食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
個啲鬼佬可能要綠色野先當食素,唔食菇食豆,咪冇蛋白質
個啲鬼佬可能要綠色野先當食素,唔食菇食豆,咪冇蛋白質
都得既,不過植物既蛋白難吸收。要食大量先得
你讀bio
長期唔食肉缺維他命b,omega3同amino acid
大部份醫生同營養師都係叫人均衡飲食喎,你搵啲二打六少數派出嚟就當證據?
咪就係
兒燈仔成日搵野緊屌
麻撚煩
你跟我規矩,就唔可以叫素食者
Plant protein 通常都唔會有齊人類需要嘅 essential protein
就算有 d ratio 都唔啱 同埋含量少
而且人類嘅 digestive system 亦都唔係 design 嚟有效咁從植物吸取 proteien
基礎 biology 都有教啦

你要夾硬嚟實可以嘅 食 supplement 囉

除咗環保呢個理由叫比較站得住腳
我無聽過其他全素嘅理由係 valid

不過對於我嚟講歸根究底 human activities 就係環保嘅最終敵人
保護環境最治本嘅方法只有人口控制一條路
食素d人真係麻撚煩 出黎食野又要就鳩佢地
跟住話你地可以叫嫁唔使就我 但d野食黎到 又左撩右撩 西哂面咁
以前絕大部分醫生都會同你講牛奶係提供營養嘅好選擇。
但今日越來越多文獻證明牛奶係唔適合人類,特別係亞洲人飲用。
所以多數派少數派只係一個標籤,伽利略當年都係少數派。重點係究竟素食係咪真係無辦法提供到足夠嘅蛋白質,以致其他營養比人。

上面佢質疑我嘅教育程度。依到有幾個專業醫生教授營養師都支持素食係能夠提供足夠營養嘅論述,特別係蛋白質,而佢地都比到好充分嘅理由。你對素食營養議題有疑惑,依套紀錄片絕對有睇嘅價值。

你話我要證明我係正確?請問幾個業餘網友拗贏人有乜用。依個post對我黎講唯一重要嘅就係我宜家嘅飲食習慣,究竟應該傾向根據啲咩準則黎做選擇。
依段片對我黎講有指標作用。
你地睇完引申到其他研究或者生活經驗證明到佢地係錯嘅,對你同我有絕對好處。
但如果大家只係要拗口水交,鬥拋FBpage嘅funfact大可以唔花依啲時間去了解兩邊嘅想法。
笑到仆街
將自己睇到咁高
我覺得食蛋奶素OK,食純素真係要計住你有無食晒咁多種protein。

BTW,其實係應該唔好食咁多processed food,要環保咪食雞肉。
btw段片嘅角度某程度係集中係肉食嘅壞處,包括膽固醇,致癌物,以及污染。
如果你係支持包含肉食嘅飲食習慣,佢裡面提到關於肉類生產環境對於肉裡面嘅污染物含量議題都會幫助到你係肉食種類上同生產地點上嘅選擇。
粗蛋白好多吸收唔到
維他命B12
食埋肉根本唔駛特登食補充品
其實依個都係絕大部分素食紀錄片(刻意?/無意?)無去討論嘅環節,就係係都市要實行健康嘅素食究竟有幾麻煩。
佢地剩係同你講肉唔好唔好,素食好好好。
但點樣叫均衡嘅素食主義,有無好似雜食咁有咁多可根據嘅三餐健康飲食嘅指標?點樣可以有效率長期維持?
我覺得唔足夠。
起碼我睇香港啲素食者折墮到要去肯德基揾薯蓉食,就知道香港依個社會對實行素食飲食習慣係幾唔friendly。
所以素食主義理論work唔work係一回事,
係香港做唔做到又係另一回事。
素食唔係唔可行
而係要食足咁多人類需要既營養上
素食係比雜食難好撚多倍
出街食野更加唔駛講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞