虹ヶ咲学園スクールアイドル同好会愛好者交流區暨動畫討論區(16)我永遠支持田中仁

1001 回覆
5 Like 5 Dislike

跪了
唔啦
25既
都係,應該都會有比意見

同埋雨水停頓諗起呢段

https://youtu.be/jaDIQ9qUDuM?t=134
「私は!桜坂しずくのこと大好きだから!!」
普段自分のことある意味偽って一人称「かすみん」で通してるかすみがここで「私」を使う意味…
其實再睇返圖2 黑色果邊係冇項鍊 但圖一係有
咁代表d咩就自己ff唔會有答案
第一季用完9集介紹members ,淨返嗰幾集推劇情會唔會有啲趕
一般嚟講呢種一集一個角色介紹/入團嘅部分通常都悶,但呢套淨係睇角色介紹回都好好睇
可能因為官方對虹團都幾hea下,令到9人啲設定甩皮甩骨咁,直到動畫為9人「補完」,增添角色嘅細節,令佢哋更加立體化。呢個過程都吸引咗我哋嘅眼球
仲有唔少致敬位同彩蛋,令一直支持虹團嘅fans睇得更投入
之前每個人都唔少小設定
但分散係唔同媒體到
依家動畫重新整理一次再每項設定加兩隻字潤色
有種真係我岩岩先認識到既feel
動畫化之前,啲小設定可能係用嚟應酬下班虹fans
本身無追開虹團
當動畫睇
總括黎講最鐘意今集同第一集
講起編幅問題都有d擔心下集
最近幾集純個人回係睇得好開心
但我諗番3/4集要同時推主時再個人回
有d岩岩開始睇既朋友話跟唔到個節奏
就有d擔心
推主線*
因為今腐探討嘅野唔同左好多
當年LL只係圍住追夢同埋廢校2個主體黎敍事
角色心中嘅掙扎其實只有入唔入團呢d小事
同時你都理所當然咁樣知道佢實會入架啦
結果咪你會想佢快手完左佢做9人劇情
唔係話咁樣唔好 當年係好新鮮 只係到左2020年重係呢d故我一定屌你老母咁解

而呢一套虹動畫想探討嘅野成熟往前2代好多好多
角色唔再只係著眼d無聊野然後吹到好大件事咁(要贏LL, 入唔入隊)
佢地心中嘅掙扎已經變成d成熟少少嘅方向
例如 尊重他人嘅大好き嘅せつ菜、就算知道自己唔係最可愛但都相信自己嘅かすみん、咩都精通但搵唔到自己路向嘅愛等等
你要有呢d層次嘅反思先托得起個人回
*今次
因為上面篇野嘅原因 今次成條主級線係好似比人殺左咁
你睇到而家都講唔出其實所謂主線係乜野
照下集個方向佢似會加d對手入去打比賽咁上下
但其實呢d對手我覺得都只係引出角色反思自身嘅引子咁解
最終目的仍然係加強角色而唔係為左打boss先搞咁強野
再插多刀就係點解llas可以垃圾成咁
就係因為佢重流於為左達成xxxxx(例如救校、贏大賽)而寫,亦即係重係LL第一代個框入面
最大獲係LLAS連人物角色都未確立到既情況下
仲要玩高難度劇情又25又發癲

邊似得前2代個個都知係咩角色個背景咁充實
寫25不嬲都唔係問題
柒D講句火影佐助25你都唔會反感
柒在佢理由牽強到極限根本好難認同佢
為左呢一日
個女人殺左幾多人
佢搞權鬥趕走mayu同牙秀
呢個當時睇已經唔覺得係魔術
想上網訂comic books同cd,請問一下有邊個網推薦
簡單方便就AMAZON
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞