可以睇到今回個劇情,見到呢幅相咁樣,唔撚係呀?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞