『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
2月中之後用app apply, 直情去都唔洗去
咁係唔係11月已經開始計入個5年內
如果bno 持有人5年內係英國生育
子女係計bno 定bc?
廁所板
想問下 2月23如果inside uk apply都唔洗去visa centre??
其實大陸宜家講明不承認BNO作為旅遊證件,咁會唔會遲啲有BNO 係身過關/放係行李到既就犯法?
Bno冇繼承 你未入籍你子女唔會有bc
所以係拎廁板
按字面計唔可以
不過港共一向有自己標準
同埋英國方面好似唔一定要實體證件先搞到LOTR
BC
補充父母都係BNO,係英國出世係BC
如果你可以用到app 去嘟你本護照同影相
就唔駛去

本身已經喺英國嘅
咁係最方便

同埋我自己估,用app 嘅,到時拎BRP
係自己搵間post office 補做fingerprint

book 左biometric 嘅
按過往做法,就只係拎封信去指定post office拎就得
好驚咁點證明自己係BNO holder 假設有一日真係唔可以帶bno出境
BNO VISA終於來了。英國政府宣布,將於1月31日(周日)起,開放讓持英國國民(海外)護照(BNO)的香港人申請BNO居留簽證,相關持有人可於2月23日起,透過手機應用程式掃描護照辦理,毋須到簽證申請中心。英國政府已決定延長「特許入境許可(LOTR)」至今年3月底,而用手機應用程式的申請人沒有抵英時間限制,可自行決定何時出發。

之後到你成功ILR+攞BC就佢都變BC
驚就人同bno分開
bno寄去外地再拎返
父母有ILR時子女可以登記BC

If you're under 18
You can register to become a British citizen if one of your parents considered the UK as their home and did any of the following after you were born:
got indefinite leave to remain in the UK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞