『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
任何 365 日內都唔可以有超過 180 日離開英國,否則由頭計過
咁都夠我環歐遊
重點:
1. 18-23 歲嘅手足,如果父親或者母親有 BNO,可以申請自己移民英國
2. 如果 BNO 或者 BNO 嘅仔女亦可再帶其他家屬(例如非香港籍配偶、BNO 個孫)入境英國
3. 已經喺英國嘅手足,如果而家已經攞緊 5+1 settlement route 簽證(例如專業移民、家庭移民)可以轉 BNO visa,唔使由頭計過;其他簽證(例如學生簽證、工作假期、亦似乎包括 BNO LOTR)就唔計,轉 BNO visa 先開始由頭計 5+1。
生活費個standard要幾多?
計唔計埋IB
配偶子女都要通常居住香港
留意返入籍係5年唔過450日
如果你想6年即攞BC得頭一年可以離開180日
想帶無BNO 嘅女朋友去英國
係咪要證明2年同居?叫agent 俾張租約證明我得唔得
想知拎住bno 去留學 新policy 下係咪仲要申請t4 visa
bno visa著數啲
2021 年 - 離開180日
2022年 - 離開90日
2023年 - 離開90日
2024年 - 離開 90日
2025年 - 離開90日
2026年 - 離開90日

係咪環球遊就要咁plan

好在有你重要資訊,等陣去多左90日就柒

你呢個計劃真係去旅行去到盡
係香港打滾左10幾年,都係時候放下工作
做下有意義既野,難道要老來先可以戀愛咩
BNO VISA 連 full time工都做得,點會唔俾做part time
兩年既銀行statement,mpf, tax return, monthly statement
留意技術上唔係計年份, 係365日內
唔好諗住21年尾走180日跟住22年頭走90日咁
Ok 所以我建議 齊頭數咁,月頭登英,例如1/4 咁好數d
仲係學生(外國)
讀緊書期間同居2年得唔得

無聯名戶口,無番工
唔關事,你冇得揀齊頭數。
最新規則係任何 365 日入面唔可以離開超過 180 日。

換句話說,你係要每日睇住自己喺對上 365 日入面,有幾多日唔喺英國,如果數到有 181 日或以上,基本上就 DQ 咗。

所以要 keep 返好自己出入境嘅時間同證據,特別係冇咗 exit stamp,我懷疑 border force 啲 record 總有甩漏。
咁深奧
總之我計住離開英國日子
唔好去到咁盡 180
好似140日既,就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞