『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
我#141寫咗

跟據現行t4 dependent visa要比既proof
如果有joint ac 要提供6款唔同既地址證明
如果冇joint ac 要提供12款唔同地址證明
可以包括銀行信 政府信 租約 水電媒 電話費 上網費 etc

利申 上年幫個fd搞完

基本上冇乜人齊到咁多證明 除非你2年前開始plan定
我fd冇joint ac比咗8款過咗 佢個fd7款唔過 都要睇home office prove嗰個人

最簡單方法就係簽紙結婚
更新咗
留名

帶唔到老豆去
住夠6年係咪都好難申請到老豆去? 到時佢應該60歲
你如果bno visa帶唔到長輩去 入咗籍更加唔洗諗
一年全球都冇5個人成功申請到
要證明你家人已經完全照顧唔到自己 亦都冇親戚照顧到佢 同埋該國政府醫療照顧唔到先有可能申請到
基本上香港居民唔洗諗
一齊兩年嘅partner帶得 最親嘅人反而唔帶得
點解帶唔到啊? 證明唔到highly dependent你?
無咁簡單

如果你仲證明都同香港有close relationship,應該都算係香港嘅ordinary resident。

除非你斷哂香港嘅嘢,例如銀行戶口,地址,選民登記,etc,咁就另計

https://youtu.be/pyIbVc3B8gA
睇定啲先,下年會有好多cases,到時再睇有咩情況囉,唔好依家就自限先,一切都有可能嘅!
5)其他家庭成員, 要證明高度依賴 BNO VISA 申請人

唔知巴打可否講下
如果有工作能力,但冇乜積蓄,可唔可以apply as dependent
因為我只可以寄生我BNO老母
睇#164
Sad 諗緊斷手定斷腳好
97前定後出世?
如果97後可能用到household member route
97前就搵holder做partner
Household member route唔得咩?

97前
有冇gay佬同我假結婚
女女ok
挪威新護照
你搵件BC/BNO或BC/BNO後代結婚la
好似早兩頁咁講
都仲要睇status holder 肯唔肯走
所以加番「可能」兩隻字穩陣啲
我都諗緊 可能要斷曬先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞