『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊

1001 回覆
75 Like 6 Dislike
未就係去當地既Visa office 搞

應該你上網make appoint 時 會 俾埋當地地址你
BRP重點係可能出埋NI比你?
想問下有冇人知
我有BNO 女朋友冇(97後) 我地未結婚+冇同居 (冇任何野證明我地係unmarried partner)

咁如果我申請左BNO VISA 佢用特衰係到留(180日後出一出境再入返黎)or申請working holiday係到同我同居2年儲evidence

咁我會唔會要等埋佢夠5+1(我total 8年)先拎到英國籍?

定係我夠5+1就有 佢就過多2年先有咁樣?

可能巴打工種專業. 有好多工都要NI. 無既話HR都廢時理你點解釋. 特別而家大把人Apply份工.
BTW, 仲有Register to vote 都要NI, 冇NI要交proof of identity麻煩好多.
即刻結婚,帶佢過去

BNO visa中途無得加人
你想佢中間spouse visa join你?
首先永續 180日 visitor 呢招好易被 boarder 當佢 intent to overstay,然後 bam 咗佢。而佢做 visitor 嘅時間唔會計入 5+1。visitor 冇醫療冇得返工呢啲唔講了。

咁就一係你先娶咗佢,然後大家一齊 BN(O) visa。

另一個係佢自力行其他 route,例如先 working holiday 然後盡快轉 working visa。但留意 working holiday 係唔計 settlement 嘅 5+1,佢要由佢拎到 working visa 嗰吓先計。呢條 route 你哋會各自入籍,正常你會入到籍先。個風險就係佢搵唔到老細幫佢出 working visa,或者中途畀人炒咗而搵唔到工續命,而你又未拎到 BC,佢就未必再留到喺英國。

依家亦未研究到一個 BN(O) 過咗英國先同居甚至結婚,可唔可以中途加人做家庭成員申請 BN(O)。

簡單啲講,你哋要諗清諗楚係咪都打算同對方過世。如果唔係,佢就要有能力同信心自力行 working visa 技術移民條路。

結婚同移民都係重要決定,依家仲要一齊計劃嘅話,真係要坐低坦誠傾清楚。

祝巴打好運。
其實都有可能得,如果主申請人申請2.5年簽證,之後續簽時唔知可唔可以加配偶。
得閒爬 post 啫
其實我冇 BNO, 兩老唔肯帶我走,唯有研究讀書移民
加油 世界咁大 總有一個地方容得下被迫害既最後一代香港人
祝君好

路係人行出黎
用worse scenario諗嘢啦
真係到時加唔到人咪變咗硬食?
一日未apply一日仲有得揀
等你個出閘報告啦
走得好走,唔好等,快啲!情況只會越來越差。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞