『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
有人講過話IHS有得月供
https://www.gov.uk/guidance/hong-kong-british-national-overseas-visa-applications#how-to-apply
You’ll need to pay the Immigration Health Surcharge (IHS) in full when you apply for the Hong Kong BN(O) visa.
原來呢個情況唔APPLY落BNO VISA

謝指正
Yes,同埋 IHS 係會加價的。
結婚?
如果對方冇BNO 應該要註冊左Civil partnership/結左婚先得...? 如果對方都有BNO 各自申請過去都得啦
我怕香港TB Test DOWN機
https://www.gov.uk/marriages-civil-partnerships

英國同性做Civil partnership或者結婚都一定冇問題 問題係你地ready未姐
之前大把人輪緊啦,之後呢.....真係唔知點先做得切
https://www.gov.uk/uk-family-visa/partner-spouse

咁如果去到之後先結婚又點計?理論上British Citizen嘅訂婚對象可以申請Family Visa 但BNO情況複雜 唔知點計 相信之後應該有更清楚嘅policy掛

如果唔係好慘囉 去到之後想同個冇BNO嘅人結婚同住都唔得
10萬人排TB Test,都己仆哂街。冇TB Report 又冇得申請BNO/VISA,咁咪又要LOTR
幾十萬人有興趣,港共仲日日幫手推高個熱情,到時可能唔止十萬人輪TB test......
就喺想問呢點。
好似話去結婚個visa係唔同
或者可以叫佢攞working holiday visa先 起碼都可以留低兩年 一齊過左去先再算
咁仲簡單啦 佢去讀大學 讀完仲可以攞兩年working visa 搞得嚟都五六年 你都攞埋Citizenship 到時結婚佢一定可以攞永居
麻煩晒各巴絲打。我同佢再傾吓
諗住月尾先黎排TB Test嘅可以抖陣
上年做TB Test已經迫到好似年宵咁多人

睇吓月尾開波嗰陣有無話申請人要幾耐起身過英國
如果有寫,咁就隔一隔咗啲貪得意未諗住走,純粹走去爭排第一嘅人
TB Test你等咗幾耐?
爸打我都係同路人 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞