『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
咁就煩,屋企人話走又唔走咁
老豆老母是但一面有冇bno?
有就簡單你同佢哋分開走都得
no就算啦
冇,搞到要自己走。
想問問同女友一齊左五年
但得我有bno 同我地無同居

有無方法可以證明到?
or 簽左紙穩陣啲?
其實LOTR過咗1月31號仲可唔可以申請,諗住2月中過到去先照肺申請BNO VISA
無人知, 不過我估應該都可以
但係有乜理由唔香港申請定
佢用類似EU SETTLEMENT既系統, 我估應該都差唔多既時間就批
It usually takes around 5 working days for complete applications to be processed if no further information is required, but it can take up to a month.
驚如果多人申請,唔知1個月得唔得,同埋淆港共落閘唔比人走

但係香港申請咗再過去等消息得唔得?
我唔建議搞到自己個 case 變 exceptional case。
驚落閘應該要依加出發

如果用VISITOR身份入, 收到BNO VISA 果時一出一入應該無問題
2月用LOTR(如果仲有) 左既就唔知, 暫時諗唔到會有乜問題
你指係:
香港申請咗過去等消息

LOTR過咗去先申請?
其實我覺得31號頭幾日應該唔會好多人申請
一黎好似好多人打算5-6月先走
二黎仲係TIER 5, 睇定D先
其實可以月尾開始申請前走,至多賠糧

btw thanks
走到一早8-12月走左
依加走又未有BNO VISA, 去到又LOCK DOWN到2月中
本來諗住3月尾申請咗VISA先走,但個形勢好似變得愈嚟愈快,愈嚟愈惡劣,驚開始申請,人同錢走得愈多,港共會愈快落閘
俾我就申請定
都唔知要幾耐先批到
佢批完應該有幾個月至半年內入境
估計同其他VISA一樣
申請果時入埋半年內既TRAVEL DATE, 可以係果日既前後幾星期內入

可能到時再提早入都得掛
我諗好多人個 concern 都係
1. 要批幾耐
2. 批咗要幾多日內用
然後再推算自己個申請時機。
前者。

後者嘅話,現時已公布嘅政策已經包括在內。
想問下補交文件的話,佢比左個 人名同Team 地址我,咁我係唔係快遞/掛號空郵都冇問題?
thx so much
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞