食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
其實佢篇文有乜錯?

佢唔係advocate 食素既人 唔好食人造肉
佢只係指出 人造肉 唔係整比素食者
錯在太戇鳩,stereotypes左素食者
事實上有素食者係同佢講咁唔食人造肉,但食既都大有人在,唔知佢做乜撚
唉...因為食用用途生物係環境吸收嘅污染物重金屬係長時間累積。
你食用佢就係同時食埋佢一世累積吸收嘅污染物。

所以基本邏輯就係,我當同樣地受污染,
你食100g嘅肉污染物就係100g嘅植物嘅倍數以上。
(視乎咩肉,農藥就係菜嘅7倍以上,穀物類嘅幾十倍以上)
當然你都可以拗話食菜etc要食幾多先飽。但係基本除數姐,自己計吓咪得。

咁當然,如果你唔好好選擇來源素食都可以好唔健康。
而我都唔係素食者,我屋企唔係開素食公司

滿唔滿意?
一個post要講依啲頭盔廢話要我講咁多次。
唔認同咪唔認同囖,一個二個話spin...spin乜春姐?
好心啦,討論素食好處嘅人就一定支持素食嘅咩
咩年代啊 認真討論曬時間係到質疑動機啦,拗贏有獎咩?
其實我覺得人地食屎都好 關你撚事咩
你可以當佢信仰咁睇 唔信無得強求 respect
鬥齋
斬腳趾避沙蟲?
所以食補充品對你嘅程度係去到斬腳趾,
而致命疾病嘅程度只係沙蟲?

宜家食物安全問題引致致命疾病 係常態,
因為常態嘅雜食飲食習慣令到大家健康受損同埋要服用更多嘅藥物。
依啲藥一大部分係副作用影響身體機能嘅毒藥,
然而大家就唔當依啲藥係額外not natural嘅補充品,又唔當係一個成本。

反而覺得恆常食其他營養補充品,咩B12啊鐵啊etc,依啲就好負面。

邏輯係咁?
宜個就係你自己滑坡謬誤啦。
有奬無奬你自己講既,我撚知你,唔好被害妄想

你defence啲乜一件事,你邏輯有問題我就point out

食品安全議題完全係第二件事,撈埋素食肉食黎講就係弱撚智,依個有腦都知

至於你支持啲乜關我撚事咩,我唔想知你都唔洗講
素肉同人造肉的確唔同
但我唔係素膠關我撚事
係,食精制食物差過食肉
而且事實上都有好多人為左控制卡路里選擇食營養啫喱果啲。
其實道理係一樣。

我講緊嘅就係為左*盡量*減少吸收致癌/污染物。
而選擇食補充品同素食。

如果你覺得長壽,年老後耳目聰明係重要嘅,
好似哈佛一個人類學教授咁,
佢直頭一日兩餐(佢只食兩餐)都係食啲天然發酵檸檬仔豆芽黃瓜連皮食。

所以真係淨係食補充品係無話唔合理。
你唔想知咪唔好回,一係block左我
on99
好撚好笑
有啲醫生推廣自然療添,叫啲癌症病人唔好接受治療,結果咪死撚晒囉
食肉好差咩
肉類作為蛋白質來源不知幾優質
咩食菜都可以吸收蛋白質完全偽命題
不論蛋白質既種類, 量, 同吸收率肉係完全outplay素食
素食要做到同等營養要花勁多努力先得
我有講過想知?
我屌柒你邏輯有問題咋弱智狗
竟然可以覺得食品安全議題同飲食習慣選擇無密切關係?

佩服佩服。竟然連一隻猩猩都識得上網。
大佬
安全肉食vs安全素食
唔安全肉食就vs唔安全素食

你上邊用唔安全肉食vs安全素食,咁比較條撚?

弱智就摺撚埋啦
你舉一個唔相關嘅例子,其實係乜都無回應到。

我唔係話有醫生support就係正確,我講得好清楚佢地有充分理由支持所以我先覺得有可信性。
咁當然你都可以完全唔睇嘅,咁個討論咪就係咁囖。
安全肉食 求其作啲野出黎拗交
你咪撚柒啦,上邊就話肉既來源唔安全,所以食素

而事實素同肉都有安全,都有唔安全,要比較就apple to apple

吹撚到肉類咩重金屬農藥,人唔笑狗都吠
素食者係on柒鳩
打獵又唔撚比,明明打獵比起肉類工場對動物既傷害同碳排放都係減少勁多
呢啲撚樣掟比科莫多龍食就最啱,生勾勾扯佢地啲腸出嚟,咁唔鐘意殺生吖嗱
其實成篇嘢都係反駁返部分人嘅指控喎

人造肉出之後有啲on9話啲vegan齋口不齋心,佢呢篇嘢都只係駁返講主要係for食肉嘅人,可以環保啲,同用「食齋嘅人未必一嚟就接受到呢啲產品」嚟駁班on9

或者個論述上有問題,但係個中心都係歡迎呢啲product㗎喎
素撚表示樂看其成
手持BYND口享beyond meat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞