『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
巴絲打係香港做體檢拎特衰定bno去
諗住出境特衰 入境bno
唔係你用邊本passport apply visa就用邊本咩
有樣野想問,

假設有本expired既BNO passport, 咁我地可以係31/1開始申請 BNO passport, 咁如果我而家一直搵唔到工, 又唔想過去交租住 。 打算31/1 之後入境, 係咪已經冇左個LOTR加上直到我有本新既BNO前都唔可以做野?
1月31日之後就係拎bno visa 唔係LOTR啦
你有visa就有brp可以開工
唔關你本bno事 你有咁既資格就得
好, 姐係31/1 之後其實LOTR係變左做BNO VISA, 唔洗要一本renewed左既BNO passport都有working permit 咁樣?
thanks
transferwise
英國只收GBP
HK只收HKD
姐係你係英國戶口入面既HKD其實入唔到俾transferwise
一係你用英國戶口既MULTI CURRENCY DEBIT CARD (如有) (有手續費, 好似幾貴)
但呢個方法好似只可以入錢落transferwise borderless account
transferwise borderless account 再轉返GBP入英國戶口收幾蚊HKD手續費

唔係好SURE
LOTR 唔係BNO VISA
有LOTR都要再申請過
所以個問題就係LOTR 係1/31之後我冇一本RENEWED左既BNO 係個段時間其間有冇work permit
你有visa就有working permit 好難明咩?
你本bno除左入境用之外係無用
申請bno visa唔洗renew bno
UP咩9?
LOTR有6個月
其間申請VISA
由頭到尾都唔洗BNO係手
邊到睇到
你攪亂咗BNO passport同BNO visa
呢度係兩個概念
LM
BNO國籍持有人個仔可以申請嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞