食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
屌你老母真係麻鳩煩煩
你唔食肉 為咗迎合你地 人地而家就出舊好似肉嘅齋比你地多個選擇
家下又講埋啲冇邏輯嘅嘢屌舊齋唔係齋
咁人哋真係唔係肉嚟 你又要做埋啲白痴堅持歧視舊齋肉
屌你素食塔利班食素食到上腦痴鳩哂線
入面阿諾只係話比以前著重左食菜
無講過自己全食素
同埋佢全盛期果陣咁fit, 如果食素有無可能

係個人體質問題
會單純用轉換比就當環保仲白痴
單單做豆腐產生既排放就同養牛一樣,但轉變比分分鐘小過1因為加左水份
真係要計要計埋人類對食物既轉換率再計每kg碳排放
人造肉根本係比人自我感覺良好及為太空旅行做準備
On 撚尻,我都係食素,但我會食新豬肉wo
on9
你自己唔食你所謂無污染既食物
搞到營養不足先要搞到食補充品

食新鮮肉類+菜已經可以解決到問題

講返素食一樣有同樣問題
你d菜咪一樣大撚把農藥重1金屬
你係咪又唔食某d菜再走去食補充品
你唔夠[素]
你up咩鳩
「理論上」三餐定時均衡健康飲食,肉來源安全,確實係唔需要補充品。
但問題係但我地唔係活於理論入面。
現實係:香港頭五類致命疾病嘅腫瘤、心臟病、腦血管疾病和慢性下呼吸道疾病,佔香港總死亡人數62.2%。而依四項疾病都同飲食習慣有直接關係。而香港96.7%人係雜食者。

咁數據其實已經證明左係實際情況下大部分香港人嘅雜食飲食習慣係需要補充品甚至藥物去支持。
如果你咁講就無限延伸啦,素食來源家下好安全?
個argument spin撚左去食品安全而唔係素食肉食,都唔知你做乜鳩
蔬果體積大, 又難保存
如果你自己種都話
否則住城市d素食食物運到過去碳足跡可能仲高過肉食
第一,我唔係素食者。
第二,我無話過素食就係解決辦法。

我嘅論點係,
一)因為素食要另外食補充品,就定義為比雜食唔健康,係唔合邏輯。
二)食補充品如果對身體無害,又可以令你避免吸收一啲肉食習慣難以避免吸收嘅有害物質,咁點解大家要咁抗拒?
你當係科技儲備,依家睇落無關痛癢整色整水,到有一日畜牧業收皮(天災/病毒之類),或者學你話齋要移民外星,依啲科技就好重要
你第二句根本就唔撚valid,除非你有證據素食來源好撚乾淨
食物安全問題引致疾病
同要食補充品係無直接關係

斬腳趾避沙蟲
on撚99
條友真心弱智
目的黎講的確係作為真肉代替品俾俾食肉獸
咁點解你唔仲要食菜
菜可能都有害
你淨係食補充品/油鹽糖就夠la

同埋補充品都一樣可能出事
有一班人,以為食素就夠健康,
只要係素就得,唔使理咩黎,
好耐之前我有個親戚突然食素,
但係唔知唔夠飽定點,
食多左薯片同公仔麵,
反而肥左一大個碼
食素係要付出比雜食多好多精力同時間
而且係香港係好難做到
最慘係有班人識d唔識d
搞到自己營養不良,有時連仔女都要受埋罪
根本素唔素同肥瘦無關 , 得別係男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞