食素的人 是不吃 新餐肉、新豬肉

349 回覆
38 Like 531 Dislike
好多齋鋪拜觀音,又好似唔殺生咁
但個菜單,叉燒,蝦,魚呢啲餸名
呢啲仆街奸商真係食佛教人血曼頭
要均衡飲食先得
最好就研發啲混合肉(肉20%齋 80%)
齋老味好撚油,
我平時食肉都頂唔緊。
齋口唔齋心
最撚垃圾既人
你咪戇鳩,食素100%貴過肉
啲素食撚死哂一定環保過食素
不服來辯
食乜關你撚事
仲有喺度偷換概念,素肉雜食既唔食supplements唔洗營養師都正正常常

食素既得咩?仲話做運動員咪撚笑死人啦
Hello 想問日本人食唔食三文魚?
食素運動員我敢肯定 99.9999% 都有偷食含肉類蛋白質嘅supplements , 甚至根本有偷食肉
蛋白質有好多種類

平日可唔可以讀下書 ?

唔該哂
豆類蛋白質對雜食嘅人類都係有缺憾的
我要你攞走佢兩粒魚蛋
習近平係支那人所以做到黨主席=所有支那人都做到黨主席

你啲邏輯真係
食肉又屌
食素肉又屌
https://youtu.be/iV4x7pg0bCo
你講嘅野同我講嘅野有咩矛盾?
依啲營養師推薦人地全素係咪因為讀書唔夠多?
洗唔洗叫曬咁多位醫生同營養師讀下書?

你可以有幾百個理由唔去全素飲食,
但唔會係因為蛋白質囖傻鳩
食素唔食supplements既結果係個樣老十年同甩頭髮衰過食煙
食嘢食到要營養師意見先complete到個營養攝取已經係荒天下之大謬

有無見過其他生物要見營養師
其實你講得無錯,素食生活一樣可以有好多缺陷。
討論依個議題唔應該係二分法下選揾完美無瑕嘅一個。
更加唔應該係defend緊一種理念同立場。
而係要揾較佳解決方法。

素食肉食係一種選擇,但邊種選擇係現有限制下對於我地自己身體健康,甚至對於環境係有最大嘅好處?

根本上應該討論嘅問題係:比如你見到嘅例子係素食者食好多補充品。食咁多補充品依件事本身究竟有無壞處?
佢個壞處比起肉食嘅壞處究竟邊個大啲?
肉食者洗唔洗食補充品?
素食飲食法食補充品究竟係唔係必然?
肉食素食同規律飲食習慣有無間接關係?

宜家講緊重點係自己,下下攞啲弱智嘅example(咩極端素食害死嬰兒etc)黎論證係想證明啲乜啫?證明自己都係果個水平嘅人? 果啲新聞根本你本身唔係弱智係全無參考價值。

從來大家都知道唔係話素食就已經等於健康。健康嘅前提係你要有充足知識支持你經營素食生活。而依啲知識就算係肉食者都有必然嘅借鑒空間。

依啲先應該係討論嘅重點。
唔係浪費生命係到拗全素好野定全素係弱智blablabla。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞